De spaarrente. Na het weer op dit moment het onderwerp waarover op feestjes het meeste wordt geklaagd. Veel triester dan het huidige niveau kan het bijna niet. Bij de drie grootbanken krijg je wel 0,3% per jaar over het geld dat je bij de bank veilig wegzet. 0,3%… Dat is minder dan de inflatie! Heb je meer dan €25.000 spaargeld, betaal je er 1,2% belasting over. Het wegzetten van spaargeld is dus zeker niet aantrekkelijk. Mijn frustratie over de lage rente, waaruit uiteindelijk ook deze blog is ontstaan, had een aantal tussenstappen. En één daarvan was: Meer spaarrente regelen.
Frustratie
Ik vond het heel frustrerend. Elke twee/drie maanden opnieuw kreeg ik een berichtje van de bank: uw rente wordt verlaagd. De vergoeding die ik kreeg voor het beschikbaar stellen van mijn spaargeld werd minder en minder. En ik kon er niets aan doen. Het was een eenzijdig besluit en daar had ik me bij neer te leggen. Nou ja… niks aan doen…
Meer rente
Ik wilde meer rente. En waar een wil is, is een weg. Ik ben dus zo rond 2009 wat op internet gaan zoeken, op zoek naar een hogere rente. En die vond ik! Er zijn simpelweg twee manieren om meer rente over je spaargeld te ontvangen. Je geld voor langere tijd vastzetten, een zogenaamde deposito of naar een andere partij gaan. En beide vinden de meeste Nederlanders eng. Je geld voor langere tijd vastzetten. Maar wat nou als ik het tussentijds nodig heb? En een andere bank. Ik zit nu bij een goede bank. Is die ander wel te vertrouwen? Ook ik had deze vraagstukken, maar uiteindelijk heb ik beide manieren uitgevoerd. Dit waren mijn twee eerste ‘overwinningen’ in het proces waar ik nu een concreet doel aan heb overgehouden: financiële vrijheid.
Geld voor langere tijd vastzetten
Deze stap kan je bij jouw eigen bank waarschijnlijk al uitvoeren. Daarom begin ik hiermee, maar dit is alleen als je meer spaargeld hebt, dan dat je verwacht nodig te hebben in de periode dat je de rest vastzet. Het geld staat namelijk echt vast en je betaald een boete als je het eerder nodig hebt. De rente is vaak hoger dan de standaard rente en hoe langer je het geld vastzet, hoe hoger de rente. Lees voor het afsluiten ook de voorwaarden door. Ga ervan uit dat het geld niet eerder loskomt dan de einddatum. Er zijn deposito’s, en dat verschilt per bank, die uitzonderingen hanteren. Voorbeelden hiervan zijn het overlijden van een gezinslid, de aanschaf van een woning, scheiding en werkeloosheid. Vaak dus wel de situaties die je niet aan zag komen en waar het geld dus nu ECHT nodig is.
Een andere bank
Zomaar overstappen naar de concurrent? Waar men 20 jaar geleden nog trouw bleef aan een merk, gaat men nu voor de beste deal. Jaarlijks stappen vele mensen over van zorgverzekering en energiemaatschappij, maar waarom zou je dat niet door met de spaarbank? Je leest het goed: spaarbank. Banken zijn namelijk onder te verdelen in twee soorten: een gewone bank en een spaarbank. De gewone bank heeft alles. Betaalrekeningen, spaarrekeningen, hypotheken en andere leningen. Een spaarbank heeft dit assortiment wat beperkt. Je hebt er over het algemeen geen betaalrekening en vaak wordt het spaargeld gebruikt in de zakelijke markt. Ik ben in 2009 ook overgestapt. Of eigenlijk heb ik een extra spaarrekening genomen. Mijn criterium was dat de bank onder het Nederlands depositogarantiestelsel moest vallen. Dat houdt in dat de bank een Nederlandse bankvergunning heeft en mocht deze omvallen, mijn spaargeld tot €100.000 gegarandeerd is door de Nederlandse overheid.
Ondertussen 8 jaar later heb ik nog steeds twee van zulke rekeningen. Ze zijn gratis, alleen via internet te benaderen en ik kan alleen geld overmaken naar mijn eigen betaalrekening. Dit maakt het voor mij extra veilig, want nu kunnen eventuele hackers niet geld overmaken naar hun eigen rekening. De banken waar ik klant ben zijn NIBC en Leaseplanbank. NICB is een investeringsbank in een aantal specifieke sectoren (meer info, zie wikipedia). De Leaseplanbank is van Leaseplan. Zij gebruiken het geld dan ook voornamelijk om hun wagenpark mee te financieren. Beiden geven 0,6% rente zonder specifieke voorwaarden. Het enige nadeel is dat ik een dag nodig heb om het geld van mijn spaarrekening naar mijn betaalrekening te krijgen. Dat heb ik er wel voor over. Door deze simpele overstap ontvang ik dus al 2x zoveel rente over mijn spaartegoed, zonder dat het veel moeite kost. Het is nog steeds niet veel, maar elk beetje helpt!
Zelf overstappen?
Op de site van www.vanspaarbankveranderen.nl staat een mooi overzicht van de actuele rentes. Klik hier voor de rentestanden zonder voorwaarden en klik hier voor de deposito rentestanden. Vind je crowdfunding of belegen dus te risicovol, is dit een hele eenvoudige en veilige manier om toch meer geld uit je spaargeld te halen.
Ben jij al eens overgestapt van spaarbank?
Voordeel van Leaseplanbank is dat die ook nog eens elke maand de rente uitkeert, waardoor je echte rente per jaar nog iets hoger ligt.
Ben ook wel een paar keer overgestapt. Met de huidige lage rente maakt het allemaal niet zo heel veel meer uit, voor 0.1% extra stap ik niet over met mijn relatief lage tegoed. Meeste heb ik belegd.
Ja, bij ASN nu 0,4%. Het type bank spreekt me wel aan, maar rente is helaas ook hier te laag aan het worden. Knab is een redelijk alternatief, is echter onderdeel van Aegon, al bieden deze 10% ga ik er nog niet heen. Nog buikpijn van een woekertje van Aegon genaamd spaarbeleg.Switch nu mogelijk naar ING-bonus is 0,6% te halen. Waarschijnlijk wordt het Leaseplan, deposito max 3 maanden vast, langer wil ik niet, geeft 0,75%.