Van een goedkope grondstof een luxeproduct maken

Ga je maar eens na. Wat wordt op dit moment als echt luxeproducten gezien. Dan heb je het al snel over het bewuste leven. Over gezond voedsel, vegetarisch eten of zelfs veganistisch eten. En dat is dan ook wat je steeds vaker terugziet. Bepaalde producten die steeds meer omarmt worden door een beweging in Nederland die verder kijkt dan alleen het product zelf. Ze kijken ook naar het productieproces, hoe goed is het voor jezelf en voor de wereld en ga zo maar door. En die mensen zijn dan ook bereid om net even wat meer te betalen. Daardoor weet je tenslotte dat je een goed product koopt waar de rest niet onder hoeft te lijden. Maarja, fabrikanten weten daar dan weer flink op in te spelen.

Meer natuurlijke producten

Noten, vruchten en groenten. Je ziet steeds vaker dat mensen meer van deze producten gebruiken, in plaats van dierlijke producten. De industrie is tenslotte ook wel heel groot geworden en ik kan begrijpen dat je daar dan bewust mee om wilt gaan. Vaak zitten daar dan hele ingewikkelde processen achter om dan toch dezelfde kwaliteit en voedingsstoffen binnen te krijgen. De producten zijn dan over het algemeen ook wat duurder, maarja, het is wel goed voor de wereld.

Nieuwe producten waar ik nog nooit van heb gehoord

Als je het assortiment nu vergelijkt met dat van 20 jaar geleden, is het een wereld van verschil. Juist ook doordat het beeld op de wereld is veranderd en mensen steeds bewuster leven. Vroeger was het nog behoorlijk lastig om goede vleesvervangers te kopen die ook nog een beetje lekker waren. Tegenwoordig heb je schappen vol liggen. En waar je vroeger als alternatief voor koeienmelk nog geitenmelk had, is dat tegenwoordig ook amandelmelk, sojamelk, havermelk, kokosmelk, hazelnootmelk en zelfs rijstmelk. Het zal mij ook niet verbazen als je over 15 jaar kan kiezen tussen melkchocolade, rijstmelkchocolade, sojamelkchocolade en ga het rijtje maar verder af.

Gezonde producten worden overrated

Tja, het is gezond, gezonde producten zijn vaak wat duurder, dus ook dit gezonde product is duurder. Een logisch gevolg van de wereld die gezonder en bewuster wordt. Maar nu zag ik een aflevering van de keuringsdienst van waarde. Een aflevering die mij de mond deed openvallen. Want wat blijkt: het maakt helemaal niet uit wat het kost om iets te produceren. Het gaat erom wat de gek bereidt is om ervoor te betalen.

Van goedkope grondstoffen een goudmijn maken

Want daar komt het wel een beetje op neer. U neemt 100 gram haver (biologische havermout kost per 25 kilo €45) dus de kosten zijn €0,18, water en een grote staafmixer. Met deze ingrediënten kan je kinderlijk eenvoudig zelf jouw haverdrink maken. Je zou het nog kunnen filteren, maar zelfs dat is niet echt nodig. kostprijs in de winkel: €3,00! Natuurlijk, dit kan je niet 1-op-1 overnemen in de kostprijs. Inkoopvoordelen spelen mee, maar ook verpakkingen, winstmarges en lage productievolumes moet je meerekenen. Maar toch. Even snel gerekend gaat dit toch best een aantal keer over de kop. In deze berekening zo’n 15 keer. Als je je dan bedenkt dat criminelen met lachgas al genoegen nemen met 12,5 keer over de kop, zou je dit bijna crimineel kunnen noemen.

Het is maar net wat de gek ervoor over heeft

Tja, drie euro voor een litertje havermelk. Dat is ruim drie keer zoveel dan een liter ‘normale’ melk. En toch betalen we het er gewoon voor. Ik ben dan ook wel benieuwd wat het volgende wordt. Nep-eieren? Kaas gemaakt van noten? Of dat toch in de fabriek geproduceerde groenten, zodat de landbouw want minder intensief kan? We zullen het zien en we zullen vanzelf merken hoeveel mensen bereid zijn om ervoor te betalen. Natuurlijk, de ontwikkeling en al dat soort dingen zullen (veel) geld kosten en mogelijk duurder zijn dan de producten nu. Dat snap ik allemaal. Maar laten we het wel eerlijk houden. Als je het goedkoper kan produceren dan het ‘originele’ product, verkoop het dan ook voor een lagere prijs.

Benieuwd naar de uitzending

Deze blog is gebaseerd op een aflevering van de keuringsdienst van waarde. De aflevering kan je hieronder terugkijken.

5 gedachten over “Van een goedkope grondstof een luxeproduct maken”

 1. Haha… ja er liggen zoveel van de onzin dure dingen in de winkel!
  Bijvoorbeeld iets heel simpels, aardbeienyoghurt, koop gewoon een pak yoghurt thuismerk en pot aardbei jam thuis merk, lepel jam in de yoghurt en klaar 😉

  Beantwoorden
 2. Leuk artikel! Kokosvet is ook zo’n voorbeeld, die prijs gaat ook 20 keer over de kop. De vraag is: hoe kunnen we dit tij keren? Zolang alleen foodies havermelk kopen kan de voedselindustrie in zijn handen blijven wrijven en winsten opstrijken. De verandering zal toch echt van de supermarkt-prijsvechters moeten komen. Volgens mij is de Lidl havermelk redelijk betaalbaar.

  Beantwoorden
 3. Tja.. te dure producten vind je in alle soorten en maten, maar ‘gezond’ blijkt momenteel inderdaad de meest lucratieve marketingtruc. Jammer genoeg blijken veel van dat soort producten in de praktijk alleen helemaal niet zo gezond.
  Veel van die rijstmelk drankjes zitten bijvoorbeeld boordevol toegevoegde suikers. Het AH huismerk heeft dat dan weer niet en kost ook maar 1,49 dus dat is voor mij een prima alternatief voor koemelk.
  Als je zou zien wat er tegenwoordig allemaal voor zooi in onze koeien gestopt wordt zou je mond pas helemaal open vallen vrees ik.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.