Vliegtuig, trein of bus: Waarop bespaar jij?

Reizen kost altijd. Jezelf van A naar B verplaatsen kost tijd en inspanning. De hoeveelheid inspanning en tijd kan dan weer worden verminderd worden door geld. Maar welke overwegingen maak je nou. Waar hou je rekening mee en waarop kan je besparen?

Ik reis regelmatig. Bijvoorbeeld de reis die ik elke dag maak van huis naar kantoor en terug. Over een afstand van zo’n 60 kilometer zijn er al verschillende keuzes die ik kan maken. Omdat de baas mijn reis vergoed, hoef ik in dat geval niet te kijken naar de kosten van het OV of de auto. Maar wat neem ik dan wel mee in de overweging? Hoe lang ben ik onderweg? Ik kan op de fiets gaan en doe er een ruime 3 uur over. Ga ik met de auto kan het effectief in 40 minuten. Maar door een parkeerplaatsen tekort moet ik helaas verplicht in een garage even verderop staan. Daarbij tellen we de file ook nog eens op en ik kom op tenminste 60 minuten reistijd. Dat is nog steeds korter dan de 75 minuten die het mij kost als ik met de trein ga. Maar in de trein kan ik het nodige doen.
Kortom: zelfs in mijn dagelijkse woon-werk verkeer zijn al de nodige keuzes en overwegingen te maken.

Op reis
Als ik voor mijn werk in het buitenland zit is het vrij eenvoudig. Hoe sneller ik ergens ben, hoe goedkoper het is. Mijn uurtarief is daarin bepalend. Als er echter geen verschil is in tijd, wordt de voorkeur gegeven aan de trein. Bijvoorbeeld naar Brussel of Parijs worden wij geacht met de trein te gaan. Het kost simpelweg net zoveel tijd, de kosten verschillen niet enorm maar het verschil voor het milieu is aanzienlijk.

Op vakantie
Nog lastiger is het wanneer je zelf alles voor het zeggen hebt. Even een citytrip naar een Europese stad is erg leuk, maar de manier van reizen hakt flink in op het budget en de mogelijkheden. Mijn vriendin en ik zijn bezig voor een weekendje Duitsland. Alleen al de reis beslissen is enorm lastig. Een retourvlucht is er vanaf €250. Het kost dan zo’n 6 uur van deur tot plaats van bestemming. Een (iets) goedkopere optie is de trein. Tickets voor een retourtje variëren, afhankelijk van wat voor treinen je kiest, tussen de €120 en €300. Met de trein kost het je gemiddeld ook zo’n 6 tot 8 uur om op plaats van bestemming te komen. Voordeel is dat je onderweg makkelijker wat kan doen en dat het beter voor het milieu is. Nadeel is dat je met 5 overstappen een grote kans hebt je aansluiting te missen.
Dan hebben we ook nog de reis over de weg. Met de auto kunnen we zeker op de plaats van bestemming aankomen. Het kost twee tanks met benzine (hoewel dat in ons geval niet van toepassing is, omdat het een auto van de zaak betreft) plus parkeerkosten. En als de auto eenmaal midden in de stad staat, ben je zo €25 per dag kwijt. Oftewel kost dit aan parkeerkosten zo’n €75. Voordeel is dat je de auto bij de hand hebt als je ergens heen wilt gaan, nadeel is dat ik persoonlijk na een rit van zo’n 8 uur best wel gaar ben.
En dan nog de laatste optie. Met de bus. Tegenwoordig zie je ze steeds vaker rijden. Flix-Bussen. Gifgroene bussen die je van A naar B brengen. Er zijn gereserveerde plaatsen die ook nog eens variabel in prijs zijn. Reis je om 6 uur ’s ochtends ben je goedkoper uit dan in de spits. Een retourtje naar onze Duitse stad kost met een Flixbus zo’n €75. Voordeel is wel dat je zelf niet hoeft te rijden, je in een goede touringcar zit en dat het vergeleken met vliegen of met de auto beter is voor het milieu. Nadeel: je bent zo’n 11 uur onderweg.

Conclusie: Het gaat erom wat jij belangrijk vindt!
Waar ga jij voor? De goedkoopste optie is misschien niet altijd de meest comfortabele. Beter voor het milieu betekend niet altijd beter voor je portemonnee. Ga je slechts twee dagen dan is het zonde om twee dagen in de bus te zitten om er te komen. En wil je op locatie graag het gemak van de auto, of is het OV toereikend genoeg?
Kortom: waar ga jij wel en niet op besparen?

Wij gaan voor de goedkoopste optie, maar waarvoor zou jij gaan?

2 gedachten over “Vliegtuig, trein of bus: Waarop bespaar jij?”

  1. Zoals jij het nu schetst zou ik of met de auto of met de trein gaan. De bus vind ik gewoon verschrikkelijk, totaal geen comfort. Nadeel van de trein is het vijf keer overstappen. De auto geeft meer flexibiliteit maar is inderdaad weer vermoeidender.

    Beantwoorden
  2. Voor ons is het vliegtuig ideaal. En goedkoop. Bijkomend voordeel is dat er een vliegveld niet ver van ons huis ligt, met een fietsenstalling voor de terminal. Retourtje Sofia of budapest is voor ons goedkoper dan 2x enkele reis Amsterdam. Openbaar vervoer ter plaatse.. kost ook bijna geen drol. Binnen 4 uur op de plaats van bestemming.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.