Groter denken: Wat kan je doen met €200

Het is wel eens lastig. Groter denken. Mensen en vooral jongeren leven in het nu. Men wil nu leven en wil nu graag zo veel mogelijk doen. Het is dan moeilijk om te bedenken hoe zaken er over 10 jaar uit gaan zien. Ook ik weet dat niet precies en probeer daar een goede middenweg in te vinden. Maar zo af en toe is het ook goed om iets verder te kijken. Wat groter te kijken dan mijn wereld nu is. Zeker als ik wat groter denk op financieel gebied, motiveer ik mijzelf weer een stukje extra. Want ik moet niet kijken naar wat ik nu heb, maar wat ik straks heb. Af en toe moet ik gewoon groter denken!

200
Tweehonderd euro. Een flink bedrag voor velen, maar aan de andere kant ook niet een bedrag dat nooit gemist gaat worden. €200 is bijvoorbeeld de boete als je op de snelweg 23 kilometer te hard rijdt. €200 was ook het bedrag dat mijn vriendin ongeveer kwijt was voor het vliegticket naar Duitsland (hoewel je voor datzelfde geld ook in New York kan zitten). Een luxe hotelovernachting kost al snel €200 en ook onze schoenenkast heeft zo’n €200 gekost. Maar bovenal is €200 mijn standaard bedrag wat ik investeer in crowdfundingprojecten. Niet minder, soms iets meer (als het niet anders kan). Ik investeer dit of ik investeer niet. Elke keer weer die €200.

Elke maand een rakketje
Dat is wat het mij oplevert. Elke maand een raketje. Of een euroknaller bij restaurant de GoudGeleDriepoot. Of een aanbieding tijdens de euroweken. Kort gezegd: ik ga ervan uit dat ik €1 aan rente ontvang. Bij een rentepercentage van 6% komt €200 neer op €1 per maand. En aangezien ik elke maand mijn rente uitbetaald krijg, heb ik dus 1 euro per maand. Zo lang die €200 maar geïnvesteerd blijft. Eigenlijk dus de rest van mijn leven.

Herinvesteren
De truc is natuurlijk om te herinvesteren. Want, het rente op rente effect is nog veel leuker. Maar, dan duurt het toch zeker 200 maanden voordat ik genoeg euro’s heb om nogmaals €200 in te leggen. Ik moet dus 16,6 jaar wachten voordat ik mijn volgende investering kan doen met al die euro’s. Tenminste, als je dit zo per project bekijkt. Gelukkig werkt het iets anders.
Doordat ik meerdere projecten heb, ontvang ik meerdere euro’s. Daarmee kan ik ondertussen zeggen dat ik die euro de volgende maand weer opnieuw kan investeren. Het geïnvesteerde bedrag wordt steeds groter en daarmee ook het rendement.
Weer even naar het voorbeeld: Als ik nu €200 investeer, heb ik over een maand €201. Die maand ontvang ik niet €1 rente, maar €1,005. De maand erop €1,010025 en die daarop €1,015075 en ga zo maar door. Elke maand komt er een beetje bij. Dan duurt het uiteindelijk niet 200 maanden, maar ‘slechts’ 140 maanden. 11,6 jaar voordat ik die €200 heb verdubbeld.

Vroeg beginnen
In mijn avontuur naar financiële onafhankelijkheid is vroeg beginnen dus ook al van groot belang. Als je namelijk groot denkt, ziet het er opeens als volgt uit:
Ik ben nu 27,5. Ik heb dus nog 22,5 jaar te gaan tot mijn vijftigste. Dat zijn 270 maanden. Met dat rente op rente effect is mijn €200 met 6% op jaarbasis dan €765 waard. Dat levert mij €3,82 per maand op, zonder dat ik daar iets voor hoef te doen. En zolang ik netjes van dat geld afblijf, zal het ook geld blijven genereren/opleveren.

Groter denken
Natuurlijk is het dus heel belangrijk dat er nu plezier gemaakt wordt. Dat ik geniet van de vrijheid die ik heb. Maar ondertussen probeer ik ook te sparen voor dat doel van later. Want eenmaal weer even groots nagedacht, ziet het er toch eigenlijk heel simpel en aantrekkelijk uit!

3 gedachten over “Groter denken: Wat kan je doen met €200”

  1. Dit is in mijn ogen ook het meest krachtige verhaal dat je kan vertellen als mensen vragen over financiële onafhankelijkheid. De regel van 72 is er ook zo een. 100 euro nu is 200 euro over tien jaar en 400 euro over 20 jaar. Na 40 jaar (gemiddeld genomen de tijd die mensen van afstuderen tot pensioen moeten) is die dus 1600 euro!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.