Statiegeld

Ons weekendje Duitsland zit er weer op. Veel gezien, veel gedaan en veel genoten van het mooie weer. Maar iets dat dan altijd weer opvalt als we bij onze oosterburen komen, is het statiegeld. Op bijna elke blikje en flesje zit statiegeld. Lastig, maar waarom nou al die verschillen tussen alle landen?
In Nederland hebben we het vrij simpel. Op alle glazen flesjes, bierkratten en plastic flessen van meer dan 0,5  liter zit statiegeld. En dat werkt naar mijn idee prima. Het lastigste vind ik nog dat je de flessen gekocht bij Lidl of Aldi alleen daar in kan leveren. Overige winkels doen er niet zo moeilijk over. Hier in Duitsland gaat dat wel wat verder.

Op bijna alles
Op bijna alles zit statiegeld. Er zijn maar weinig flesjes die ‘Pfandfrei’ zijn. En als ze dat zijn, staat het er enorm groot op. Het systeem kreeg bij de invoering in 2003 best wel wat commentaar. Je kon het flesje of blikje namelijk alleen inleveren op het moment dat je ook nog het bonnetje had EN je kon het alleen inleveren waar het gekocht was. Gelukkig is dat nu wel ietsje beter. Vrijwel overal kan je het inleveren. Alleen is het totaal niet duidelijk dat dat kan. Wij Nederlanders zijn namelijk gewend die flesjes of blikjes bij een automaat in te gaan leveren. Maar in Duitsland kan dat ook vaak bij de kassa als ze niet zo’n automaat hebben. Het voelt wat vreemd, maar het kan gewoon.

Zwerfafval
Uiteindelijk heeft dat statiegeld één doel: zwerfafval verminderen. De blikjes en flesjes zijn vaak prima recyclebaar en door alles in te zamelen sparen we het milieu. In Duitsland doen ze dat door op bijna alles statiegeld te heffen, in Nederland zetten we de verpakkingssector aan het werk. Als de verpakkingssector niet voor 2021 de hoeveelheid flesjes in zwerfafval met 90% weet te verminderen EN 90% van die flesjes kan recyclen, zal er statiegeld ingevoerd gaan worden. Of dit nu daadwerkelijk de oplossing is, durf ik niet te zeggen. Op dit moment is het relatief eenvoudig om plastic afval apart in te leveren, maar ik denk nog steeds dat het effectiever zal zijn als dit met een statiegeldsysteem wordt opgelost. Dan worden mensen namelijk financieel benadeeld als ze het niet doen. Dat ziet met vaak als een grotere motivatie dan ‘omdat het hoort’. Daarbij ontstaan er waarschijnlijk ook statiegeldjagers, zoals in Duitsland. Mensen die geld verdienen door in parken en prullenbakken te zoeken naar statiegeld blikjes en flesjes. Het zag er hier in Duitsland wat gek uit, maar eigenlijk wordt daarmee wel alles wat schoner gehouden en de prullenbakken zijn minder snel vol. De hoeveelheid zwerfafval is dus ook vrij laag!

Opletten
Wat wij voorlopig als Nederlanders in ieder geval moeten doen is opletten!
Je betaald namelijk ongemerkt overal statiegeld op zonder dat je het doorhebt. Een flesje of blikje op de luchthaven, langs de weg of op het station is dus per definitie €0,25 duurder en vaak vergeet je het in te leveren. We betalen het geld dus wel, maar vergeten het in te leveren. Best wel zonde als je het zo bekijkt…

3 gedachten over “Statiegeld”

  1. Ik kan eigenlijk niet wachten tot hier statie geld op blikjes en kleine flesjes wordt ingevoerd; alleen al vanochtend, op de fiets, ik raap 2 flessen op die me samen €0.50 opleveren (ik raap alleen voor eigen gewin), en even verderop tel ik op 1 veldje 12 flesjes en blikjes die zullen blijven liggen….
    Moet ook altijd denken aan mijn neef die zijn roadtrips met de auto (in de US) bekostigde met het hele jaar geraapte blikjes die ingeleverd werden in de volgende staat waar er geld gegeven werd voor blik…..
    Naar mijn s inziens zal het zwerfafval enorm afnemen, er zijn vast meer mensen zoals ik!

    Beantwoorden
    • Wel heel gaaf dat je een roadtrip kan bekostigen met statiegeld. En ik zou precies hetzelfde doen. Alleen oprapen waar statiegeld opzit. Ik ben het dus ook helemaal eens met jouw visie dat het zwerfafval met statiegeld zal verminderen. Nu maar even afwachten of en wanneer het ingevoerd gaat worden.

      Beantwoorden
  2. Ik ben vaak op pad met de fiets en het is onvoorstelbaar hoeveel glazen flesjes waar statiegeld op zit, worden weggegooid. Ik verzamel per maand gemiddeld 10 flesjes wat me bij het inleveren in de supermarkt één euro oplevert…. Ik raap ook enkel glazen flesjes op waar statiegeld op zit maar als ik toevallig een verkeerd flesje mee heb dat ik niet kan inleveren, gooi ik het netjes in de glasbak. Indien er op blikjes statiegeld zou geheven worden, zou ik die ook verzamelen en inleveren maar ik raap nu geen blikjes op omdat ik die dan in onze pmd zak moet gooien en het me dan geld zou kosten om andermans rommel op te ruimen.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.