Voedselverspilling tegen gaan en besparen tegelijk

Ik ben dol op besparen. Elke euro die ik minder bespaar, kan ik vervolgens ‘nog een keer’ ergens anders uitgeven. Zo simpel is het. Dat kan natuurlijk op verschillende manieren. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik maken van aanbiedingen etc. Maar, in een land waar wij zoveel aanbod en keuze hebben, komt er direct ook een luxeprobleem bij. Er is teveel aanbod. Gemiddeld gooien we jaarlijks zo’n 135 kilo aan voedsel per persoon weg!! Dat is natuurlijk veel te veel. En daarom ben ik dol op de combinatie: besparen en verspilling voorkomen.

Supermarkten geven al jaren korting tegen voedselverspilling

Inderdaad… Supermarkten doen dit al jaren zo. De gigantische gele geeft eten wat op de houdbaarheidsdatum staat gratis aan je mee bij de kassa. Andere grootgrutters prijzen de producten een paar dagen daarvoor al af. Zo heb je al snel 30% tot 35% korting. Vaak zijn de producten zelf nog prima. Je kan een deel invriezen of gewoon snel opeten. Bij ons thuis werd die korting ook wel de eet-snel-op-prijs genoemd. Het is tenslotte ook nog prima eten, alleen kan je het niet zo lang bewaren als je gewend bent.

Organiseren en centraliseren tegen voedselverspilling

Natuurlijk is er ook een nadeel aan dit hele systeem. Je moet namelijk alle supermarkten langs om de kortingen mee te kunnen pakken. Een tijdrovend klusje. Sommige supermarkten hebben al een app waarin staat wat er nu afgeprijsd in de winkel ligt, maar veel verder dan dat gaat het niet. Tot nu dan in ieder geval…

Een nieuwe app: dit wordt anders weggegooid

Jazeker, je telefoon staat nog niet vol genoeg met alle apps, dus hebben we gewoon een nieuwe app. De “Too-good-to-go” app. Te goed om te laten gaan. Precies wat de app voor je regelt. Bedrijven, zoals supermarkten, restaurants en hotels, kunnen zich aanmelden, stellen pakketten samen van eten wat anders weggegooid zou worden en verkopen dat via de app. Hoe moeilijk kan het zijn.

Beter voor het milieu met een verrassend tintje

Of je het nu de fun-factor noemt of een nadeel van deze app: je weet nooit precies wat je krijgt. Zo ontving ik de foto bovenaan deze blog van een volger. Een totaal ander pakket dan wat hieronder staat:

Anders wordt het weggegooid

Dat is toch wel de strekking van deze voedselpakketten. Anders wordt het weggegooid. Het gaat vaak dus om verse producten die niet te lang bewaard kunnen worden. Zeker leuk om jezelf eens te verrassen met iets anders op tafel of om jou juist uit te dagen hoe je dit klaar kan maken. Aan de andere kant is dit voor bijvoorbeeld studenten natuurlijk perfect om flink te besparen op de kosten van boodschappen. Weggooien is tenslotte zonde! Naast boodschappenpakketten kan je ook bij restaurants complete maaltijden of ontbijtjes meekrijgen. Genoeg keuze dus voor elk wat wils.

Hoe werkt de Too Good To Go app

Eigenlijk is het heel simpel. Je downloadt de app en maakt een account aan. Vervolgens zie jij alle bedrijven in jouw buurt die hieraan meedoen. Ondertussen zitten ze in meerdere landen, dus als je fan bent kan je natuurlijk ook op jouw vakantiebestemming even kijken of je een pakket op kan halen.
In het overzicht zie je dus de locaties waar pakketten beschikbaar zijn, wat ze kosten en hoe laat je ze op mag komen halen. Drie essentiële dingen natuurlijk. Ben je eruit en weet je waar je een pakket van wilt hebben? Bestel en betaal hem dan eenvoudig in de app. Vervolgens krijg je een digitale voucher waarmee je het pakket op de aangegeven tijd op kan halen bij dat bedrijf. Meer dan dat is het niet!

Wat zijn de nadelen van Too Good To Go

Om heel eerlijk te bekennen kan ik hier maar deels uit ervaring spreken. Ze zijn namelijk nog niet beschikbaar bij mij in de buurt. Nadeel 1 is dus direct dat je afhankelijk bent van het aanbod van bedrijven die zich aan hebben gesloten. Een ander ‘nadeel’ is dat je niet kan kiezen wat er in jouw pakket zit. Er wordt GEEN rekening gehouden met dieet wensen of allergieën. Het kan dus zijn dat je iets koopt dat jij weer weg moet geven (om toch de voedselverspilling tegen te gaan 😉 ). Als laatste zie ik vooral een nadeel in de ophaaltijden. Natuurlijk zijn al die bedrijven niet gemaakt als afhaalpunt, dus kunnen ze moeilijk de hele dag iemand klaar laten zitten om jou een pakket mee te geven. Maar tegelijkertijd moet ik dus wel tijd hebben om op de afgesproken plaats en tijd daar te zijn.

Too Good To Go is zeker het proberen waard

Waar ik hierboven de nadelen noem, moet ik ook direct zeggen dat het de moeite waard is om te proberen. De app is mij ondertussen via twee verschillende personen aangeraden, dus dan moet het toch ook een succesfactor hebben. En laten we eerlijk zijn. Voor slechts een paar euro is het toch ook wel eens leuk om zoiets te doen. De pakketten hierboven hebben €4,95 gekost, maar er staat toch voor minstens €10 aan boodschappen op. En koop je slechts eenmalig een pakket en bevalt het niet, zit je nergens aan vast (behalve dan aan het pakket zelf…). Als het bij mij in de buurt beschikbaar komt wil ik het dan ook zeker eens proberen.

Heb jij ervaring met de Too Good To Go app of een vergelijkbare variant?

10 gedachten over “Voedselverspilling tegen gaan en besparen tegelijk”

  • Omgeving Delft klopt inderdaad. Er zijn wel wat aanbieders, maar (en nu zal je mij verwend vinden klinken) die zijn voor mij te ver weg. Het dichtstbijzijnde punt is een benzinestation. Die producten heb ik niet echt interesse in… Overige aanbieders zitten op minimaal 7 kilometer van mijn huis. Omgeving Delft in de app omvat namelijk ook Den Haag en Rotterdam. De dichtheid van aanbieders kan in Delft dus zeker nog iets beter.

   Beantwoorden
  • Het klopt dat er zeker wel aanbieders zijn in Delft. Dat geeft het kaartje aan en ben ik met je eens. Er zijn echter wel ook nog andere factoren die meetellen. Allereerst moet je een pakket zien te bemachtigen. Op het kaartje worden beschikbare pakketten aangegeven met een groen puntje. Wellicht dat daarom op dit moment het dichtsbijzijnde punt wordt aangegeven op 7 kilometer. Daarnaast moet een pakket op een bepaald moment opgehaald worden. Dit maakt het voor mij op dit moment nog niet mogelijk om een pakket in de buurt van mijn huis te bemachtigen.

   Beantwoorden
 1. Aanbod via de app kan elk moment van de dag veranderen. Elk bedrijf bepaalt zelf wanneer ze het aanbod in de app plaatsen. Vaak is dit het einde van de middag voor de volgende dag al. Over het algemeen zijn wij tevreden over het aanbod. Vooral het aanbod van bakkers is interessant. Vaak een aantal broden voor ongeveer 1 euro per stuk..

  Beantwoorden
 2. Wat een leuk artikel! Er wordt gestreefd om in een pakket van € 4.99 voor ongeveer € 15 boodschappen te doen. Dat heb ik ook ervaren. Als je onverhoopt het pakket niet kunt ophalen dan kan je tot 3 uur van te voren je aankoop annuleren. De app werkt prima en de helpdesk is vlot en allervriendelijkst.

  Beantwoorden
 3. Overigens staat het aanbod in Nederland nog echt in de kinderschoenen al zie ik steeds meer en meer aanbod. Binnenkort is bijvoorbeeld elke Jumbo aangesloten. De app kan ook gebruikt worden op vakantie. Zo kan je terecht in Noorwegen, Denemarken, Duitsland, Belgie, Frankrijk, Groot Brittanie, Zwitserland, Italie en Spanje.

  Beantwoorden
 4. Zelfs hier in ins foto te gebruiken. Had voor €4 een heel brood, 2 croissantjes, 4 harde bollen, chocolade broodje, soepstengel en krentenbollen bij de bakker vandaan. Leuk en verassend.
  Marieke

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.