Salarisverhoging!

Het is oktober en dat is bij mij op kantoor de maand van de salarisverhogingen. Vrijwel iedereen in het bedrijf krijgt er weer wat bij. Stiekem is het dus in oktober altijd weer leuk om te zien wat er nu op het salarisstrookje komt te staan. Want hoewel er enorm veel tooltjes zijn om je netto salaris te berekenen, dan toch wil ik altijd de zekerheid van mijn salarisstrookje hebben.

Promotiecyclus

Onze jaarlijkse salarisverhogingen hebben een direct verband met onze jaarlijkse promotiecyclus. Elk jaar worden beoordelingsgesprekken gevoerd en aan het einde van het boekjaar wordt bekend gemaakt of je promotie maakt of niet. Natuurlijk is het niet een complete verrassing, omdat je zelf ook behoorlijk nauw betrokken bent bij dit gehele proces. Uiteindelijk krijgt er dus een hele groep collega’s promotie. Direct daarbij krijg je ook nog eens een beoordeling, waaruit een salarisverhoging vloeit.

Geen promotie, wel salarisverhoging

Dit jaar zat er voor mij geen promotie in. Dat klinkt heel vervelend, maar ik heb vorig jaar al promotie gemaakt, dus het was ook niet de bedoeling om promotie te maken. Maar, gelukkig was men wel tevreden over mijn uitgevoerde werkzaamheden in het afgelopen boekjaar. En dat betekent dus dat ik wel gewoon meedoe met de salarisverhoging.

Ruim 3% salarisverhoging

Das toch heel fijn om dan te weten dat er bruto 3,3% bijkomt. Wat ik ermee ga doen? Helemaal niets! Verder opsparen en eerder kunnen stoppen met werken 🙂 Natuurlijk gebeurt het ook dat ondertussen alles in het leven duurder wordt door de inflatie en ga zo maar door. Dat wil ik echter niet compenseren met deze salarisverhoging. Vorig jaar is er namelijk al een aanpassing gemaakt in de salaris bandbreedtes.

Hoe werken de salaris bandbreedtes

Als je namelijk werkt, krijg je te maken met salarisschalen, jobgrades en bandbreedtes. En eigenlijk werkt dat vrij simpel. De bandbreedte per salarisschaal heeft een minimum en een maximum. Bijvoorbeeld €2.400 en €2.800. Daarbinnen zal jouw salaris vallen. Begin je net in een salarisschaal, dan zal je op het minimum beginnen, dus zoals in het voorbeeld €2.400. Zit je er al heel lang in, zal je uiteindelijk na elke keer een paar procent erbij toch een keer het maximum bereiken. Boven die €2.800 zal je niet komen, tenzij je promotie maakt naar een volgende salarisschaal.

Aanpassing van de salarisschalen

Vorig jaar hebben wij dus al een aanpassing gehad van onze salarisschalen. Marktconform waren de lonen bij vergelijkbare bedrijven hoger, dus werd daarop het minimum en maximum naar boven aangepast. Dit zijn dan ook de wijzigingen die voor mijn eigen gevoel de inflatie compenseren.

Mijn eerste werkgever

Omdat dit mijn eerste werkgever is, heb ik verder geen idee hoe het bij andere bedrijven eraan toe gaat. Wij hebben niet te maken met een CAO, dus de salaris bandbreedtes worden voornamelijk door de organisatie en de concurrenten bepaald. Hoe gaat dat bij jou eraan toe? Krijg je jaarlijks een paar procent erbij of verdien je nog precies hetzelfde als een paar jaar geleden? Ben je er tevreden over? Kan je ermee rond komen?

Zijn de salarissen te laag?

Ik durf het echt niet te zeggen. Reageer vooral even hieronder 🙂 Mijn vraag komt namelijk vooral uit het feit dat ik zoveel om mij heen hoor. Mensen die modaal verdienen (€2740 bruto per maand) en in de vrije sector huren, kunnen al niet meer voldoende sparen. Jongeren hebben steeds vaker financiële problemen. Voor starters is het bijna onmogelijk om nog een huis of appartement te kopen. En steeds meer mensen hebben moeite om de rekeningen te kunnen betalen.
Zijn mijn verwachtingen te hoog? Zijn de salarissen te laag? Of zijn de nieuwsberichten gewoon onjuist en vertekend. Daarom nogmaals de vraag: “Kan jij rondkomen met jouw salaris?”

7 gedachten over “Salarisverhoging!”

 1. Mijn partner en ik (30 en 28)verdienen samen zo’n 3600 euro per maand, afhankelijk van de onregelmatigheidstoeslag. Daarmee kunnen we een huis in de particuliere sector betalen met een totale huur van 801 euro (inclusief warmte, water en servicekosten). Voor die flat kwam je alleen in aanmerking als je vier keer de huur verdient. Is alleen dus absoluut niet te doen. Een huis kopen is in de regio waar wij werken met ons salaris niet te doen. En dan zijn wij nog met z’n tweeën. Het komt er dus op neer dat wij mazzel hebben gehad dat wij met z’n tweeën zijn en voor dit appartement zijn geloot. Daardoor kunnen wij samen heel goed sparen, nog meer als we wat zuiniger zouden leven. Voor alleenstaande millennials is het bijna niet te doen. Veel van mijn collega’s rond dezelfde leeftijd wonen nog op kamers of in een veel te duur appartement.

  Beantwoorden
 2. Ik ben op dit moment tevreden met mijn salaris. Ik heb in mijn eentje een huis kunnen kopen – weliswaar in een dorp ver buiten de randstad, maar toch.

  Ik werk nu via een CAO, wat inhoudt dat we jaarlijks een dubbele salarisverhoging krijgen (tot je aan het einde van je schaal zit). Dus een trede omhoog zolang dat van toepassing is, en het percentage dat de vakbond eruit weet te slepen. Ik ben heel blij met deze constructie! Ik heb eerder gewerkt op een plek waar ze niet deden aan salarisschalen of -richtlijnen. Het doel van de directeur was ons zo min mogelijk te betalen. Dat hield ook in dat een collega na 6 jaar tijd eens haar tweede salarisverhoging kreeg… Inflatiecorrectie, waarom? Maar wel de tarieven die de klant betaalt jaarlijks indexeren uiteraard. Je snapt wel waarom ik daar niet meer werk, haha.

  Beantwoorden
 3. Ik heb het helemaal makkelijk, want ik ben verantwoordelijk voor het model van salarisverhogingen van het hele bedrijf (ongeveer 3000 man personeel). In principe bepaal ik dus mijn eigen salaris! En ik heb besloten dat ik er volgend jaar 4.64% bij krijg

  Beantwoorden
 4. Ik ben dik tevreden met mijn salaris, ik houd namelijk genoeg over om te sparen én kan voldoende leuke dingen doen. Ik word betaald volgens de cao voor het mbo onderwijs en zit daar in een hoge schaal, helemaal aan het eind. Dat houdt in dat ik niet meer ga verdienen tenzij ik een andere – hogere – functie ga uitvoeren, maar dat wil ik niet ,dus blijft het zo. Alleen als de salarissen worden aangepast krijg ik meer.

  Beantwoorden
 5. Haha… zo kan het natuurlijk ook!! Neem aan dat er nog wel wat meer mensen betrokken zijn bij dit soort processen of ben je echt de enige die dit beslist?

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.