Weet jij al wat je nodig hebt?

Besparen, minder kopen, ontspullen en niet trappen in allerlei reclames. Ik blog er met regelmaat over en dan kom ik nu opeens met iets kopen…? Raar scenario. Het is ook misschien wel gek om het daarover in oktober te hebben. De herfst is pas net begonnen en het is voor de meesten zo’n maand dat er niet zo veel gebeurt. Het is wat kouder, het weer is omgeslagen en hoewel de kruidnoten wel al lang in de schappen liggen, is de sint er ook nog lang niet. Waarom zou je iets nodig hebben?

Kopen kopen kopen

Natuurlijk, altijd maar blijven kopen. In Nederland, maar eigenlijk overal in de westerse cultuur is alles maar gefocust op consumptie. Verbruiken en als het stuk is of niet meer hip is, vervangen voor een nieuw exemplaar. Je loopt een winkel in en er zijn vele verkopers die maar al te graag jou iets aan willen smeren en online puilt het uit van de artikelen en hun alternatieven. Dan nog niet eens te spreken over de enorme concurrentie. Je zou er bijna eng van worden.

Waarom een verlanglijstje maken in oktober?

Ja, wat heb je nou nodig? Niks toch… Het is bijna sinterklaas en Kerst. Tegen die tijd is het wel weer vroeg genoeg om eens te denken aan spullen. Tenslotte genoeg redenen om in december iets cadeau te geven. En toch ben ik groot voorstander om in oktober al eens over na te denken. Want inderdaad, december is wel een beetje de cadeautjesmaand. Maar ik kan je nu al aangeven dat er twee dagen zijn in november die je in de agenda zou moeten zetten. Namelijk 11 november en 27 november. Singles day en Black Friday. Maar waarom daar nu al over nadenken?

Impulsaankopen moet je voorkomen!

Dat nachtje ergens over slapen helpt nog wel eens. Heb ik het nou echt nodig? Maar als iets maar slechts één dag in de aanbieding is, is een nachtje erover slapen niet mogelijk. Dus ga je het dan wel of niet kopen. En er staat 40% korting, maar is het dan wel echt goedkoop? Heb je wel tijd om dat vergelijk te maken. Of besluit je toch maar niet te gaan voor deze aanbieding en sla je jezelf straks voor je kop? Het is moeilijk om je op zo’n aanbiedingengekte voor te bereiden. En daarom is deze blog er al in oktober!

Prijzen vergelijken en aanbiedingen in de gaten houden

Onze elektrische tandenborstels zijn aan vervanging toe. Echt zo’n product wat een gebruiksvoorwerp is. Twee keer per dag poetsen om zo ons gebit in goede conditie te houden. Alleen zijn ze allebei al vele jaren oud. Niet dat ze niet meer werken, maar na drie dagen is het toch wel echt weer tijd om ze op te laden. Tijd om dus eens te kijken naar vervangers. En omdat dit elektronica betreft, is de kans groot dat er bij Black Friday een leuke aanbieding zal zijn. Maar door nu al het een beetje in de gaten te houden, krijg je inzicht. Inzicht of het wel echt een aanbieding is.

Verkoopprijs vs. adviesprijs

Want, er is een grote maar. Die kortingen die in de winkel genoemd worden, verschillen nog al eens. Stel dat zo’n tandenborstel standaard voor €30 wordt verkocht, maar dat de adviesprijs volgens de producent eigenlijk €40 is. Dan koop je zo’n ding dus voor €30. Maar dan kan zo’n verkoper nog steeds een product verkopen met 25% korting op de adviesprijs. En raad eens. Dat is ook precies €30! Dus waar je normaal denkt: “Dat ding kost me €30”, denk je bij die aanbieding: “ik bespaar nu €10, laat ik hem meenemen”. En geloof mij, winkels laten maar al te graag zien dat iets in de aanbieding is.

Het is toch goedkoper?!?

Zo liep ik laatst bij de Lidl. En daar heb je normaal gele of witte kaartjes die de prijs aangeven. Aanbiedingen hebben echter een oranje kaartje. Zo zie je meteen welke producten goedkoper zijn. En toen kwam ik deze ‘aanbieding’ tegen:

Ja, zelfs die twee cent laat men maar al te graag groots zien. Het lijkt enorm veel goedkoper en geeft je een trigger. En dat gaan ze straks met alle aanbiedingen doen tijdens singles day en Black Friday.

Nu al bedenken wat we straks nodig hebben

Het is in ieder geval voor mij nu al de tijd na te denken of en wat ik straks in die aanbiedingenregen wil gaan kopen. Die elektrische tandenborstels staan zeker op het lijstje. Die hebben de beste tijd wel gehad en gaan merkbaar achteruit. Verder denk ik dat ik heel veel geld ga besparen. Besparen door gewoon niks te kopen. We hebben tenslotte ook niks nodig.

Plan jij wanneer je jouw apparaten gaat vervangen?

4 gedachten over “Weet jij al wat je nodig hebt?”

 1. Wij kopen alleen iets als het echt nodig is of ter vervanging van iets dat stuk is gegaan.
  Dus geen aankopen op die commercieel gemaakte dagen om mensen tot kopen aan te zetten.
  En die reclames met een paar centen verschil trappen we ook niet in, zeker niet als we het normaal ook nooit kopen want dan ben je nog duur uit. En bij de Lidl hebben ze ook eigen merk Chocopasta die de helft goedkoper is en minstens zo lekker 😉

  Beantwoorden
 2. Wij hebben onze electrische tandenborstels standaard op de lader staan. Je gebruikt ze maar zo kort. Ook al is de batterij slecht, die 2 of 3 minuten poetsen per keer kan hij nog heel lang aan. En lukt dat niet meer? Dan zijn ze echt op en gaan ze weg 🙂

  Beantwoorden
 3. @Carla; Dat is juist het probleem voor de accu, dan staat hij continue onder lading en daardoor is de accu nog sneller stuk.
  Het beste is pas op te laden als hij (bijna) leeg is, dan blijft de accuduur het best.
  En continue op de lader laten staan kan wel maar kost ook stroom en die verdien je weer terug met een nieuwe die niet continue in de lader staat.
  Wij trekken gewoon de stekker eruit als hij vol is, de lader zelf gebruikt ook stroom als hij niet gebruikt wordt.
  Wij doen zo al bijna10 jaar met onze elektrische tandenborstels 😉

  Beantwoorden
 4. Ik zal het straks aan Lieftallige Echtgenote vragen. Volgens mij hebben we helemaal niets nodig (de komende 20 jaar ofzo) maar het kan zo maar zijn dat zij er anders over denkt. Alleen nog wat dingen voor de tuin, maar die zijn dan vast niet in de aanbieding.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.