Kinderen pinnen steeds minder veilig

Het Nibud kopte weer groot: “Steeds meer kinderen pinnen, maar doen dat steeds minder veilig.” Een belangrijk onderwerp wat voor (toekomstige) ouders van pubers zeker even onder de aandacht gebracht moet worden. Maar zijn de conclusies die het Nibud trekt wel echt zorgwekkend?

Steeds minder cash

In Nederland hebben we steeds minder cash. Dat gebeurd al jaren en het is een proces dat we niet meer kunnen stoppen. Cash geld zal in de toekomst een keer zeldzaam gaan worden. Pinnen is gewoon veel gemakkelijker dan cash geld. Als we dan al zien dat mijn generatie (de millennial’s) al bijna niet meer cash betaalt, hoe zal dat de volgende generatie? Ik ben nog opgegroeid met wekelijks twee kwartjes zakgeld. Iets wat nu met munten op zich nog wel mogelijk is, maarja: ik heb geen muntgeld meer…

Early adaptors

in 2013 pinde 17% van de kinderen zelfstandig. Dat is ondertussen 31%. Helaas doen steeds meer kinderen dit ‘niet veilig’. Maar hoe komt dat? Ik denk dat voornamelijk een groep early adaptors (Mensen die een idee in het beginstadium al omarmen) is begonnen met hun kinderen ‘leren pinnen’. Zij zien het belang in van de toekomst en hebben dit vanaf het begin af aan goed aangepakt. Ondertussen is daar een deel van de ‘grote menigte’ bij gekomen. Die hebben gezien dat het bij de early adaptors goed is gegaan, dus hebben er ondertussen ook wel vertrouwen in. Echter zien zij waarschijnlijk niet het belang van ‘leren pinnen’. Ook kan ik mij nog indenken dat een deel van deze groep van cash over is gegaan naar digitaal zakgeld. Gewoon omdat zij net als ik steeds minder cash hebben. Een overstap die meer vraagt dan enkel een pinpas aanvragen en geld overmaken.

Pinnen is niet alleen maar pinnen…

Wat het Nibud goed benadrukt, is dat kinderen zich goed bewust moeten worden van de gevaren van pinnen. Wat als er iemand meekijkt naar je pincode? Hoe ga je überhaupt met die pincode om. Maar ook: kijk eens naar je rekening. Tegenwoordig met online bankieren kan je heel eenvoudig kijken wat er wanneer is afgeschreven. Laat die kinderen dat ook doen. Zo zien zij ook dat er geld wordt afgeschreven op het moment dat ze gepind hebben.

Maar wat als het misgaat

Ik zie nu direct ook een hele groep ouders voor me die begint te denken: “Maar daar is mijn kind te jong voor. Wat als het misgaat?”.
Ja, inderdaad. Het kan misgaan. Maar wat is het verschil? Jouw kind krijgt elke week €1,00 zakgeld overgemaakt en besluit na drie maanden, ruim €10 over te maken naar een onbekend rekeningnummer. Weg €10. Datzelfde kan gebeuren met cash geld. Met een spaarpot wordt heus ook wel een keer winkeltje gespeeld en een muntje raakt kwijt? Of jullie engeltje is super trots dat het een briefje van €10 heeft, knipt de plaatjes uit en gaat ermee knutselen. Het proces van met geld omgaan is anders, maar ze moeten het uiteindelijk toch wel leren.

Het zou verplicht moeten worden!

Als laatste wordt aangegeven dat een deel van de kinderen nog geen zakgeld krijgt. Twintig procent van de 10-plussers krijgt nog geen zakgeld. Ze zijn er niet mee bezig of (veel erger) de ouders hebben er geen geld voor. Ik heb nog geen kinderen, dus ik heb heel makkelijk praten. Maar zakgeld zou verplicht moeten worden. Laat kinderen eens omgaan met hun eigen geld. Laat ze het vasthouden, laat ze er zuinig op zijn, laat ze sparen en laat ze het uitgeven. Jong geleerd is oud gedaan. Natuurlijk zullen er kinderen zijn die er niet naar omkijken. Maar zelfs dan zou je moeten zeggen: hier heb je elke week wat zakgeld. Het is niet erg dat ze het op een spaarrekening zetten en er niets mee doen. Maar in de toekomst zullen ze echt een keer met geld om moeten gaan, of ze nu willen of niet.

Geen geld hebben voor zakgeld

Dan heb je nog de laatste groep ouders die geen geld heeft om zakgeld te betalen. Dat is heel moeilijk. Zeker omdat je dan vaak ook niet tot het bedrag komt wat andere ouders aan hun kroost geven. Toch hoop ik dat je creatief hiermee om kan gaan. Zakgeld begint van kleins af aan en zal niet meer zijn dan een paar euro per maand. Probeer dit mee te budgetteren. Ook zijn er vaak vanuit gemeentes ondersteuningsprojecten om jou financieel te ondersteunen. Zo is er in mijn woonplaats een budget voor ieder kind waarvan de ouders bijvoorbeeld geen schoolspullen of sport kunnen betalen. Wellicht is er in jouw gemeente ook zo’n regeling. Gaat het echt niet met geld lukken? Kijk dan eens naar alternatieven. Zo is er de week van het geld. Dit jaar is dat eind maart. Op de website www.weekvanhetgeld.nl vind je verschillende methoden en programma’s om kinderen om te leren gaan met geld. En dat helemaal gratis!

Het Nibud

Vaak vind ik dat het Nibud open deuren intrapt, maar in dit geval vind ik het wel belangrijk dat ze het melden. Kinderen pinnen steeds minder veilig. Iets waar ouders van dit moment echt wel serieus mee om moeten gaan. Wat ik dan wel jammer vind, is dat ze het bericht zo feitelijk houden. Geen tips of trucs om jouw kind dan ook veiliger te laten pinnen. Dit keer gelukkig geen open deuren ingetrapt. Wel helaas wat kansen laten liggen.

Hier kan je het artikel van het Nibud teruglezen.

5 gedachten over “Kinderen pinnen steeds minder veilig”

 1. Vroeger ging ik met 10 gulden los in m’n broekzak naar school. Al dat gedoe over veilig dit en veilig dat… je léért juist door het af en toe even heel stom te doen, niet doordat het Nibud zegt dat je het onveilig doet (haha 😉 )

  Beantwoorden
 2. Het probleem is dat veel kinderen niet leren met geld om te gaan!
  Ze moeten eerst leren met contant geld om te gaan om de waarde ervan te begrijpen!
  Met pinnen ‘voelen’ ze het niet!
  De meeste weten niet eens hoeveel er op hun rekening staat.
  Vaak is het ook de schuld van de ouders, die kunnen zelf ook niet omgaan met geld.
  Vaak is het, op is op!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.