Mijn gezin gaat failliet

Zo, alweer de derde review in zeer korte tijd… Eerder al schreef ik een review over het boek “Een werkweek van vier uur” en het programma “Massa is kassa“. Nog even en mijn blog heet geen “Stoppen voor mijn vijftigste” meer, maar “Ik ben gestopt en heb TV gekeken”. Maargoed, zover zijn we (gelukkig) nog lang niet. Mijn gezin gaat failliet is een nieuw programma op RTL 5. Daarin is er een gezin met financiële problemen en John Williams komt ze helpen. Oh help…

Help, mijn man heet John Williams

Ja, want al die hulp programma’s kan ik al niet zo heel goed tegen. Dan heb je ook nog eens John Williams waar ik nogal eens jeuk van krijg, dus ik zat gebakken. Maar, omdat ik toch wel benieuwd was naar het programma (en het slechts een half uurtje duurt), toch maar even verder gaan kijken. Want ik heb een vrij sterke mening hoe ik dingen aan zou pakken en heb best wel wat van deze programma’s gezien. Maar, dit programma is redelijk uniek in de opzet.

Een ondernemer aan het roer

Ja, want het is natuurlijk super goed om geldproblemen op te lossen met een geldcoach die je op je vingers tikt. Vervolgens iemand die alle schulden analyseert om te concluderen dat je heel veel schuldeisers hebt en dat er met alle schuldeisers een regeling kan worden getroffen en ga zo maar door. Nee, in dit programma gaat het anders. Een succesvolle ondernemer wordt aan je gekoppeld. Iemand die z’n eigen centen heeft vergaard door hard te werken, goede keuzes te maken en vooral controle te hebben en houden. Iemand die dus eigenlijk, op het gebied van schulden, er niet echt verstand van heeft. Een interessante aanpak voor een dergelijke situatie.

Zelf aan de slag met opdrachten

De ondernemer heeft zich (gelukkig) in kunnen lezen op de situatie en komt meteen met opdrachten. Waar word je gelukkig van en wat is de taakverdeling in huis. Terwijl het gezin deze opdracht maakt, gaat hij met iemand door de financiën om die op een rijtje te zetten. En door het programma heen zie je eigenlijk dat die ondernemer wel degelijk naar de cijfers heeft gekeken en daarnaar handelt, maar er is meer. Die ondernemer in hem kijkt verder en handelt op z’n onderbuik gevoel. Actie ondernemen waar het wringt. Om zo met concrete stappen de boel aan te passen, waardoor de problemen verholpen zijn.

Waarom moet dit op TV?

Ja, waar de opzet en aanpak erg goed door mij worden ontvangen, heb ik wel nog steeds de vraag: waarom moet dit op TV? Ja, er zijn problematische financiën. Maar er is zoveel meer aan de hand. Het gezin heeft eigenlijk al jaren een enorm trauma. Geen kattenpis, maar echt, iets waarvan iedereen van slag zou zijn. Iets wat wel degelijk de oorzaak zou kunnen zijn van die geldproblemen. Het probleem is alleen dat je daar geen ondernemer voor nodig hebt, maar een psycholoog. Een gezinstherapeut of een coach die jullie daar gaat helpen. Eentje die hulp blijft bieden tot de problemen verholpen zijn. Niet totdat het programma klaar is. En wat ik dan moeilijk vind, is dat deze mensen dit voor het hele Nederlandse publiek doen. Ik vind het knap, begrijp me niet verkeerd. Het is tenslotte heel moeilijk om open te zijn over zulke dingen, laat staan voor heel Nederland. Maar WAAROM??

Wat is er nou echt veranderd?

Eigenlijk helemaal niet zo veel… Meneer was al jaren aan het zoeken naar een baan en heeft die nu eindelijk gevonden. Mevrouw gaat ook werken en ‘probleem’ opgelost. Maar de grootste overwinning is dat het trauma aangepakt gaat worden. Daar zijn ze nog lang niet, maar in het programma zijn er dus wel inzichten gekomen. Dat de gezinssituatie eigenlijk maar moeilijk houdbaar is. Dat daarin stappen moeten worden gezet. De financiën oplossen was een eitje. Maar hoe die ondernemer en de programmamakers begonnen met de andere problemen aanpakken vond ik erg goed. Dat is pas constructief verandering brengen. Het is jammer dat ze daar alleen een start mee maken. Nu weet je eigenlijk nog steeds niet hoe het afloopt.

Wel of niet kijken naar “Mijn gezin gaat failliet”?

Ik ben blij dat ik deze aflevering heb teruggekeken. Mooi om te zien dat er weer eens een nieuw en leuk format is gemaakt om financiële problemen aan te pakken. Maar heel eerlijk: ik ga het niet nog een keer kijken. Hoewel het eenvoudige en vermakelijke TV is, vind ik het vooral jammer dat de TV ervoor nodig is voordat mensen iets aan hun problemen gaan doen. Hulp zoeken moet je zeker doen, maar waarom dan op TV. Er zijn zoveel andere manieren waarop je hetzelfde voor elkaar krijgt. Misschien voel ik me als kijken nogal ongemakkelijk. En met mij heel veel andere mensen. Want wat was er enorm veel kritiek op die vader die geen vader is. En ik moet zeggen: John Williams stelde dezelfde vragen als ik gedaan zou hebben. Lekker bezig man! Maar nee, toch gewoon niet. En misschien alleen maar omdat ik zulke problemen niet op TV aan zou pakken…

Wil je nou toch kijken naar “Mijn gezin gaat failliet”? Dat kan op de vrijdag avond om 20:30 op RTL 5

5 gedachten over “Mijn gezin gaat failliet”

 1. Kostelijk, die John Williams. Ik vind het altijd weer bijzonder hoe hij de tranen weet los te trekken. Maar dit programma sla ik denk even over. De potentiële nieuwe titel voor je blog vind ik erg grappig : )))

  Beantwoorden
 2. Ik vond het maar een slap programma met weer domme mensen!
  Vooral als je zo in de problemen zit en je dan nog steeds niet weet hoeveel erin en eruit gaat.
  En dan ook nog maar even een dakkapel laten installeren terwijl je weet dat er geen geld voor is, hoe dom kun je zijn?
  Het is met die RTL programma’s wel makkelijk scoren, net als toen met dubbeltje op zijn kant.
  En met de TV erbij is het ook wel ineens mogelijk om allebei een baan te vinden, goh hoe zou dat nou komen….
  Ik zou wel benieuwd zijn als je na een half jaar ineens onverwacht bij die mensen op de stoep staat?

  Beantwoorden
 3. Dat Ruud die baan kreeg na 12 sollicitaties in 10 maanden werkeloosheid was een toevalstreffer. Het eerste gesprek had al plaatsgevonden voordat het programma begon, dus daar hadden zij geen vinger in de pap. Het maakte het de programmamakers eigenlijk lastig. Omdat de ondernemer bedacht had dat de onderneming gestaakt moest worden en de focus gaan liggen op het vinden van een baan, en dat lukt dan ineens in week 2 van de opnames, hoe nu verder. Iets waar Ruud uiteraard al constant sinds zijn werkeloosheid mee bezig was geweest. Wij wisten verdomd goed hoeveel erin en hoeveel eruit ging. Wij zaten in de problemen omdat ik door psychische problemen 100 % ben afgekeurd en dus een erg kleine uitkering ontvang, opeens 600 per maand minder inkomen. En Ruud was werkeloos, geen uitkering, dus helemaal geen inkomen meer. Wat eruit is geknipt, maar dat kan jij als kijker niet weten (misschien wel beredeneren als je goed nadenkt, en tussen de regels door uit jouw commentaar begrijp ik dat jij slim bent), is dat wij de dakkapel al voor de helft hadden aanbetaald in 2018. Toen hadden we wel nog een goed inkomen en een erfenis ontvangen waarvan we het huis, waar al 10 jaar geen onderhoud aan is gepleegd, eindelijk wilden gaan opknappen. Die dakkapel zou in april 2019 geplaatst worden maar door omstandigheden kon de aannemer niet. Dus werd het uitgesteld naar september 2019, net toen het programma begon. Afzeggen kon niet aangezien de dakkapel al klant en klaar op onze maat klaar lag bij de aannemer (ligt hij nog steeds trouwens). De andere helft van het geld van de dakkapel was apart gereserveerd op n spaarrekening en hadden we inderdaad in uiterste nood kunnen gebruiken om nog 1 maand langer te overbruggen. Maar ik denk dat de aannemer dan een proces had aangespannen en we verder van huis waren. En wat verwacht je een half jaar later bij ons aan te treffen? Mijn man werkt nog steeds voor het bedrijf dat hem toen heeft aangenomen en ook ik heb werk inmiddels. Ik en namelijk tijdens het programma voor 50% goedgekeurd (ook eruit geknipt) dus moest aan het werk. Dat werk had ik al gevonden tijdens het programma maar ik mocht dat niet noemen ivm reclame maken omdat ik een eigen bedrijf begonnen ben. Dus deed ik net of ik nog op zoek was naar een baan….tja….tv. Ik denk dat jij op een heel andere manier naar dit programma hebt gekeken dan de meeste mensen. Zoals de schrijver van dit artikel. Die konden naar de diepere betekenis achter ons verhaal kijken en inzien dat er nog zoveel meer speelt dan alleen financiële shit op dat moment. Jammer dat je dat gemist hebt.

  Beantwoorden
 4. Ik heb niks gemist hoor! In 95% van de gevallen zijn financiële problemen de schuld van de mensen zelf.
  Iedereen weet dat je een financiële buffer moet hebben voor mindere tijden, zeker als je een eigen bedrijf hebt.
  Als je dan van je laatste geld ook nog een dakkapel gaat kopen dan ben je dus niet slim bezig.
  En als het TV programma het allemaal niet juist heeft weergegeven dan zou ik ze aanklagen!
  Het feit blijft ook dat jullie niet eens wisten hoeveel geld er precies in en uit ging, of is dat ook verkeerd weergegeven? 😉

  Beantwoorden
 5. Zit nu te kijken, walgelijk die coach…die zegt tegen een volwassen vrouw,; Ik wil nu dat je dit gaat doen..Je moet gaan mediteren. Ik ben trots op je ♤ enzo…en wat voelen dat soort mensen.zich heel wat, ego is enorm. Ik vind het walgelijk om mensen zo te manipuleren, want dat is het! Open je ogen en Google het woord eens. En we moeten allemaal maar harder worden en zakelijker…terwijl we juist allemaal meer vanuit het hart moeten leven. We moeten onze hartfrequentie verhogen en Fuck die zakenshit. Een klein meisje of een grote vent die je verteld hoe je moet praten, bewegen, opgemaakt moet worden, leven en lopen. Ken Uzelfe.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.