Mijn blog van afgelopen maandag was (natuurlijk) een goeie 1 april grap. Vol vermaak heb het stukje geschreven en het uitzoekwerk gedaan, maar geen zorgen: ik ga de komende maand geen kattenvoer eten. Ik wil graag wel even doorgaan op de wat extremere maatregelen. Want wat nou als je echt in de financiële shit zit of komt. Hoe ver zou jij dan gaan om geld te besparen?
Schulden zijn dagelijkse realiteit
Helaas kan ik het niet anders verwoorden. Hoewel het aantal jaarlijks daalt, belandden er vorig jaar nog steeds 8300 mensen in de schuldsanering. Dat zijn er ruim 20 per dag! Deze mensen hebben dan opeens met veel minder inkomsten toch nog elke maand rond te komen. Het is een stukje bescherming (want schuldeisers mogen geen extra actie ondernemen en moeten de duur van de WSNP afwachten), maar is ondertussen ook heel pittig, want er is sollicitatie- en werkplicht voor 40 uur per week, terwijl je ondertussen ook van een minimaal inkomen moet leven. Dat kan heel heftig zijn. Maar wat nou als dat er niet had geweest. Of als je er niet voor in aanmerking komt. Hoe ver zou jij dan gaan om te besparen?
Minder uitgeven
Het klinkt zo simpel om in eerste instantie meer ruimte te hebben om schulden te betalen: minder uitgeven. Natuurlijk kan je abonnementen opzeggen en de goedkopere merken kopen. Maar hoe ver zo jij gaan? Zou je bijvoorbeeld naar een goedkoper internetabonnement gaan? Of jouw aantal belminuten en MB’s omlaag schroeven van jouw mobiele telefoon, om zo minder kosten te hebben? Of nog een stap verder: Zou je jouw telefoon en bijvoorbeeld de auto wegdoen. Naast dat het geld oplevert, bespaart het ook nog eens op brandstofkosten en andere vaste lasten.
Dingen wegdoen om schulden te betalen
Naast de auto kan er natuurlijk nog veel meer weg. Brommers en andere gemotoriseerde voertuigen kunnen zo de deur uit. Je kan tenslotte met de bus. Maar hoe zit dat met de viervoeter? Zou je die wegdoen om op kosten te besparen? Of de televisie? Scheelt toch weer een paar euro per maand. Als je de rekeningen niet betaald en er rust een hypotheek op je woning, kan de bank zelfs eisen om die te verkopen. Gedwongen verkoop als het moet. Maar zou je dat ook vrijwillig doen? Simpelweg om de kosten te besparen of omdat er dan een berg geld vrijkomt? Alles om die extreme schulden te kunnen betalen en de schuldeisers tegemoet te komen. Tegenwoordig is de wet wel veranderd. Deurwaarders mogen niet zomaar overal beslag op leggen. Denk daarbij aan jouw viervoeter, maar ook aan zeer persoonlijke zaken zoals je trouwring.
Zou je gewoontes veranderen?
Niet meer wekelijks uit eten zou voor veel mensen veel geld besparen. Het is een luxe die best wel wat kost. Maar andere gewoontes zouden misschien ook wel veranderd kunnen worden. Hoewel je het geld niet direct terugziet, kan het effectief behoorlijk wat kosten besparen. Denk aan het niet meer in bad gaan en niet langer dan 5 minuten douchen. Nooit meer voorgesneden groenten, maar zelf in de keuken aan de slag. De schoonmaker hoeft ook niet meer te komen, omdat je dat zelf gaat bekostigen. Een abonnement op de bibliotheek is goedkoper dan Netflix of een TV abonnement. Verder hoef je niet perse elke zes weken naar de kapper, zijn warme broodjes bij het ontbijt niet echt nodig en dat miljoen bij de loterij ga je ook maar geen kans meer op maken.
Schulden negeren is geen optie
Als ik in ieder geval iets zeker weet, is dat het negeren van je schulden geen optie is. Natuurlijk is het vervelend en één van de moeilijkste dingen is toegeven dat het niet goed is gegaan. Maar schulden negeren is het domste wat je kan doen. Want schulden niet betalen geeft boetes en extra toeslagen die er nog eens bovenop komen. Deurwaarders zijn gigantisch duur en elke keer dat zij langs moeten komen, moet jij betalen. Een goed voorbeeld vond ik de ondernemer die ondernemer wilde zijn en blijven. Hij zat tot z’n nek toe in de schulden, maar wilde niet de schuldsanering in, want dan kon hij niet ondernemen. Tja, nu ook niet, want er is geen geld… De blog die ik daarover heb geschreven lees je hier.
Hoe ver zou ik gaan als ik diep in de schulden zat?
Ik heb het gevoel dat het mij niet snel zal gebeuren dat ik diep in de schulden zal belanden. Maar mocht dat een keer gebeuren, dan zal ik vooral willen voorkomen dat ik erin blijf zitten. Ik zou stappen willen zetten die mij erbovenop helpen. Zo is de schuldsanering heel heftig, maar daarna kan je met een schone lei wel weer opnieuw beginnen. Je kan het minimale aan je schuldeiser betalen om hem tevreden te houden, maar je kan er ook alles aan doen om zo snel mogelijk van de schuld af te komen. Daarbij zal ik zeker een aantal dingen laten, maar ook juist een aantal dingen ondernemen. Hulp bij anderen zoeken bijvoorbeeld. Er zijn genoeg instanties die je willen helpen bij het op orde krijgen van financiën. Want ook al is er één duidelijke oorzaak aan te wijzen voor de geldproblemen, als jij na één financiële klap er al bijna niet meer bovenop kan komen, is er structureel iets mis. En dan is het tijd om actie te ondernemen.
Wat zou jij doen of juist laten bij extreme schulden?
De voorbeelden die jij noemt zijn wellicht niet dr meest realistische om echt het perspectief van mensen met schulden te begrijpen. Kiezen om de auto weg te doen of een goedkopere internetverbinding te nemen…. mwah…..
Voor de personen met schulden die ik zelf ken is het bijvoorbeeld erkennen dat ze het niet zelf redden en dat hun psychische problemen ze boven het hoofd groeien.
FYI: 2 miljoen Nederlanders hebben psychische problemen.
Als je echt in de dikke problemen zit, dan blijkt dat 70% van je leven in feite luxe is. Laatst heb ik berekend dat we best met €1000 per maand kunnen rondkomen en dan had ik nog niet extreem hard geschrapt.
Ik denk inderdaad dat als het echt zou moeten, mensen met heel veel minder alsnog rond zouden kunnen komen. Maarja, of men dat er nog echt voor over heeft betwijfel ik.