Carnaval!

Voor iedereen onder de rivieren is dit weekend het grootste feest van het jaar weer losgebarsten. We trekken de meest prachtige of gekste kostuums uit de kast en maken er een mooi feestje van. Of je nu al sinds vrijdag aan het hossen bent, of daar vandaag pas echt een start mee gaat maken (of als je het misschien wel de grootste onzin vindt) maakt mij eigenlijk allemaal niet uit. Ik heb er vooral bewondering voor. En niet voor iedereen die gek genoeg is om een lang weekend uitbundig te feesten in je gekste outfit. Nee, veel meer voor de creativiteit die het bij iedereen naar boven brengt. Gewoon wauw!

De mooiste pakken

Waar ik mijzelf elk jaar weer over verwonder, zijn de outfits waarin alle carnavalvierders rondlopen. Van de prachtigste, traditionele pakken tot aan de meest idiote outfits. Maar wat ik dan altijd moeilijk vind: hoe lukt het je om met zo min mogelijk aankleding, toch een goede outfit te regelen. Een bouwvakkershelm en een wit shirt maakt je al een hele bouwvakker. Ikzelf had een wit laken met aan een touwtje een Pickwick logo. Het perfecte theezakje!

Mooie creaties

Ik kom van boven de rivieren, dus de echte carnavalsoptochten heb ik helaas nooit meegemaakt. Maar als je de foto’s dan terugkijk… Een gigantisch grote locomotief met daarop “al 11 jaar het spoor kwijt”. Ja, dat vind ik heerlijk. Creatievelingen die met papier mache gigantische figuren maken. Net cartoons, maar dan in 3D. Koste nog moeite worden gespaard om echt gigantisch mooie taferelen neer te kunnen zetten.

En dan die muziek

Je houdt ervan of je vervloekt het. Carnavalsmuziek… De creativiteit die daar elke keer weer naar bovenkomt is toch eigenlijk om van te smullen. Van gigantisch dubbelzinnige teksten tot videoclips waar tot in detail over nagedacht is. Of het dan een gloednieuwe melodie is, of dat die al meer dan honderd jaar bestaat, maakt echt niet uit. De creativiteit die men loslaat om elk jaar weer vernieuwend, verrassend en origineel uit de bus te komen, vind ik wonderlijk.

Bewonderenswaardig

Maar waarom nou een blog over carnaval? Wat is nou de boodschap achter deze blog. Nou ik zal het je vertellen: ik vind het vooral bewonderenswaardig hoe de menselijke creativiteit geuit wordt. En hoeveel van die creativiteit er dan wel niet is. De saamhorigheid, de sfeer en het doel om er met z’n allen een gezellig feest van te maken. Hoeveel passie er stiekem verborgen zit in al die verschillende onderdelen.

Carnavalsmentaliteit in het dagelijks leven

Maar die creativiteit en drang om zo origineel mogelijk uit de bus te willen komen, zou ik zelf graag wat vaker in mijn dagelijks leven willen zien. Want die comfortzone zit wel heel lekker, maar daarbuiten gebeurt het. Buiten je comfortzone komt de echte creatieveling naar buiten. Degene die zich elke keer weer opnieuw iets eigen moet maken. Die vergeleken gaat worden met de rest, dus ook nog eens competitief moet zijn.

Eruit halen wat erin zit

Waar ga je beginnen? Er is tenslotte zoveel buiten je comfortzone. Dan vind ik de carnavalsaanpak wel heel mooi. Er is namelijk een datum waar naar toegewerkt kan worden. Er is een doel voor ogen en voor die tijd moet het af. Stel jezelf dus een doel waarbij je jezelf uitdaagt. Het hoeft niet onmogelijk te zijn, maar het moet wel buiten je comfortzone liggen. De deadline ligt over een paar maanden en elke week ga je eraan werken om dat doel te behalen. Net zoals al die carnavalsvierders elk jaar weer toewerken naar dat ene weekend carnaval. Zichzelf elke keer weer moeten vernieuwen en elk jaar het meeste eruit proberen te halen voor die ene datum.

Doelen halen

Net als carnaval, moet natuurlijk ook jij iets vieren. Vieren dat je je doel hebt behaald. Alle carnavalvierders vieren dat met carnaval, maar vier nou eens je succes. Trakteer jezelf. En ga daarna pas aan een volgend doel denken. Zuidelijk Nederland is tenslotte ook nog niet bezig met carnaval 2021. Eerst deze editie vieren, dan komt het volgende doel wel weer: carnaval 2021.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.