Stoppen met crowdfunden?

Ik ben op weg. Op weg om te kunnen stoppen met werken voor mijn vijftigste. Dat vind ik erg leuk om te doen en mede door mijn blog ben ik daar meerdere momenten van de dag mee bezig. Ik kijk altijd om me heen op welke manieren in mijn geld het beste kan laten renderen. Crowdfunding is daar één van de manieren van. Na vier jaar kan ik ook wel zeggen dat ik er behoorlijk bedreven mee ben. En toch overweeg ik al een tijdje om te stoppen…

Tijdelijk

Oke, ik zal eerlijk bekennen dat mijn beginstukje toch echt wel geschreven is om jullie te lokken naar de volledige tekst van mijn blog (Heeft het gewerkt? Of had je sowieso wel doorgeklikt?). Toch is mijn intro niet gelogen. Ik overweeg al zo’n jaar te stoppen met crowdfunden. Niet omdat ik het niet meer zie zitten of omdat ik het niet meer leuk vind. Ik vind het eigenlijk veel te leuk! Het enige dat ik in mijn intro niet heb verteld is dat ik tijdelijk wil stoppen met crowdfunden.

Ik heb het gewoon nodig

Crowdfunding is voor mij altijd een manier geweest om mijn geld voor me te laten werken. Geld dat ik op dat moment niet nodig heb. De situatie is nu echter wat veranderd. Ik ga het geld misschien wel nodig hebben. Ik ga verhuizen. Dat kost heel veel geld. Nu heb ik het nodige gespaard en kan waarschijnlijk met dat spaargeld alles wel betalen, maar toch: Het voelt niet zo prettig.

Minderen

Mijn doel is altijd geweest om minimaal het bedrag te investeren wat ik terug heb ontvangen. Per maand groeit dus de omvang van mijn crowdfunding portefeuille, omdat ik ook de rente direct herinvesteer. Omdat ik meestal wel geld overhield aan het einde van de maand, zat er niet direct een stop op mijn investeringen. Zolang een project voldeed aan mijn strategie, mocht ik er in investeren. Dit is al zo’n twee jaar erg goed gegaan. Daarvoor had ik geen geld over. Toch ben ik sinds zo’n negen maanden wat aan het minderen. Ik wist dat mijn verhuizing eraan zat te komen, dus ik wilde geld op m’n rekening hebben staan. Sinds die negen maanden investeer ik dus weer wat er maandelijks binnenkomt vanuit de crowdfunding. Niet meer, soms minder.

Trots

Het klinkt misschien heel raar, maar ik ben best een beetje trots op mijzelf dat ik zo bewust aan het minderen ben. Crowdfunding is best wel verslavend. Als ik een geschikt project tegenkom, wil ik daar gewoon in meedoen. En juist omdat ik het geld niet direct, maar pas over negen maanden nodig zou hebben, is de verleiding heel groot om gewoon nog even een paar projectjes mee te pakken. Ik kan het tenslotte ruim betalen.

Stop

Toch denk ik (je leest het al, ik heb het nog niet gedaan) om even een stop te zetten op mijn investeringen. Even het geld gewoon op mijn rekening houden, voor als er nog een onverwachte uitgave komt. Natuurlijk blijf ik alle nieuwe projecten wel volgen, maar het moet wel een ultra veilig project zijn wil ik er nog aan mee gaan doen. Vorige week heb ik serieus zitten twijfelen over twee projecten en die heb ik toen al niet meegenomen. Het ging om een A project op Funding Circle en een project met eerste hypotheek op Samen in Geld. Beide zouden ze perfect in de strategie passen, maar toch heb ik ze om de eerder genoemde reden niet meegenomen.

Eenvoudiger

Ik denk dat het in de maand februari ook eenvoudiger wordt om niet te investeren. Ik ben dan ten slotte aan het klussen en wil mijn telefoon dan ook alleen in de koffiepauze bij mij hebben. Ik weet dat ik anders enorm afgeleid ga worden, dus dat doe ik gewoon uit voorzorg al. Omdat ik dan mijn telefoon wegstop, krijg ik ook de notificaties pas later dat er nieuwe projecten zijn. En met de snelheid waarmee projecten tegenwoordig vollopen, zullen de pareltjes al heel snel volzitten. Mijn kans ‘gemist’, maar het geld even in mijn zak gehouden. Voor mij de perfecte strategie.

Stoppen?

Stoppen met crowdfunding staat bij mij dus zeker nog niet op de agenda. Zoals jullie vorige week hebben kunnen lezen maak ik ondertussen (eindelijk) winst en dat wil ik graag nog even verder uitbouwen. Er komt gewoon een tijdelijke stop op nieuwe projecten. Puur en alleen omdat ik mij daar nu even beter bij voel. Vanaf maart zal ik waarschijnlijk gewoon weer vrolijk investeren in alle pareltjes van crowdfundland 🙂

4 gedachten over “Stoppen met crowdfunden?”

  1. Het klinkt idd heel verstandig om even te pauzeren met crowdfunden.
    Maar je verhuizing zit toch al achter je of heb ik het mis?
    Groet,
    DIB

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.