Optimaal gebruik maken van vrije dagen

Het is vandaag 5 mei. Een nationale feestdag. Hoewel we het heel graag zouden willen, is het helaas niet een dag die je elk jaar vrij krijgt. Nee, dat gebeurt slechts eens in de vijf jaar. Volgend jaar hebben we dus een extra vrije dag! Maar je kan daarin nog een stapje verder gaan. Want hoewel we in principe allemaal hetzelfde aantal vrije dagen krijgen, gaat de ene er veel slimmer mee om dan de ander. Vandaag de uitleg hoe jij slim gebruik kan maken van jouw vrije dagen.

Nederland heeft maar weinig vrije dagen

Tenminste, in vergelijking met de rest van Europa dan. Met 7 nationale vrije feest dagen die niet standaard op een zondag vallen, doen we het in vergelijking met de rest van Europa niet zo heel goed. Zo hebben wij bijvoorbeeld de dag van de arbeid (1 mei) en goede vrijdag geen vrij. Maargoed, daar direct genoeg over geklaagd. Wij Nederlanders hebben het nou eenmaal zo. Wil je zo graag die dagen vrij, dan moet je gewoon in een ander land gaan wonen. Nee, vandaag geen geklaag dat het beter kan. Vandaag tips hoe jij het beter kan doen!

Welke dagen neem jij vrij?

In Nederland heb je recht op tenminste 20 vrije dagen per jaar. Dat is wettelijk vastgelegd. Heb je gunstige arbeidsvoorwaarden, dan kunnen het er zomaar 25 of 26 worden. Dat is zeker geen uitzondering. Maar wanneer neem je die vrij? Als je er even bewust over nadenkt, probeer je natuurlijk het meeste uit die dagen te halen. Als je om de week een vrijdag vrij neemt, heb je alleen maar lange weekenden. Terwijl je ook direct een hele week vrij kan nemen, waardoor je met vijf vrije dagen, er negen niet hoeft te werken.

Heb jij al door hoe je het meeste uit je vrije dagen kan halen

Eigenlijk is bovenstaand voorbeeld natuurlijk heel fijn. Met vijf dagen vrij nemen zou je technisch gezien negen dagen op vakantie kunnen. Maar dan kan slimmer! Heb je er bijvoorbeeld wel eens over nagedacht om met Koningsdag op vakantie te zijn? Zeker als Koningsdag een doordeweekse dag is, heb jij een vrije dag. Voor diezelfde vakantie van negen dagen, hoef je er dan nog maar vier vrij te nemen.

Ruim zes weken vakantie zonder dagen bij te kopen

Effectief kan je er dus voor zorgen dat je, zolang je op de goede momenten vrij neemt, ruim 6 weken vakantie kan hebben. Door slim gebruik te maken van de nationale vrije dagen, kan je ze gewoon aan je vakanties plakken. Denk daarbij bijvoorbeeld aan nieuwjaarsdag, Kerst, Pasen, Pinksteren, Hemelvaart en Koningsdag. Zo neem ik de dag en week na Hemelvaart vrij. Het weekend erna is het namelijk Pinksteren. Met het opnemen van 6 dagen, hoef ik 12 dagen niet op het werk te komen. Als dat niet als vakantie voelt!

Zo kan je dus wel meerdere keren op vakantie

Het doel van het vrij nemen op deze manier is natuurlijk niet om meer dagen vrij te hebben. Je weet namelijk vooraf al hoeveel dagen je vrij hebt en dat gaan er niet zomaar meer worden. Wat je wel doet, is ervoor zorgen dat je met minimale inspanning, meerdere keren een wat langere periode vrij bent. Juist door gunstig gebruik te maken van die andere vrije dagen heb je niet af en toe een dag vrij, maar direct een gehele week. En zo’n hele week vrij geeft dan wel direct een veel meer vakantie gevoel en geeft jeook de mogelijkheid om op vakantie te kunnen.

in 2020 vallen bijna alle vrije dagen gunstig!

We zijn ondertussen al flink onderweg in 2019, dus ik kan mij zo voorstellen dat je er dit jaar niet zo heel veel meer aan hebt. Maar niet getreurd, ook volgend jaar kan je deze truc weer gebruiken. En daarbij: de dagen vallen nog eens gunstig ook. Waar dit jaar bijvoorbeeld Koningsdag in het weekend viel, is dat volgend jaar op een (vrije) maandag. Ook 5 mei is volgend jaar een nationale vrije dag en valt op een dinsdag. Zeker de moeite waard om hier eens op te plannen.
Dit hoef je natuurlijk niet zelf te doen. Op de site van wearetravelers.nl vind je voor 2019 twee voorbeelden hoe je gunstig vrij kan nemen. Voor 2020 is er helaas nog geen planning voor je gemaakt. Natuurlijk kan je met behulp van dit feestdagenoverzicht zelf alvast wat gaan plannen.

Fijne vakantie(planning) 🙂

9 gedachten over “Optimaal gebruik maken van vrije dagen”

  1. Ik ben zzper. Vrije dagen zijn dus duur 😉 ik neem 3 weken zomer, 1 week rond kerst. En dit jaar de herfstvakantie omdat we dan 10jr geregistreerd partnerschap hebben en 12, 5 jr samen zijn. Oh en de dag na Hemelvaart dit jaar. Verder neem ik niets vrij. Veel te duur en lastig voor de gezinnen die ik opvang biedt.

    Beantwoorden
  2. Wat is slimmer? Iedere week een lang weekend kan ook lekker zijn. Nu verkeer ik in de luxe positie dat ik 40 vakantiedagen krijg, dus ik kan beiden doen.

    In praktijk doe ik dat niet en heb ik een sloot aan vakantiedagen die een keer uitgekeerd gaan worden. Een spaarpotje zeg maar, met betere rente dan op de bank.

    Beantwoorden
  3. 5 mei is ook tijdens de lustrum geen nationaal vrije dag. Als het niet in je CAO of personeelsgids staat kun je gewoon op je werk verschijnen. Ik werk in de metaal en daar zit het er niet in.

    Beantwoorden
    • Dat wist ik niet! Ook op de websites die ik heb geraadpleegd blijkt daar dus een misverstand over te bestaan. Goed dat je dat hier even toevoegt 🙂

      Beantwoorden
  4. Ik heb zo’n overzicht inderdaad eerder voorbij zien komen, maar ik geniet net als Geldmeneer juist van lange weekends en zou mijn vakanties daarom niet zo snel aan elkaar plakken. Zeker niet allemaal in elk geval. Ik heb naast 25 vakantiedagen ook nog een flinke bak ATV, dus daardoor ben ik in de gelegenheid om ook willekeurige dagen vrij te nemen als dat zo uitkomt. Heerlijk!

    Beantwoorden
  5. Ik heb 34 vakantiedagen (25 standaard, 4 ATV + 5 omdat ik meer dan 15 jaar in dienst ben). Ik ben nogal zuinig met opnemen (bv inderdaad een weekje vakantie plannen waar al een feestdag in zit) waardoor ik al jaren een wat groter aantal dagen meeneem naar het volgende jaar. De afgelopen 2 jaar heb ik om het niet verder te laten oplopen en ook een beetje op te maken iedere 2 weken de maandag vrij genomen.

    Beantwoorden
  6. Hier 25 vakantiedagen, en inderdaad probeer ik die een beetje slim in te zetten. Rond de kerst neem ik meestal 1-2 weken vrij, door de feestdagen in die periode scheelt dat al wat dagen. Ook in het voorjaar wil ik nog wel eens een weekje vrij nemen rond de pinksteren bijvoorbeeld.

    Beantwoorden
  7. dat lijkt maar zo. uiteindelijk bij je aangifte wordt dat rechtgetrokken omdat je nergens aangeeft welk deel inkomsten uit overuren, vakantiedagen of wat dan ook komt. je vult enkel je totale inkomen in, daarover wordt de belasting uiteindelijk verrekend. je werkgever houdt hooguit een bijzonder tarief in juist om te voorkomen dat je moet bijbetalen bij je aangifte omdat je mogelijk door je extra inkomsten in een hogere schijf komt… blijf me verbazen dat dit misverstand blijft bestaan..

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.