Verbazingwekkende manieren van geld verdienen

Alle bedrijven in de wereld hebben geld nodig om voort te kunnen bestaan. Is er geen geld, dan kunnen rekeningen niet betaald worden en worden de schulden van het bedrijf steeds hoger. Er moet dus een vorm van inkomsten zijn. Of dat nou door subsidies is, belastingen of simpelweg het verkopen van goederen of diensten: Iets moet de rekeningen bekostigen. Vandaag een aantal voorbeelden van verbazingwekkende manieren waarop bedrijven geld verdienen of hebben verdiend. Soms zelfs tot verbazing van hun klanten. Want dat de rekeningen betaald moeten worden, betekent niet automatisch dat het bedrijf alles maar kan of mag verkopen om dat geld binnen te halen.

De Kamer van Koophandel

Afgelopen week groot in het nieuws. De Kamer van Koophandel stopt met het verkopen van de online verkoop van hun adressenbestand. Naast dat zij het beheer voeren van de bedrijfsgegevens van ondernemend Nederland, wisten zij ook geld te verdienen met de verkoop van deze waardevolle data. Een mooi en actueel overzicht van de bedrijven in Nederland. Voor andere bedrijven natuurlijk super interessant als zij een gerichte reclame uiting willen doen naar andere bedrijven. Maar ondertussen ging de KvK wel aan de haal met vele privé gegevens. Doordat ZZP-ers vaak hun bedrijf op hun huisadres hebben ingeschreven, worden er opeens vele privé gegevens verkocht. Iets wat niet zomaar mag en wat tegen het zere been was van al die ondernemers. De KvK stopt daar dus mee per 1 juli.

TomTom

Al iets langer geleden bekend, maar TomTom verkoopt ook nog een extra dienst. Niet aan jou of mij als consument, maar aan de overheid. Aan de politie om precies te zijn. TomTom weet namelijk precies waar iedereen te hard rijdt. Waardevolle gegevens voor onze flitsende handhavers. Natuurlijk zijn wij als consumenten braaf akkoord gegaan met de algemene voorwaarden van onze navigatie destijds. In 2011 was dit al in het nieuws en het gebeurt nog steeds. Zo af en toe zie je een artikel in het nieuws erover verschijnen, maar schijnbaar gaan wij er met z’n allen mee akkoord.

Geld verdienen aan afval

Het klinkt zo logisch, een afvalverwerker die geld verdient aan het verwerken van afval. Maar in Zweden gaat men nog een stapje verder. Daar had men op een gegeven moment in 2012 afval tekort. Ze zijn daar namelijk zo goed in het recyclen van hun afval, dat er slechts 4% overbleef wat de verbrandingsoven inging. Te weinig voor de stroomproductie van het land… Men importeerde dus afval uit Noorwegen. Noorwegen betaalde voor de afvalverwerking, Zweden kon er de recyclebare zaken uithalen (en weer verkopen) en kon met het verbranden van de resten, stroom opwekken die ze tekort kwamen. Dan is je proces gewoon extreem goed!

Een goudmijn in Nederland

Goudmijnen doen mij altijd denken aan heel ver weg. Maar wist je dat er ook een goudmijn is in Nederland. Sterker nog: waarschijnlijk recht onder je! Namelijk het riool. Door alle producten die we gebruiken, beland er nog wel eens een klein beetje edelmetaal in het riool. Dat komt vast te zitten in het slib, dus zodra je het slib gaat filteren, kan je daar zeker wat mee verdienen. Zo’n €280 per 1.000 kilo slib. Zeker wel de moeite toch?
Ook als je je beseft hoeveel metalen er in onze electronica zijn verwerkt, kan dat best de moeite waard zijn om daarin te handelen.

De Ocean Cleanup

Miljoenen zijn er ondertussen geïnvesteerd zonder dat het echt iets heeft opgeleverd. Bedrijven laten zich maar al te graag horen om te helpen in geld of slimme mensen om te laten zien dat ze geven om de wereld. Maar hoe lang is dat houdbaar? Nou, behoorlijk lang! Want waar wij met z’n allen vooral nadenken hoe we de zee schoon kunnen maken, denkt de Ocean Cleanup nog een stap verder: hoe kan er geld mee verdiend worden. De kosten voor een opruiminstallatie zijn zo’n 5 miljoen. Maar als het systeem eenmaal echt goed werkt, kan het opgevangen plastic verkocht worden. Onder licentie natuurlijk. De grondstof zal iets duurder zijn, maar het is gerecycled plastic. Daar zijn mensen zeker wel voor bereidt om iets meer aan uit te geven. Een prima winstmodel voor dit Delftse bedrijf dat de wereldzeeën op wil ruimen.

Geld verdienen aan jouw gegevens

Natuurlijk als laatste nog het bekendste voorbeeld van geld verdienen op een ‘verbazingwekkende’ manier. Aan jouw gegevens! Op alle social media wordt er geld verdiend met jouw gegevens. Alle bedrijven weten zoveel van jou, dat ze zeer gericht advertenties kunnen plaatsen. Veel effectiever dan een advertentie op een tram of in de dagbladen. Daardoor is de reclamecampagne veel gerichter en dus veel effectiever. Kosten worden bespaard en de campagne levert meer op. Soms tot ongenoegen van de gebruikers. Maarja, alsnog gebruiken we nog steeds massaal al die social media. Schijnbaar gaan we er dan toch mee akkoord dat ze op die manier geld aan ons verdienen.

De toekomst

Vooral bij dit laatste punt ben ik benieuwd hoe de ontwikkelingen zullen zijn in de toekomst. Hoe ziet deze wereld er over 10 jaar uit. Is er helemaal niets meer geheim en ontvangen we op onze mobiele apparaten live reclame, omdat we door een bepaalde straat lopen? Of is het aan banden gelegd en betalen we om te kunnen Google’en. Ik denk dat we nog 10 jaar op het antwoord zullen moeten wachten. Maar aangezien Google en Facebook vooral hun geld verdienen aan advertenties, verwacht ik toch dat ze deze inkomstenbron zo lang mogelijk blijven aanhouden. En zeker zolang wij als gebruikers hun diensten gratis willen gebruiken, zal het toch gefinancierd moeten worden vanuit die advertenties.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.