September is nog behoorlijk aardig voor ons geweest! De eerste twee weken heb ik nog heerlijk in mijn t-shirt rond kunnen lopen. Maar dat gaat niet meer. Oktober komt eraan en dat betekend dat de herfst nu ook daadwerkelijk intreed. Ik moet alweer een tijdje mijn fietslicht ’s ochtends aan en gister moest ik dan ook echt een dikkere jas aan. Nederland koelt af en maakt zich op voor de winter. Maar wanneer is het voor jou winters genoeg dat de kachel aangaat? En kan je besparen op stookkosten zonder dat je het koud krijgt?
Lekker kneuterig samen op de bank, kleedje en een warme kop thee of chocolademelk. Een heerlijk typisch winterplaatje wat iedereen wel kan waarderen. Maar het wordt dan ook gewoon koud! Onder het kleedje is het nog wel uit te houden, maar als je eenmaal naar de WC moet of een nieuwe kop thee in wil schenken, bevries je bijna! Had je dan toch al de verwarming aan moeten zetten, of kan je het beter anders aanpakken?
Gewenning
Allereerst gaat het puur om gewenning. Als jij altijd in een ruimte loopt waar het 24 graden is, dan is jouw lichaam dat gewend en vind je het koud zodra het minder dan 20 graden is. Zo simpel werkt het nou eenmaal. Ook ik merk dat ik het al vrij snel frisjes vond na afgelopen zomer. Een paar weken lang was het minimaal 25 graden, maar vaak was het nog veel warmer. Mijn lichaam was verwend en ik had het dan ook alweer vrij snel koud dit jaar.
Toch heb ik mijzelf een beetje verhard. Laat dat lichaam maar een beetje extra z’n best doen om warm te blijven. Als je lichaam dat eenmaal gewend is, heb je het tenslotte ook gewoon minder snel koud!
Laagjes
Het is zo cliché, maar het werkt wel altijd. Heb je het koud? Trek een trui aan! Een extra laagje kleding werkt altijd perfect! Het isoleert beter, waardoor je jouw lichaamswarmte ook beter vast kan houden.
Afgelopen zomer hadden wij een vriend te logeren. Als “digitale nomade” (zoals hij het zelf noemde), ging hij de wereld over. Hij kan werken vanaf zijn laptop en is niet afhankelijk van plaats en tijd. Hij trok zo al anderhalf jaar de wereld rond. Niet met drie koffers, maar met één grote rugzak. Had hij het te koud, dan ging er een extra shirt, trui, broek, hemd of wat dan ook aan. In de zomer zat zijn rugzak redelijk vol met z’n kleren, in de winter had hij bijna alles aan.
Het is wel eens jammer dat er in Nederland een warme truiendag georganiseerd moet worden om ons te laten beseffen dat je twee graden minder hoeft te stoken door simpelweg een trui te dragen…
Overgang
Afgelopen zondag was de grootste overgang. Met al die regen hadden we de hele dag binnen gezeten. ’s Avonds werd het dan toch best koud in huis, waardoor de prikkel: “verwarming aan” op kwam zetten. Maar als je zo’n prikkel even negeert en nadenkt, was het allemaal te verklaren. De hele zomer hadden we een raampje open laten staan voor de frisse lucht. Mooi dat dat raampje nog open stond. Helemaal niet zo gek dus dat het ’s avonds best wel afkoelde. Om het dan toch weer wat aangenamer te krijgen in huis kwamen de wat dikkere kleren uit de kast en hebben we samen onder een kleedje heerlijk film zitten kijken. Om het af te maken gingen er wat kaarsen aan, zodat er zelfs nog wat extra warmte het huis in kwam. Een prima (romantische) oplossing om het aanzetten van de kachel nog heel even uit te stellen.
Begin met een tikkie
Wij gaven vroeger de verwarming altijd een tikkie. Net genoeg dat hij even aansloeg en de ergste kou wordt opgewarmd. Natuurlijk kan je ook direct naar 20 graden doorstoken. Maar laten we nou ook een beetje milieubewust bezig zijn en gewoon beginnen met een klein beetje. Het hoeft natuurlijk niet onaangenaam koud te zijn. Een beetje bewust stoken kan natuurlijk geen kwaad. Geef je de verwarming net dat tikkie dat hij even aanslaat, haal je het onaangenaam koude weg, maar is de verwarming niet direct op een temperatuur ingesteld dat je het huis uitzweet.
Zet de verwarming niet te hoog
Natuurlijk is een lekker warm huis heel fijn. Maar zet hem niet te hoog! Het kost heel veel extra energie om jouw huis net een graadje warmer te krijgen. Daarbij voelt het buiten alleen nog maar kouder en wordt dat alleen maar onaangenaam. Beter kan je de thermostaat dus niet te hoog zetten. Als je van buiten naar binnen komt is elk verwarmt huis toch al veel beter dan buiten.
Sluit de deuren
Heb je een wat groter huis? Probeer dan eens de tussendeuren te sluiten. Een losse kamer verwarmen is veel eenvoudiger (en goedkoper) dan het hele huis warm stoken. Daarbij voorkom je ook nog eens eventuele tocht. Een super simpele besparing zonder er echt iets voor de moeten doen!
De toekomst
Ik heb al eens eerder wat blogs geschreven over alternatief verwarmen. Want ook bedrijven moeten opgewarmd worden. Iets wat men op dit moment met aardwarmte van 4 kilometer diepte probeert te realiseren in het Westland om bijvoorbeeld alle kassen te gaan verwarmen. Dat lijkt ook aardig te lukken en men is nu bezig om een warmtenet aan te leggen wat puur draait op de warmte van kilometers onder ons.
Nu hebben wij daar als gewone consument niet heel erg veel aan. Gelukkig zijn er ook voor ons als consument alternatieven. Zo ben ik nog steeds erg benieuwd naar Nerdalize. Een systeem waarbij een server niet in een datacenter staat, maar in jouw huis. In plaats dat dat apparaat actief gekoeld moet worden door airconditioning, wordt de warmte gebruikt om jouw huis en boiler te verwarmen. In plaats dat er warmte actief opgewekt moet worden door verbranding, wordt restwarmte gebruikt en kan hetzelfde resultaat behaald worden.
Wanneer gaat bij jou de verwarming aan?
in de winter heb ik sowieso een trui aan.. meer lagen aan gaat op een gegeven moment niet.. bh, t shirt en hooded sweater is wel max vind ik… ? en dan nog heb ik t koud als t kouder is dan 20,5 graden in huis.. dus dan gaat de cv gewoon aan.. ik werk thuis dus ga niet heel de dag onder een dekentje op de bank zitten en ook niet m pantoffels aan door t huis lopen (die geven me echt t gevoel dat ik vrij ben ipv aan t werk :p) (merk wel dat ik nu meer mn schoenen aan hou in huis.. de vloerverwarming staat nog niet aan en cv ook niet.. omdat man de cv nog moet bijvullen (en nee ik weet niet hoe t moet en is een precies werkje nu omdat de slang of een hendeltje oid niet helemaal ok is.. dus mag man lekker doen :p wil t best leren maar is lastig in een hoekje waar je niets kan zien als een ander er bezig is 😉 en wil t alleen leren als de spullen in orde zijn :p )
bedenk me wel dat ik eens moet bellen voor cv onderhoud misschien.. cv is nu 2,5 jaar oud.. (wel maf dat t bedrijf zelf niet belt voor een onderhoudscontract als follow up na t plaatsen van een nieuwe ketel ? )
maar goed als antwoord op je vraag normaal als t kouder wordt dan 21 graden in huis gaat de vloerverwarming en cv aan. (maar helaas kan dat nog niet omdat de druk nog te laag is)
Ik moet bekennen dat ik hem in mijn kantoortje nu aan heb. Maar verder eigenlijk amper. En ’s avonds in de woonkamer gebruik ik alleen de houtkachel.
Hij is hier nog niet aan geweest. Momenteel nog 21 graden in de woonkamer, prima vol te houden.
Hij is hier ook nog niet aan geweest en hoop het ook nog even uit te zingen, vanmorgen zelfs de tuin deur nog open gehad. Het zonnetje schijnt hier lekker op de ramen dus het is hier binnen gewoon 22.6 helemaal gratis en voor niets 😉 de slaapkamer ramen staan ook nog open maar het koelt in de avond wel snel af hoor… maar hoop de cv nog ff te kunnen uitstellen, de winter maanden zijn nog lang zat.
Meestal pas eind september of begin oktober. Dat is een voordeel van een nieuwe, goed geïsoleerde woning. Bovendien staat de thermostaat als we niet thuis zijn op 16, we stoken namelijk erg snel warm dus geen reden om het huis de hele dag op temperatuur te houden.
Verwarming gaat nooit aan voor 1 oktober! Dat was bij ons thuis wel echt een gouden regel en om eerlijk te zijn vind ik het vrij bizar om nu al te stoken. Zo zonde, je kunt nu echt nog wel uit met een trui oid. Het gaat mij verder niet zo om de kosten, al helpt dat natuurlijk, maar vooral voor het milieu vind ik het belangrijk om zo lang mogelijk uit te stellen. Dus zo lang het kan uit en daarna niet te hoog aan, maar liever een laagje of dekentje meer inderdaad 🙂
Hier is de verwarming nog steeds niet aan. Meestal gaat hij pas in november aan, het huis is goed geïsoleerd met o.a. kunststof kozijnen en drie dubbel glas HR+++ en dat scheelt enorm.
En als het kouder wordt laten we de zon weer naar binnen schijnen.
Dat je went aan de temperatuur klopt wel, wij krijgen het pas koud als het 19° of kouder wordt.
Daardoor verbruiken we nog maar zo’n 200m3 aan gas 😉
Die isolatie scheelt inderdaad heel veel. Wij wonen in een wat ouder huis wat niet helemaal luchtdicht is, laat staan heel goed geïsoleerd. Het blijft bij ons steken op ‘normaal’ dubbel glas. Wel ben ik het met je eens dat je kan wennen aan een wat lagere temperatuur. Dat zouden meer mensen kunnen doen!
Hier ging hij halverwege oktober af en toe een avond aan en de laatste week van oktober ook eens overdag. Nu in nov gaat hij vanaf 13 smiddags aan (werken thuis). Maar echt Max 20 graden. Ik krijg het pas koud onder de 19 want zit altijd met een kruik. Kost ook stroom, maar vast minder dan een kamer verwarmen. Mensen zijn een beetje verwend qua warmte vind ik. Mijn ex had hem altijd warm maar dan ook in T-shirt rondlopen. Omgekeerde wereld als je het mij vraagt.