Niet alle goede ideeën overleven

Soms zie je een idee dat voorbij komt waarvan je zegt: “dat gaat het helemaal worden”. Dat dacht men over de langspeelplaat, de televisie en het internet. Stuk voor stuk ideeën die het helemaal gemaakt hebben. Maar helaas zijn er ook een hoop ideeën die het niet halen. Bijvoorbeeld de betamax en de HD-DVD zijn nooit een echt succes geworden en ook de Segway heeft nooit bereikt wat ze echt wilden bereiken. En helaas is er nu ook een bedrijf failliet verklaard waarin ik een goed vertrouwen had dat het een succes ging worden…

Gratis verwarming

Daar kwam het idee op neer. Ik had al eerder deze blog geschreven over Nerdalize. Een bedrijf dat servers niet in een serverruimte plaatste, maar bij mensen thuis. In plaats van het actief koelen van de servers met airconditioning, wordt de warmte gebruikt om jouw huis en de boiler op te warmen. Het restproduct werd daardoor een nieuwe bron. Maar helaas… Zij zijn nu failliet

De rekeningen moeten toch betaald worden

Het probleem zat hem voornamelijk in het feit dat een aantal investeringen terugbetaald moesten gaan worden. Het is niet erg als een bedrijf in de opstartfase verlies lijdt, maar op een gegeven moment moet er toch ook winst gemaakt gaan worden. En dat lukte dus nog niet. Hoewel het concept heel mooi is en het idee wat mij betreft een oplossing kan zijn om Nederland van het aardgas af te helpen, gaat dit voorlopig niet op.

En nu?

Op dit moment is men op zoek naar een partij die eventueel de boel kan overnemen. Ik hoop van harte dat dit ook daadwerkelijk gaat gebeuren. Met de kennis die men ondertussen al heeft, is er dan toch de mogelijkheid om zonder al te hoge schulden wel verder te gaan met dit idee.

Crowdfunding

Een extra reden dat ik over dit faillissement een blog schrijf, is de manier waarop men geld heeft aangetrokken. Namelijk via crowdfunding. De gevraagde €250.000 had men vrij snel binnen en in totaal heeft Nerdalize ruim €750.000 opgehaald via crowdfunding. Ook andere partijen hebben enkele miljoenen in deze startup gestopt. Want hoewel het bedrijf al even bestond, is en blijft het toch een startup.

De les die we hieruit kunnen leren

Hoe gaaf is het. Dat jij investeert in een startup die het helemaal gaat maken. Ja, natuurlijk kan jij dan trots vertellen op verjaardagen dat je een goede investering hebt gedaan. Maar Nerdalize zet ons dan toch weer even met beide benen op de grond. Want, hoewel het gewoon een heel goed idee is, heeft men het niet gehaald. De investeerders blijven met lege handen achter. Weg geld. Toch weer een leermoment. Want kunnen wij als crowdfunder wel echt zien wat er gebeurd? Kunnen wij wel echt alles controleren en de risico’s inschatten?

Investeren met hoge risico’s

Natuurlijk was er in het geval van Nerdalize duidelijk aangegeven dat het om een startup ging en dat men nog steeds in de ontwikkelfase was. Maar ik denk toch dat er een aantal investeerders zal zijn die geen rekening had gehouden met een faillisement. Dat ze het geld mogelijk niet meer terug zouden zien.
Voor mij wederom een bevestiging om niet in beginnende bedrijven te investeren. Natuurlijk is het belangrijk dat een beginnend bedrijf krediet kan krijgen. Maar ik kan de risico’s niet inschatten en kan ook heel moeilijk zeggen: “Dat bedrijf gaat het maken”. Juist Nerdalize laat dat enorme risico zien van het investeren in een startend bedrijf. En hoewel ik nog steeds heel erg achter hun idee sta, ben ik blij dat ik er toen geen investering in heb gedaan.

Hopen op het beste

Voor nu is het voor Nerdalize en de investeerders hopen op het beste. Ik hoop oprecht voor hen dat er een partij is die een toekomst in Nerdalize ziet en dat het geld uiteindelijk bij de investeerders terug zal komen. De tijd zal leren of dit plan uiteindelijk misschien toch nog zal overleven.

2 gedachten over “Niet alle goede ideeën overleven”

  1. Ik denk dat het een goed concept is, maar praktisch lastig uit te voeren. Denk aan de logistiek van elektra en internet (servers MOETEN aan het internet hangen, jouw eigen verbinding mag af en toe een storing geven). Daarnaast moet je maar net de fysieke ruimte in je woning hebben om een paar racks te plaatsen. Al met al niet vreemd dat het niet van de grond is gekomen, hoe tof het idee ook was.

    Beantwoorden
  2. Nerdalize…zoiets kunnen alleen Delftse studenten bedenken:-)
    Ik heb ook mijn vraagtekens bij het concept: een Nederlands huis hoeft maar pakweg 4 maanden per jaar verwarmd te worden. Het lijkt me niet fijn als er in onze hete zomers een joekel van een server staat te loeien.
    Als ik hen was zou ik mikken op grote bedrijven: veel fabrieken en kassen hebben continue warmte nodig, en daar heb je bovendien een schalingsvoordeel. Hetzelfde idee heb ik ook al ooit gezien om kerken te verwarmen

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.