Mijn vermogensgroei

Om eerder te kunnen stoppen met werken, is er een flinke pot geld nodig. Dat geldt voor iedereen. Of je dan dat vermogen uiteindelijk gaat gebruiken om van te leven, of enkel het rendement uit dat vermogen gaat gebruiken, maakt niet eens zo heel veel uit. Het vraagt allebei een flink vermogen. Omdat ik bedacht heb, te willen kunnen stoppen voor mijn vijftigste, is het ook voor mij van belang dat ik een flink vermogen opbouw tot die tijd. En vandaag geef ik jullie daar een inzicht in.

Sparen is er met de paplepel ingegoten

Al met het krijgen van zakgeld kreeg ik twee bedragen. Iets voor nu en iets voor later. Dat voor nu mocht ik mee doen wat ik wilde. Of dat nu snoep kopen was, een doos Lego of een nieuwe set voor mijn K’nex, het was helemaal van mij. Dat andere ging in een spaarpot die we eens per jaar gingen legen bij de bank. In zo’n speciale week, dat je in een hele lange rij moest staan voor de automaat. Was je eenmaal geweest, kreeg je een cadeautje!! Dat geld interesseerde mij natuurlijk niet, ik ging voor het cadeautje…

Sparen moet je leren

Als je niet gewend bent om iets apart te zetten, is dat natuurlijk lastig om jezelf aan te wennen. Want laten we eerlijk zijn, het is helemaal niet zo leuk om geld wat je hebt, niet te mogen gebruiken. Ook bij mijn eerste echte verdiensten uit mijn krantenwijk was dat best een tegenvaller. De helft voor nu, de andere helft voor later. En als je 13 bent en pubert, is later echt niet het belangrijkste waar je over na wilt denken. Maarja, toch braaf volgehouden, waardoor ik op mijn 18e zelf mijn rijbewijs kon financieren. Sterker nog. Ik had ook het ‘voor nu’ geld ook behoorlijk opgespaard en kon zelfs een eigen auto kopen.

Vanaf m’n 18e mijn administratie op orde

Tenminste, dat dacht ik toen. In de afgelopen 11 jaar is er wel het een en ander aangepast, verbeterd of verwijderd. Maar toch, sinds mijn 18e hou ik wel al mijn financiën bij. En dat zorgt er dan ook voor dat ik ondertussen de grafiek hieronder kan tonen. De grafiek waarin duidelijk is hoeveel vermogen ik nu daadwerkelijk bezit en hoe dat is gegroeid in de loop van de jaren.

Waaruit bestaat mijn vermogen

Onderstaande grafiek toont een hele mooie opwaartse lijn. Maar wat wordt daar nou in meegenomen?
Eigenlijk gaat het om de som van drie bedragen:
– Het geld dat ik heb op mijn rekeningen
– De waarde van mijn crowdfunding investeringen
– De waarde van mijn beleggingen
In mijn administratie is dit natuurlijk nog verder onderverdeeld in de vele potjes die ik heb, maar effectief geeft deze lijn weer hoe mijn totale vermogen is gegroeid. Wat er niet in mee is genomen, is de waarde van mijn huis. Omdat deze zoveel in waarde is gestegen in de afgelopen jaren, weet ik niet precies hoeveel deze nou waard is. Daarom laat ik deze maar buiten beschouwing. Ik heb er tenslotte eigenlijk ook helemaal niets aan, zolang het geld in de stenen zit.

Mijn vermogensgroei

In onderstaande afbeelding is mijn vermogensgroei in de afgelopen 11 jaar te zien.

Zoals je kan zien is mijn vermogen behoorlijk gegroeid in al die jaren. Hoeveel het exact is, hou ik lekker voor mijzelf. Dat is tenslotte ook niet belangrijk als je alleen naar de groei kijkt. Die groei is voor een deel rendement, maar ook voor een deel sparen. Minder uitgeven dan erin komt. In de afgelopen jaren zit mijn spaarpercentage ergens tussen de 25% en 38%. Daarbij is het laagste spaarpercentage veroorzaakt door de aankoop van mijn appartement en de verhuizing ernaartoe. Niet zo gek om dan nog steeds zoveel te kunnen sparen toch 🙂

Van voornamelijk sparen naar voornamelijk rendement

In de komende jaren zal de verhouding van mijn vermogensgroei wel wat wijzigen. Op dit moment bestaat het grootste gedeelte uit sparen. Het geld dat wel binnenkomt, maar dat ik niet uitgeef. In de toekomst zal dit ook steeds meer rendement zijn. Er is tenslotte een steeds groter bedrag geïnvesteerd en dit zal dus steeds meer rendement opleveren.

Bijhouden helpt!

Ik moet zeggen dat ik heel trots ben op dit lijntje en dat het ook een ‘verslavende’ factor heeft. Want hoe gaaf is het om het volgende maand weer een stukje hoger te zien. Wil je dus gaan sparen, maak het inzichtelijk. Daarbij maakt het helemaal niet uit of je spaart voor een etentje, een nieuwe auto, een nieuw huis of net als ik voor financiële onafhankelijkheid. Door het inzichtelijk te maken motiveer je jezelf elke keer weer om het net een stapje beter te doen. Net zolang tot je het uiteindelijke doel hebt behaald. En dat doel is dan ook direct je beloning. Hoe lekker is dat!

7 gedachten over “Mijn vermogensgroei”

  1. Mooie grafiek, maar welk rendement bedoel je?
    Een spaarrekening kost alleen maar geld en aandelen staat nu zo hoog, dat ze de komende jaren alleen nog maar een flinke correctie krijgen en dus dalen, weg rendement. En dan nog het nieuwe belastingstelsel waar beleggen flink wordt belast, weg rendement crowdfunding en aandelen.

    Beantwoorden
    • Het rendement uit mijn investeringen in dit geval. Ja, de aandelen staan hoog, maar als je gaat vergelijken naar de afgelopen 40 tot 50 jaar zijn er wel vaker correcties geweest en kom je toch op een gemiddeld rendement van 7% uit. Ik heb nog 20 jaar, dus die correctie verwacht ik wel te boven te komen. Het belastingstelsel zal inderdaad flink op de schop gaan. Gelukkig wordt er pas gesproken over plannen. Eerst zien, dan geloven voordat het daadwerkelijk zo is.

      Beantwoorden
  2. Mooie lijn over zo’n lange tijd! Ziet er naar uit dat je groei steeds harder gaat (de lijn groeit steeds stijler).

    Beleggen moet je gewoon stug mee doorgaan, ook tijdens een correctie. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat dit je uiteindelijk meer oplevert dan de markt te timen.

    Beantwoorden
  3. Mooie resultaten hoor. Zeker iets om trots op te mogen zijn!
    Ik ben pas sinds kort begonnen met het bijhouden van mij uitgaven, vermogen & spaarpercentage en doe dit nog vrij knullig in een excel sheet. Gebruik jij je eigen sheets, of doe je dit via een online platform? Any tips?

    Beantwoorden
  4. Mooie opgaande grafiek, en mooie spaarpecrentages! Heb je ook een grafiek van je savingsrate door de tijd?
    Ik heb maar zes jaar historie, en dat ziet er soms een beetje hoekig uit.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.