Begin je eigen pakketpunt

Pakketdiensten in Nederland worden steeds groter. Er wordt steeds meer online besteld, dus zijn er ook steeds meer pakketten te verzenden. En daar spelen steeds meer bedrijven op in. Zo kan je bij heel veel supermarkten in de buurt jouw pakketjes laten bezorgen of ophalen, zijn er genoeg boekhandels die ook als PostNL punt fungeren en wordt de 24-uurs winkel een tweede postkantoor. Maar wist je dat ook jij geld in deze markt kan verdienen?

Niet gratis

Want iets wat al die bedrijven gemeen hebben, is dat ze geld verdienen aan dat ene pakje. De pakketvervoerder verdient er natuurlijk geld aan, maar op het moment dat jij het pakje op moet halen bij het lokale postpunt, krijgen ook zij daar een kleine vergoeding voor. Het kost ze tenslotte ook gewoon tijd en ruimte, dus dat is niet gratis. Een lucratieve business zelfs, want steeds meer bedrijven doen het. En dus is daar ook voor jou en mij wat aan te verdienen!

Word je eigen pakketpunt

Waar er onder bedrijven een heel netwerk ontstaat van pakketpunten, kan jij als consument daar ook wat aan verdienen. Zie het als die buurman/buurvrouw die de pakjes voor de hele buurt accepteert. Voor elk pakje dat je aanneemt, krijg je een kleine vergoeding. Ga je ze vervolgens langs brengen bij de geadresseerde, krijg je er nog iets extra voor. Een leuk zakcentje toch.

Wel €50,00 per maand verdienen!

“En daar moet je de hele dag voor thuis zijn!”. Tenminste, dat was mijn eerste reactie. Want hoe werkt dat dan? De hele dag thuis zitten en dan hopen dat de bezorgers niet verdeeld over de hele dag komen? En vervolgens moeten de mensen voor wie de pakjes zijn, ook nog eens op schappelijke tijden langskomen. Gaat mij dit dan echt een kluizenaarsleven opleveren? Want dat is mij echt geen €50 waard!

Geen kluizenaarsleven

Gelukkig niet! Op de website wordt aangegeven dat je beschikbaar moet zijn tussen 16:00 en 21:00. De pakjes worden aan het einde van de dag bezorgd. Vervolgens krijgen alle geadresseerden een berichtje dat ze het pakket bij jou op kunnen komen halen. Met wat op en neer appen maak je een afspraak wanneer het pakketje opgehaald zal worden of wanneer je het langs kan komen brengen.

Het is een zakcentje, geen inkomstenbron

Het eerste waar ik aan dacht: daar is geld mee te verdienen. Maar als ik mij wat verder inlees, zie ik er geen brood in. Voor mijzelf dan! Je moet namelijk behoorlijk lang thuis zijn. Een beschikbaarheid tussen 16:00 en 21:00 wordt van je verwacht. Vervolgens krijg je voor elk pakje €0,25. Daarbij gaan ze uit van ‘weinig’ pakjes met ongeveer 35 pakjes per week en veel pakjes zijn er zo’n 75 per week. Dan zit je, als alle pakjes opgehaald worden, op de verdiensten van zo’n €8,75 tot €18,75 per week. Een leuk extraatje, maar je gaat er niet rijk van worden. Zeker als je je beseft dat je best wel tijd eraan tijd kwijt bent.

Het is meer dan alleen geld

Er zijn meer positieve punten aan dit systeem. Want naast dat het je een extraatje oplevert, heb je sociaal contact, wordt het milieu bespaart (want minder busjes die rondrijden) en je maakt mensen blij. Daar wordt het dus ook onder neergezet. Het geld is zeker leuk meegenomen, maar er is nog veel meer dan dat.

Is dit de oplossing voor ‘het probleem’?

Wat ik eigenlijk door heel de site heen proef, is dat het voor de ontvangers zo ideaal is. Het pakje wordt op een later moment bezorgt, of kan je ophalen op het moment dat het jou uitkomt. Dat het jou uitkomt! Want het hele concept speelt zich af tussen 16:00 en 21:00. Het moment dat de meeste personen tijd hebben. En dat terwijl er eigenlijk al een erg hoog netwerk van pakketpunten is, is er toch weer behoefte aan andere pakketpunten. Waarom dan? Zijn de pakketpunten te ver weg? Of zijn de pakketpunten misschien wel niet open op het moment dat jij wel tijd hebt. Zit daar dan mogelijk het echte probleem?

De echte oplossing

Tja, is het dan de oplossing om nog meer pakketpunten te creëren? Op een gegeven moment moet je dus EN je boodschappen ’s avonds gaan doen EN langs een pakketpunt om je pakje te halen. Of moet je misschien wel langs meerdere pakketpunten om al je verschillende pakjes op te halen. Nog meer ophaalpunten creëren zal denk ik niet de oplossing zijn. Is het niet mogelijk om openingstijden dan te verruimen? Ons lokale pakketpunt sluit om 18:00. Heel fijn dat ze de pakjes voor mij aannemen, maar ik kan ze niet ophalen, omdat ze al dicht zijn op het moment dat ik thuis kom. Dat is onhandig. De 300 meter dat het pakketpunt lopen is, is meer dan acceptabel. Ik denk dus dat het helemaal geen oplossing is om NOG meer pakketpunten te creëren. Ik denk dat het beter is om toegankelijkere pakketpunten te maken.

De pakketkluis

De oplossing die ik al vaker heb gezien: de pakketkluis. Een muur met allemaal kluisjes en een computer in het midden. Jij scant jouw barcode en ID kaart, waarmee jouw kluisje met daarin jouw pakketje geopend kan worden. Is 24 uur per dag beschikbaar en dus voor iedereen toegankelijk. Zet er eentje bij de ingang van elke woonwijk en het hele probleem is opgelost. Alle verschillende bezorgers kunnen hun pakketjes erin kwijt en op het moment dat jij de woonwijk inrijdt, kan je direct jouw pakje even ophalen. Geen pakketpunten meer nodig, veel goedkoper omdat er minder mensen voor nodig zijn, veel efficiënter en veel beter voor het milieu (want minder busjes door alle woonwijken).
Tja, als ik het voor het zeggen had, had ik dit probleem al lang opgelost!

Wil je, totdat ik overal pakketkluisjes heb geplaatst, toch je eigen pakketpunt beginnen? Kijk dan even bij www.viatim.nl.

2 gedachten over “Begin je eigen pakketpunt”

  1. Helemaal eens! Ik kreeg toevallig laatst bij een pakketje de optie om het bij zo’n persoonlijk pakketpunt van iemand op te halen. Was een dorp verderop en duurder… Tja, laat dan maar zitten. Hier kan ik de PostNL-pakketten laten bezorgen bij de supermarkt die tot 20.00 open is en op loopafstand van mijn huis is. Een andere pakketaanbieder zit bij het tankstation dat op de route van en naar mijn werk ligt en is tot 22.00 uur open. En dan heb ik ook nog eens goede buren die zo nu en dan een pakketje aannemen als ik tegen de verwachting in niet thuis ben. Oftewel: ik zit helemaal goed zo.

    Beantwoorden
  2. heb er zelf wel eens over nagedacht idd, ik werk thuis.. maar heb er helemaal geen ruimte voor.. juist omdat ik thuis wekr ook geen tijd voor /wil niet heel de dag vreemden aan de deur (ik werk als gastouder.. dus ben met mooi weer ook heel veel buiten.. en ivm veiligheid van de opvangkindjes en de tijd en aandacht die ik aan hen wil besteden, is het dus gewoon geen optie, ben ook nog 4x per dag heen en weer naar school.. tussen 16 en 19 is het hier zelfs spitsuur.. kids thuis van school, spelen, willen vertellen, wat drinken en eten, koken, eten, kids die opgehaald worden.. pfff… maar jouw idee.. pakketkluizen bij een ingang van een wijk ? hebben de wijken bij jou maar 1 ingang? hier heel veel 😉 vind een pakketkluis een goed idee.. (neemt wel veel ruimte in ?? )maar klinkt goed.. 24/7 beschikbaar… maar ben ook al blij met de opties om het bij bepaalde winkels te kunnen laten bezorgen vooral als je zelf aan kan geven welke.. sommige supermarkten zijn idd tot 20u open of liggen bijv op de route of zijn dicht bij werk of school oid

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.