Schuldig – Wie betaald de rekening (2)

Vijf weken geleden, toen ik net begon met mijn blog, schreef ik al over het programma schuldig (lees deze blog hier). Een documentaire die personen volgt die in de schulden zitten of die ermee te maken hebben. Dus ook de deurwaarder, de voedselbank, de vrijwilligers etc. Maandag was dan de laatste aflevering. Het succes van deze documentaire snap ik wel.  Hij zit goed in elkaar en belicht echt alle kanten van het probleem. Maar dat hij ZO populair was…

Cijfers

Ik ben iemand die van cijfertjes houdt. Ik ben dus altijd benieuwd hoeveel mensen mijn blog bezocht hebben, hoe ze hier zijn gekomen etc. Het meest opvallende gegeven is dat google regelmatig doorverwijst na een zoekopdracht naar dit programma. Opvallend vaak! Ook de kijkcijfers liegen er niet om. Vorige week waren er 848.000 mensen die afstemden op dit programma. Voor gewoon een documentaire is een 40e plaats in de kijkcijfers van die week erg goed. En dat succes werd maandag nog eens extra benadrukt. Na de laatste aflevering werd er een hele uitzending van Pauw besteed aan het programma. Alle hoofdpersonen kwamen langs. Een wonderlijk tafereel.

Stille ramp

Op dit moment wordt er vanuit 3FM de jaarlijkse Serious Request actie gehouden. Zij zamelen geld in voor een stille ramp, ergens in de wereld. Dat draag ik een heel warm hart toe. Hoe hard zij zich inzetten om maar zoveel mogelijk geld ophalen en mensen mobiliseren om dat ook te doen. En dan zie je op facebook weer de berichten. Ik maak niets over, zolang er nog mensen in de rij staan bij de voedselbank.
Een andere stille ramp, maar dan veel dichter bij huis. Iets waar je je niet zo bewust van bent. Niet omdat je het niet weet, maar omdat mensen het niet laten zien. Zich ervoor schamen. Zou het nu niet eens mooi zijn een stille ramp als deze aan te pakken? Dat hoeft dan niet eens in plaats van. Ik denk namelijk dat deze stille ramp niet alleen maar geld nodig heeft. Iemands schulden zomaar afbetalen lost het probleem van die individu dan wel op, maar niet het probleem in z’n algemeen. Zou het niet beter zijn als de politiek hier wat meer mee aan de slag gaat. Voorlichting en hulpverlening wat beter of anders geregeld worden. Waarom kan het zo eenvoudig zijn om in de schulden te komen. En als je er eenmaal inzit, waarom wordt het zo moeilijk gemaakt om er weer uit te komen? Ik wil hier één voorbeeld in noemen. Ron en Ramona uit het programma. Zij wonen nu op de zolder van haar moeder. Ze hebben €30.000 schuld. Dertigduizend euro! Ondertussen hebben ze allebei een baan en hopen ze de schuld in anderhalf jaar af te betalen. Vanaf dat kleine zoldertje. Ze kunnen nergens anders wonen. Hun gezamenlijke inkomen is namelijk te hoog voor een sociale huurwoning. Daar word ik dan even stil van. Ze houden netto minder over per maand dan iemand met een minimumloon, omdat het in het leven tegen heeft gezeten. Weliswaar ook door eigen fouten, maar zeker ook door de negatieve spiraal van schulden. Maar met zeven mensen in een te klein huis moeten wonen, gaat mij dan echt te ver. Op zulke punten zou toch ook met zulke mensen meegedacht moeten kunnen worden?

Trots

Ik wil graag mijn trots uitspreken over alle mensen die mee hebben gedaan aan deze documentaire. Het is heel moeilijk om je hebben en houwen open te gooien. Te laten weten dat je geen broodbeleg kan betalen. Te laten weten, dat je geen geld hebt om je dak en je eten te betalen. Dat je geen eigen dak meer boven je hoofd hebt. Ook voor de andere betrokkenen heb ik veel respect. De vrijwilligers die er alles aan doen om mensen te helpen uit de schulden te komen. Of de deurwaarder die zich durft te tonen. Het vergt heel veel moed om op TV iemand uit het huis te durven zetten.
Ik vind het heel goed dat de documentaire makers zoveel en zo goed de werkelijke situatie hebben laten zien. Petje af!

En laten we nu hopen, dat ook vele anderen op de juiste positie deze documentaire hebben gezien of gaan zien. Dat zij actie kunnen en gaan ondernemen. Dat kan op vele fronten. Voorlichting om te voorkomen dat mensen in de schulden komen. Hulp als mensen in de schulden zitten. En misschien nog wel de belangrijkste en ik hoop dat dat met deze documentaire is gelukt: het taboe van schulden hebben wat verminderen. Eerder aankloppen bij de instanties dat je een schuld hebt en er vanaf wilt. Het viel mij namelijk op dat in de documentaire er hulp komt als het eigenlijk al  te lang zo is of misschien zelfs al te laat is. Wanneer men eerder komt en eerder actie onderneemt, is de put waarin je terecht komt ook veel minder diep. Deze punten zijn ook allemaal benoemt in de aflevering van Pauw. Maar laten we er dan ook daadwerkelijk iets mee gaan doen!

Linkjes

Ik hoop dat ik je met mijn blogs nieuwsgierig genoeg hebt gemaakt om de documentaire zelf te gaan bekijken. Deze kan je hier gratis terugkijken.
Ook de uitzending van Pauw is de moeite waard om terug te kijken. Dat kan hier. Dan heeft zuinigaan hier ook een blog over geschreven. Min of meer heeft er een stukje aan gewijd . Als laatste voorbeeld consuminderen, die halverwege de serie nog een blog heeft geschreven. En zo zijn er nog vele andere bloggers die hier een stukje over hebben geschreven. Alleen al die populariteit zegt denk ik al genoeg over het programma.

Toekomst

Ik hoop oprecht dat het met al deze mensen uit de documentaire goed af zal lopen. Wellicht niet meteen morgen, maar een goede afloop moet mogelijk zijn. En ik hoop ook dat de juiste mensen dit hebben gezien. Dat bestuurders in gaan zien dat mensen met schulden extra beboeten geen zin heeft. Dat schulden hebben, een dusdanige negative spiraal is, dat je hier vrijwel niet zelfstandig uit kan komen. En dat er dus niet alleen maar pleisters geplakt moeten worden, maar ook het daadwerkelijke probleem aangepakt moet worden!

2 gedachten over “Schuldig – Wie betaald de rekening (2)”

  1. Goed stuk! Heb de serie zelf niet gezien, maar wel de nodige stukjes in de krant gelezen erover. Lijkt erop dat het idd een goed beeld geeft van wat er spelt in Nederland op het gebied van schulden hebben.

    Beantwoorden
  2. En door het ingewikkelde toeslagensysteem raken mensen ook vaak in de schulden. Ze vergeten een wijziging door te geven of vullen iets verkeerd in. Maanden later komt de belastingdienst melden dat ze teveel hebben ontvangen en dan moet alles uiteraard met terugwerkende kracht worden aangevraagd. Heb je geen reserve dan wordt je de financiële afgrond in getrokken. Ook laaggeletterdheid speelt vaak een rol.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.