Is jouw geld nog geldig?

Snap je hem nog? Eigenlijk is deze vraag heel simpel. Er zit namelijk een houdbaarheidsdatum op geld. Meestal is dat tot in de verre toekomst zonder einddatum, maar dat is lang niet altijd het geval. In dat geval is het dan toch weer fijn dat je deze blog leest. Want het zou toch zonde zijn als jouw geld opeens niks meer waard is.

Kan geld vervallen

Jazeker! Met z’n alleen hebben we namelijk afgesproken dat je voor €1 iets kan kopen. Dat €2 het dubbele waard is en dat bepaalde munten en biljetten een bepaalde waarde vertegenwoordigen. Maar wij hebben niet altijd de euro gehad. Vroeger, toen ik nog klein was, hadden we namelijk nog echte stuivers, dubbeltjes, kwartjes, guldens en rijksdaalders (ik was nog te klein om te rekenen met meiers en ruggen). Kortom we hadden nog de gulden. Daarvan hebben we ook heel lang gedacht dat we daar tot in de lengte van dagen mee konden betalen. Maarja, afspraken zijn gewijzigd en de gulden werd vervangen door de euro.

Jouw guldens zijn straks niks meer waard

Want zo is dat. Ondertussen kan je bijvoorbeeld guldenmunten net zo goed weggooien. Ze zijn geen geld meer waard volgens de officiële omwisselkoers van 2,20371. Hooguit dat een handelaar er nog wat voor wil geven. Alleen zilveren guldenmunten zijn nog in te wisselen bij munthandelaren. Maar daar stopt het. Guldenbiljetten kan je nog wel omwisselen. Een aantal tot 1 januari 2025, een aantal tot 1 januari 2032. Dat overzicht is hier terug te vinden. Daarna zijn ook deze waardepapieren waardeloos geworden. Het geld wordt dan niet meer erkend als geld. Zo is de afspraak nu eenmaal.

Niet alleen guldens vervallen

Want, heb jij je wel eens bedacht dat we op zich niet alleen met euro’s betalen. Denk maar eens aan tegoedbonnen, strippenkaarten en andere giftcards. Ja, natuurlijk betalen we technisch gezien nog steeds met de euro’s die deze kaarten vertegenwoordigen, maar als je naar de bioscoop gaat met een bioscoop bon, betaal je met die bon, niet met euro’s. En daarmee wordt het dus ook mogelijk om met andere dingen te betalen dan euro’s.

Zo’n tegoedbon komt later wel van pas!

Dit is de perfecte omschrijving van mij. Ik bewaar zo’n bon in een laatje voor het moment dat ik er echt wat mee wil gaan doen. En zo’n laatje is heel gevaarlijk. Want binnen een paar weken ben ik alweer vergeten dat ik die tegoedbon heb en denk ik er totaal niet meer aan. Tot dat moment eens in de zoveel tijd dat je de la weer opentrekt en je allemaal tegoedbonnen tegenkomt. Tenminste, een tegoedbon kan je het dan niet meer noemen. Ze zijn verlopen, want de uiterste datum was een paar maanden geleden. Een afspraak die met de winkel is gemaakt waar de bon is gekocht.

Hoe voorkom je dat een tegoedbon verloopt

Eigenlijk is dit zo super simpel… Gebruik die la niet meer. Maarja, dan heb ik weer overal van die rondslingerende tegoedbonnen en raak ik ze alsnog kwijt. Nee, dit kan beter. Natuurlijk hoef je ze niet perse direct uit te geven (wat natuurlijk wel voorkomt dat je ze compleet vergeet). Er zijn andere manieren. Zet ze bijvoorbeeld in je agenda. “Over een maand vervalt tegoedbon X”. Je komt de herinnering vanzelf tegen. Mocht je hem dan in de tussentijd niet gebruikt hebben, dan heb je nog een maand om wat leuks uit te kiezen.

Wat is de regelgeving rondom tegoedbonnen en cadeaukaarten

Natuurlijk zijn er (gelukkig) regels als het gaat om al deze tegoedbonnen. Zo moeten er voldoende mogelijkheden zijn om hem in te wisselen en zijn er de volgende regels rondom de geldigheid:
– Staat er geen aankoopdatum of vervaldatum op de kaart of een verwijzing waar deze datum is te vinden, dan is deze onbeperkt geldig
– Als er alleen een uitgiftedatum vermeld is, dan is de kaart vervolgens tenminste 5 jaar geldig
– Een tegoedbon of card mag niet korter dan 1 jaar geldig zijn. Uitzondering daarop is als de verkoper aan kan tonen dat dit redelijk is. Bijvoorbeeld bij festivalmunten en betaalarmbandjes
Meer informatie over de geldigheid van een tegoedbon of kaart vind je op de website van de consumentenbond.

Mijn tegoedbon is verlopen. En dan?

Helaas, het kan zomaar zijn dat je je geld kwijt bent. Dit is natuurlijk niet per definitie zo. Als de vervaldatum is geweest, is het altijd verstandig om met de uitgever contact op te nemen. Het kan zomaar gebeuren dat je gratis of tegen een kleine vergoeding een nieuwe card toegestuurd krijgt. Zo worden VVV Giftcards tegenwoordig na de drie jaar geldigheid steeds een beetje minder waard. Vanaf het 4e jaar kost dat jaarlijks 6 euro van je tegoed. Daarmee zijn ze dus nog wel geldig, maar je verlengt die geldigheid voor een kleine vergoeding.

Je kan een cadeaubon altijd nog doneren!

Lukt het niet om de verlopen cadeaubon te verlengen? Of wil je graag iets goed doen met die bon? Dan kan je hem altijd nog doneren. Via DoneerKadobon worden deze bonnen massaal ingezameld en in z’n totaliteit omgewisseld met de uitgevers. De opbrengsten worden vervolgens aan goede doelen besteed. Meer informatie daarover vind je op de website van DoneerKadobon.

Hoe ga jij om met cadeaubonnen en giftcards?

4 gedachten over “Is jouw geld nog geldig?”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.