Ken jij de consequenties van het nieuwe bankieren?

Er veranderd dit jaar een hoop in bankenland. Twee gigantische wijzigingen worden van kracht, waarmee onze betaalbeleving drastisch zal gaan veranderen. Instant Payments en PSD2 worden in 2019 actief. Alle banken zullen uiteindelijk hieraan moeten voldoen en wij als consument krijgen dus ook met beiden te maken. Maar wat houden ze in? Wat zijn de voordelen en nog belangrijker: Wat zijn de mogelijke consequenties?


Wat is Instant Payments ?

Het is eigenlijk wat de naam al zegt. Instant payments: Directe betalingen. Waar het op dit moment nog een werkdag kan duren voordat jouw geld van de ene bank bij de andere bank is, zal dit in de loop van 2019 versnellen. Van een werkdag voorheen, zal dit in de toekomst nog maximaal 5 seconden duren. Ook zal er geen rekening meer gehouden hoeven worden met weekenden en feestdagen. Instant payments is 365 dagen per jaar en 24 uur per dag actief. Maak jij dus op zondag ochtend het geld van dat etentje van gisteravond over, dan heeft de ontvanger dat direct.

Wat is PSD2?

Payment Service Directive 2, de nieuwe standaard in het bankieren, beveiligen en delen van gegevens. Want dat gaat de kracht worden van PSD2: Delen. Sinds deze week is de campagne van de DNB gestart om ook jou bewust te maken van deze standaard. Wat je ermee kan? Je kan jouw gegevens delen en zelfs toestemming geven dat derde partijen betalingen voor jou kunnen verrichten. In eerste instantie klinkt dat extreem eng in mijn oren. Andere bedrijven die aan de haal gaan met mijn gegevens en rechten. Liever niet! Waar instant payments redelijk rechttoe rechtaan is, ga ik hieronder toch nog even door over dat nieuwe PSD2.

De voordelen van PSD2

Laten we beginnen met de voordelen, want die zijn er natuurlijk! Het leven wordt een stukje makkelijker. Heb je nu bijvoorbeeld meerdere rekeningen bij meerdere banken? Dan kan je straks met PSD2 toestemming geven dat banken die gegevens onderling delen. Zo zie je in de app van de ene bank, ook de rekeningen van alle andere banken. Iets wat ik op zich helemaal niet erg zou vinden. Ook kan je instanties toegang geven tot jouw betaalgedrag. Denk bijvoorbeeld aan de hypotheekadviseur. Zij vragen een afschrift op van het afgelopen jaar. Met PSD2 kan je hen toestemming geven deze gegevens zelf op te halen.

De nadelen van PSD2

Natuurlijk zijn er ook nadelen verbonden aan deze nieuwe manier van werken. Zo krijgen andere bedrijven, na jouw toestemming, inzicht in jouw betaalgedrag. Wordt jouw hypotheekaanbod opeens een stuk lager, omdat jij regelmatig een praktijk met psychologen bezoekt of moet je een hogere verzekeringspremie gaan betalen, omdat jij meer dan drie boetes per jaar krijgt. De wereld op z’n kop, maar wel mogelijke gevolgen van PSD2.

Hoe ziet de wereld er dan straks uit met Instant Payments en PSD2?

“Ik maak het even naar je over!”. “Yes, ik heb het binnen! Bedankt :)”. Dit is straks geen verre toekomst meer, maar realiteit. Hoe dat met PSD2 zal gaan, durf ik nog niet te zeggen. Ik vind namelijk de consequenties moeilijk in te schatten. Wat kunnen bedrijven nou opvragen? Hoeveel kunnen ze opvragen en wat zijn de verdere resultaten van de rechten die ze krijgen. In plaats van een automatische incasso kan jou energieleverancier de betaalopdracht naar henzelf geven vanaf jouw rekening. Zien ze dat er genoeg spaargeld is, bieden ze misschien wel direct aan dat je jouw huis kan isoleren voor ‘een speciale prijs’. Ze weten tenslotte dat je het kan betalen. Er zal waarschijnlijk langzaamaan de nodige veranderingen plaatsvinden. Bedrijven hebben meer inzichten en informatie, dus kunnen ook gerichter werken. Maar hoe dat er precies uit gaat zien, durf ik niet te zeggen.

Geen toestemming voor PSD2 is geen verandering

Heel belangrijk voor ons als consument: Instant Payments en PSD2 worden dit jaar hoe dan ook ingevoerd. Maar zolang jij andere partijen geen toestemming geeft, heeft PSD2 geen consequenties voor jou als persoon. Dan is het nog steeds mogelijk alles als vanouds te gebruiken. Het enige verschil is dan, dat betalingen binnen 5 seconden bij de ontvanger zijn.

Ga ik gebruik maken van PSD2?

Ik ben vaak groot voorstander van technologische vooruitgang. Instant payments juich ik alleen maar toe! PSD2 daarentegen heb ik nog wat twijfels over. Ik zeg niet direct nee, maar wil het eerst ervaren voordat ik het ga omarmen. Hoe handig zou het bijvoorbeeld kunnen zijn om jouw verschillende rekeningen in één overzicht te hebben? Hoe concurrerend zullen grootbanken worden, als ze eenmaal weten hoeveel geld er bij online spaarbanken staat? Ik denk dat er in het begin vooral gebruik zal worden gemaakt van PSD2 door bedrijven. De boekhoudsoftware is altijd up to date met alle rekeningen, omdat die simpelweg inzicht krijgen in de rekening. Zodra dat eenmaal bevalt, zal de consument ook langzaam deze verandering gaan accepteren. Ik denk dat ik alleen mijn banken de gegevens met elkaar laat uitwisselen. Andere bedrijven krijgen lekker op de oude (maar vertrouwde) manier hun rekeningen betaald.

Meer weten? Zoals aangegeven is de DNB bank afgelopen week begonnen met hun campagne. Op de website www.psd2bankieren.nl staat alle informatie over dit onderwerp. Ik vind de informatie nog steeds erg karig, maar hier is in ieder geval beter dan niets.
Wat vind jij van de Instant Payments en het nieuwe PSD2?

3 gedachten over “Ken jij de consequenties van het nieuwe bankieren?”

  1. Als je ziet hoe de AVG de privacy van consumenten soms op een extreme manier beschermd, snap ik de stap om bijna gelijktijdig PSD2 in te voeren eigenlijk totaal niet.

    Beantwoorden
  2. Inderdaad Instant Payments juich ik ook toe maar PSD2 niet!
    Ik ben bang dat straks enkele bedrijven gaan eisen dat ze toestemming willen tot je bankgegevens omdat ze anders geen zaken met je willen doen,
    En precies wat jij ook schrijft ze kunnen dan alles zien wat je binnen krijgt en uitgeeft, niet dat ik iets te verbergen heb, maar ze hoeven van mij niet te weten dat ik bijv. naar een psycholoog ga of veel spaargeld heb want dat kunnen ze dan inderdaad tegen je gaan gebruiken.
    En zo als Veertigermetkids hierboven schrijft, geef je toestemming aan een bedrijf voor PSD2 gebruik dan geef je ook je AVG op, want ze kunnen dan alles zien!

    Beantwoorden
  3. Als je ze al toegang geeft door PSD2 dan hebben ze geen inzicht in je spaarrekeningen. Maar de rest zien ze wel. De vraag is of je dat moet willen. Voor mij vooralsnog nee.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.