Steeds minder jongeren financieel zelfstandig

Eindelijk! Het is zover. Jullie zoon of dochter heeft na jaren hard zwoegen een diploma behaald. Wat worden ze dan groot hè. Een jongvolwassene die vol trots kan vertellen: “Ik ben geslaagd”. Het grotenmensen leven gaat dan echt beginnen. De zoektocht naar een baan kan gaan beginnen. En na een tijdje zoeken verdwijnt alle vreugde dan toch weer als sneeuw voor de zon. Een baan vinden blijkt dan toch niet zo makkelijk…

Het is in Nederland toch een steeds groter wordend probleem: Jongeren die niet kunnen rondkomen van hun eigen inkomen. Begin 2000 kon zo’n 45% van de jongeren tussen de 20 en 25 zelfstandig rondkomen. Dat was in 2014 nog maar een kwart.
Slechts 1 op de 4 jongeren kan dus voorzien in eigen onderhoud. Wat mij betreft iets om ons zorgen om te maken.

Geen baan
Dit fenomeen komt eigenlijk voort uit mijn inleiding. Steeds meer jongeren zijn afgestudeerd, maar kunnen niet direct een baan vinden. De reden: je hebt te weinig ervaring. Vooral onder HBO-ers en WO-ers is dit probleem vaak aanwezig. Om dan aan die ervaring te komen, ga je maar stage lopen. Jawel: STAGE… De manier om aan werkervaring te komen. Na het behalen van je diploma nog stage gaan lopen. Je papiertje is binnen, maar je kan dus nog steeds eigenlijk niet genoeg om voor het bedrijf geld te verdienen. Tenminste…. Is dat wel zo?

Afgestudeerd maar niet vaardig
Ben je eenmaal afgestudeerd, dan weet je heel veel, maar je moet nog ervaring opdoen. En die ervaring is iets wat bedrijven steeds vaker vooraf al eisen. Kijk maar eens naar de gemiddelde vacature. Het liefst hebben ze voor een junior iemand met senior ervaring, een rijbewijs, 3 positieve referenties, een x-aantal jaar werkervaring en bij voorkeur geen looneisen.

Het begin van het einde?
Het is dan inderdaad zorgwekkend dat jongeren niet rond kunnen komen. Maar dat ligt dan vaak niet eens aan henzelf. Het is tenslotte niet dat ze niet met geld om kunnen gaan. Natuurlijk: ze hebben geen ervaring. Ze kunnen nog niet helemaal wat ze straks gaan doen en er moet flink in ze geïnvesteerd worden. Maar om ze dan als volwaardig mee te laten draaien tegen een stagevergoeding gaat dan toch ook te ver? Waarom kunnen en mogen bedrijven een stageconstructie opzetten. Het zijn goedkope krachten die prima geld verdienen voor het bedrijf. Waarom kan dat niet tegen een minimum loon? Natuurlijk is dat niet waar je als afgestudeerde op zit te wachten. Je heb een aantal jaar gezwoegd voor dat papiertje en moet tegen een supermarktloon gaan werken. Maar dat is nog altijd veel beter dan die stageconstructie. Daarbij willen bedrijven wat meer in je investeren, omdat de kans groot is dat je er later ook echt blijft werken. Je gaat tenslotte niet meer op zoek naar een andere stage.

Jongeren die niet rondkomen is dus ook zeker een gevolg van de mazen in de wet
De mazen in de wet. Iedereen, dus ook zeker bedrijven, maken er graag gebruik van. Je hoeft iemand niet het minimumloon te betalen als het een stage betreft. Goedkope krachten die met een papiertje op zak toch volledig kunnen functioneren. Wat mij betreft kan de overheid dus wel degelijk iets aan dit probleem doen. Je mag alleen stage lopen als je nog studeert. Daarna gaan bedrijven maar gewoon het minimumloon betalen met goede carrièremogelijkheden. Daarmee voorkom je toch uiteindelijk dit hele probleem?!?

3 gedachten over “Steeds minder jongeren financieel zelfstandig”

 1. Het heeft mij bijna 2 jaar gekost om een baan op niveau te vinden na het afronden van mijn master. Ik heb zelf ook nog 3 maanden een onbetaalde ‘werkervaringsplek’ gedaan. Ik leerde er weinig, niks aan gehad. Ook nog een tijd ziek geweest. Dat was in 2014/2015. Ik ben die twee jaar weer bij m’n ouders gaan wonen.

  Het was de meest deprimerende tijd van m’n leven. Nu ik zo’n 1.5 jaar werkervaring heb krijg ik allerlei recruiters op m’n dak, en ik denk dat ik vrij makkelijk een nieuwe baan zou kunnen vinden. Het is echt een hele andere wereld.

  Beantwoorden
  • Vervelend dat het je is overkomen. Gelukkig heb je nu die 1,5 jaar werkervaring en zal het je dus niet nogmaals overkomen. Zelf heb ik het (gelukkig) niet meegemaakt, maar ik heb wel vrienden die hetzelfde is overkomen. Slechte zaak wat mij betreft. Maarja, zolang er mensen zijn die die stageplaatsen accepteren, zal het bedrijfsleven ook niet zomaar veranderen…

   Beantwoorden
 2. In bovenstaande reactie van Erik herken ik mezelf helemaal niet. Ik vind het schrijnend om te zien dat dit daadwerkelijk gebeurt. Het zal liggen aan de timing (crisis of florerende economie) en de branche waar je in werkt.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.