De impact van 9% BTW

Ik heb er al eens eerder over geschreven. De BTW is per 1 januari omhoog gegaan. Het lage BTW tarief ging van 6% naar 9%. Het lijkt een miniem verschil, maar toch heb ik in de 7 dagen dat dit jaar oud is, al een aantal verschillen opgemerkt. Miniem, maar toch echt verschil.

Hoe zat het ook alweer?

BTW is de belasting over de toegevoegde waarde. Wij als consument moeten over het gehele aanschafbedrag BTW betalen. Afhankelijk van het soort product of dienst is dit 9% of 21%. Het lage BTW tarief is voor levensmiddelen en zaken waar je eigenlijk niet zonder kan (eten, water, sport, vervoer) en het hoge tarief betaal je over de rest. (Hier lees je hoe de BTW werkt) De laatste wijziging was in oktober 2012. Toen ging het hoge BTW tarief van 19% naar 21%. Een stap die vrij geleidelijk ging. Ik weet nog dat winkels toen in eerste instantie de hand in eigen boezem stopten en de producten langzaam duurder werden. Dat is deze keer wel anders…

Boodschappen doen

Tijdens het boodschappen doen vorige week viel het mij meteen al op. Het brood was in plaats van de normale €1,29 opeens €1,33. En dat is dus het directe verschil in die BTW. Voor vrijwel iedere euro die je uitgeeft in de supermarkt aan levensmiddelen, betaal je nu opeens €0,03 extra. De ING heeft berekend dat dit neerkomt op een kostenverhoging van zo’n €25 per maand. Je bent dus €300 per jaar extra kwijt aan belasting!

Werkverschaffing

Naast dat we allemaal een beetje duurder uit zijn, is het voor veel bedrijven en vooral winkels een stuk werkverschaffing. Bij de ANWB winkel stond er een bordje bij de kassa: “Wij zijn druk bezig met het opnieuw prijzen van de boeken. De prijs op de stick is mogelijk onjuist. De kassa geeft de juiste prijs”. Een bijkomend ding voor de winkeliers is dat ze een deel van hun prijzen aan moeten passen. Dat betekend alle kaartjes voor de schappen vervangen en mogelijk de producten zelf ook voorzien van een nieuwe sticker. En aangezien het hier om heel veel producten gaat, is dit toch ook een verkapte manier van werkverschaffing waar de ondernemers maar mee te dealen hebben.

Wat gaat het dan opleveren?

De overheid doet dit ‘natuurlijk’ om meer inkomsten te hebben. Door de belasting op essentiële levensproducten te verhogen, wordt hierdoor iedereen in de maatschappij geraakt. Tijdens prinsjesdag werd verwacht er zo’n 6,8 miljard euro extra aan BTW binnenkomt. Dat is ruim 10% meer dan dat er afgelopen jaar binnenkwam. Deze lastenverzwaring ligt over geheel Nederland. Echter zijn er ook ander belastingen die aangepast worden waardoor we minder gaan betalen. We gaan er daarmee echter niet met z’n allen op vooruit.

Andere belastingen gaan omlaag

Het geld wordt namelijk anders verdeeld. Waar iedereen in de supermarkt meer moet betalen, betaalt maar een deel van Nederland minder belasting over het inkomen. Vooral de mensen met een laag inkomen zullen minder belasting over werk hoeven betalen. Uiteindelijk zal een gezin met twee kinderen en een modaal inkomen effectief geen verandering merken. Ja er komt meer geld in, maar dat geld wordt ook direct weer uitgegeven. Dit is allemaal een eerste stapje naar een eenvoudiger belastingstelsel waarbij we nog maar twee in plaats van vier belastingschijven hebben.

Hoe meer je verdient, hoe meer je moet betalen

Vooral de inkomensgelijkheid is dus de oorzaak van al deze BTW en belastingswijzigingen. Iedereen betaalt iets meer, maar via de lonen krijgt iedereen ook iets meer. Omdat de arbeidskorting in de belasting sneller wordt afgebouwd naar mate je meer verdient, zijn het vooral de mensen die veel verdienen die er ook echt op achteruit gaan. Mensen met lage inkomsten zullen er effectief een klein beetje op vooruit gaan.

4 gedachten over “De impact van 9% BTW”

 1. interessant onderwerp! De algemene heffingskorting is dit jaar ongeveer 230,- omhoog gegaan, dus elke werkende die tussen 10-20k verdient heeft hier baat bij; de hogere inkomens iets minder. Ik snap echt niet waar deze regering mee bezig is, door heffingskortingen groter te maken wordt het systeem steeds inder inzichtelijk.

  Beantwoorden
 2. Ik ben het eens met geldistijd hierboven. Het belastingstelsel moet eenvoudiger, daarom gaan we terug naar 2 schijven. Tot zo ver helemaal mee eens. Vervolgens gaan we allerlei uitzonderingen (kortingen) verhogen… Beetje vreemd maar okee.
  Komt er op neer dat in 2019 de belasting op arbeid omlaag gaat voor praktisch iedereen (meer heffingskorting voor lagere inkomens, lagere tarieven voor hogere inkomens) en dat de belasting op consumptie (BTW) omhoog gaat.

  Ons belastingstelsel is enorm progressief. Op zich vind ik het dus geen slechte zaak dat op deze manier de verdeling weer iets meer gelijk wordt getrokken. Maar goed, dit is de mening van iemand die boven modaal verdient, ik begrijp dat anderen een andere mening hebben.

  Beantwoorden
 3. Ik begrijp de gedachte achter het veranderen van de toeslagen ook niet zo. Simpeler is wat mij betreft beter, dus ja, de 2 schijven-strategie: akkoord. Maar die regelingen van de toeslagen… dat vind ik nog steeds erg onoverzichtelijk. De btw-verhoging maakt volgens mij vooral de “regering-boze” mensen nog bozer. Soort extra stok om mee te slaan. Dat vind ik dan weer minder voor de maatschappij.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.