Waarover moet ik nou bloggen?

De onderwerpen van mijn blog zijn net zo wisselend als het weer. Soms is het goed weer, soms is het slecht weer. Maar altijd is het weer. Zo ook mijn blog. Soms over besparen, soms over investeren, soms gewoon over geld. Maar altijd wel iets financieels. Maar hoe kom ik nou altijd op die onderwerpen?

Ontsla de Baas had pas de knappe prestatie van 50 blogs behaald. Daar zit ik al ietsje boven, maar zijn blog gaf mij inspiratie om het ook eens te hebben over mijn onderwerpen. Hij vroeg namelijk actief: Waarover willen jullie dat ik blog? Welke onderwerpen vinden jullie interessant en de moeite waard om te lezen? Dat was voor mij een goede reden om eens een blog te schrijven hoe ik aan mijn onderwerpen kom 🙂

De bronnen
Blogonderwerpen kunnen verschillende bronnen hebben. Je kan bloggen over wat je meemaakt, dingen die je leest, andere blogs, naar aanleiding van een mailtje of gewoon het nieuws. Bronnen genoeg dus.

Ik volg een aantal blogs en per blogger zie je een duidelijk verschil. Sommigen bloggen graag over wat ze bij anderen gelezen hebben. Sommigen bloggen over wat ze meemaken en anderen volgen graag de actualiteit. Daarbij zie je regelmatig de vraag voorbij komen: Wat voor onderwerpen zou je graag willen dat ik behandel in mijn blogs.

In interessante vraag wat mij betreft. Ook als ik naar andere blogs kijk wat betreft de opmaak en welke ‘rubrieken’ er allemaal voorbij komen. Toen ik in mijn gedachten deze blog aan het vormen was, miste ik nog het echte woord hiervoor. En toen kwam Mariimma met het woord wat ik zocht. Ze reageerde op mijn blog over advertentie opbrengsten en had het over eigenheid. Het woord dat ik echt precies zocht! Eigenheid! Dat is het belangrijkste van mijn/jouw blog 🙂

Mijn eigenheid
Wat maakt mijn blog nou echt mijn blog? Natuurlijk is het onderwerp erg belangrijk. Dat is iets waar ik vrijwel dagelijks mee bezig ben en wat ik als echte hobby beschouw. Smaak is ook zo’n ding. Ik vind mijn blog er heel mooi uitzien. Toen het idee van een blog starten in mij opkwam heb ik daadwerkelijk met pen en papier een tekening gemaakt. Hoe komt mijn blog eruit te zien? Daarin kwam vooral overzicht en rust naar voren. Plaatjes die niet schreeuwend waren, slechts één advertentie en snelle korte stukjes. Ondertussen is er wel iets aan veranderd. De stukjes worden steeds wat langer en die ene advertentie zijn er twee geworden. Maar verder ligt de blog nog steeds erg bij mijzelf. En dan de onderwerpen. Ook ik heb regelmatig de vraag gesteld: Waar willen jullie dat ik over blog. Maar ik merk steeds vaker dat ik eigenlijk die vraag helemaal niet wil stellen. Ook de onderwerpen van andere blogs probeer ik wat te vermijden. Als ik mijn stukje al klaar heb publiceer ik hem gewoon, maar ik wil toch liever op mijn eigen onderwerpen komen. Dat is mijn eigenheid. Lekker eigenwijs doen en een blog schrijven over wat mij bezig houdt. Dit activeert mij ook nog eens om daadwerkelijk dingen te doen en op te zoeken. Op bezoek gaan bij crowdfunding platformen, praten met anderen over mijn doelen en regelmatig iets nieuws proberen. Natuurlijk lukt dit niet altijd, bezoek ik met regelmaat andere blogs en haal ik daar ook wel eens m’n inspiratie uit, maar elke keer evalueer ik voor mijzelf weer: zou ik dit ook in mijn eigen blog willen of juist weglaten?

Lekker Puh!
De eigenheid van mijn blog ontwikkeld en houdt stand door mijn eigen “lekker puh” houding. Ik vind het geweldig dat jullie mijn blog lezen, maar heb ondertussen ook de mening gevormd dat ik niet een blog moet gaan schrijven “omdat die het zo goed doet voor de cijfers” of “omdat ik ook mijn plasje wil doen over dat onderwerp”. Natuurlijk hou ik rekening met alle normen en waarden en wil ik graag dat m’n blogs lekker weglezen, maar daar houdt het dan ook wel een beetje op. Jullie reacties en de interacties die daaruit voortkomen vind ik heel tof! Daarom ga ik altijd graag in op jullie reacties en mailtjes. Die kunnen voor mij uiteindelijk weer inspiratie zijn om een blog over te schrijven, maar meestal heb ik alweer iets anders gelezen of meegemaakt en laat ik het onderwerp gewoon voor wat het is. Dat is voor mij dan ook de manier hoe ik aan m’n onderwerpen kom. Ik kom iets kleins tegen en kan daar een stukje over schrijven. Niet meer en niet minder.

9 gedachten over “Waarover moet ik nou bloggen?”

  • Niks mis met beetje ctrl+c / ctrl+v, is bij ons toch ook wel een beetje het geval met alle vastgoed, savings rate en dividend posts. Basis is hetzelfde, maar de details wisselen natuurlijk. Of had je wat anders in gedachten?

   Beantwoorden
   • Sommige inhoud is inderdaad dat er veel ctrl-c/ctrl-v werk is. Puur omdat dit nou eenmaal het handigst is. Als dat binnen mijn eigen blog zo is, heb ik daar niet zo heel veel moeite mee. Zeker als het om de details gaat en niet om de vorm. Het betere knip en plak werk van andere blogs naar mijn eigen blog probeer ik mij toch van afzijdig te houden.

 1. Het valt me altijd weer op dat mensen die bloggen over financiële vrijheid, zichzelf de druk op lijken te leggen van veel bezoekers en lezers. Ik vraag me altijd weer waarom dat voor hen zo belangrijk is. Mij gaat het om kwaliteit, niet kwantiteit en ik heb ook absoluut geen zin om me aan te passen aan wat men van mij wil lezen.
  Soms kies ik voor onderwerpen waarvan ik bij mezelf merk dat ik het interessant vind om te lezen. Maar vaak ook niet.

  Blogs die bestaan uit bij elkaar verzamelde informatie van andere blogs en eigenheid missen, vind ik persoonlijk het minst interessant.Maar dat is een kwestie van smaak…

  Beantwoorden
   • Dat beter worden is ook iets wat ik hoop te bereiken. En dan zijn die bezoekcijfers één van de weinige indicatoren…

 2. Thanks voor de shout out!

  Afgaande op de reacties hier zou ik me niet druk moeten maken om wat lezers vinden. Maar waarom blog ik dan? Niet om financieel onafhankelijk te worden. Dat lukt ook zonder te bloggen wel. Sterker nog, het zou veel tijd schelen. Wat echter helpt is feedback van lezers op je blogs, zoals Chris hierboven aangeeft. Het schrijven van stukken die niet gelezen worden is voor mij erg saai. Ik wil mijn ideeën aan de wereld tonen, om te spiegelen en om er met elkaar een stuk wijzer van te worden. Want dan versnel je wel de weg naar FO! En daarnaast zijn voor mij als cijfernerd de oplopende bezoekstatistieken gewoon erg verslavend 😉

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.