Is bezit nog wel van deze tijd?

Vroeger was een auto van de zaak enorme luxe. De baas betaalde voor jouw auto! Nou, dan had je een enorm goede baan. Dat is tegenwoordig wel wat veranderd. Een leaseauto is nog steeds een flink extraatje, maar niet meer zo bijzonder als vroeger.
Dat je geen eigen auto meer hebt lijkt steeds normaler te worden. Zo’n ding kost een hoop geld! Maar als je om je heen kijkt lijkt het bezit van spullen in z’n algemeen veel minder te worden. Wat kan je tegenwoordig wel niet lenen of leasen en is dat nou wel zo voordelig?Vroeger
Bezit is iets van alle tijden geweest. Tegenwoordig wordt de jeugd al bestempeld met: die hebben niks meer zelf. Maar dit gaat al veel langer terug. Hoe lang bestaat een bibliotheek bijvoorbeeld al?!? Een boek hoefde je niet perse zelf te hebben, dat kon je lenen. Het niet perse zelf in bezit hoeven hebben is dus ook al van alle tijden, maar wat je tegenwoordig wel niet kan leasen…

De auto
Het meest bekende voorbeeld: de lease-auto. Niet alleen bedrijven, maar ook particulieren leasen tegenwoordig hun auto. Het is gemiddeld genomen wat duurder, maar daardoor hoef je je ook geen zorgen meer te maken om onderhoud en belastingen. OntslaDeBaas heeft over deze kosten wel een een berekening gemaakt. Het komt erop neer dat tweedehands privé rijden het goedkoopste is. Wil je perse een nieuwe auto? Dan is het bij kleinere auto’s goedkoper om te leasen.

De fiets
In verschillende grote steden is het al heel gebruikelijk. Fietsen met een blauwe voorband. Niet de lease-fiets maar de swapfiets. Je neemt hiermee geen leasecontract op een fiets, maar op je mobiliteit. Altijd een prima fiets. Is hij kapot, dan heb je binnen 12 uur een vervangende of gerepareerde fiets. En dat voor €10 per maand. Ideaal voor studenten of mensen die veel in de stad rijden. Daar wordt namelijk niet zo heel zuinig gedaan met de fietsen…
Is het nou goedkoper? Niet perse… Het is vooral handig! Voor €120 per jaar ben je verzekerd van een werkende fiets. Zeker als hij kapot gaat is dat erg prettig.

Huishoudelijke apparatuur
Laatst hoorde ik een student met de perfecte oplossing voor studentenhuizen: De lease wasmachine en lease droger! Voor een vast bedrag per maand hebben de studenten hun witte wasmonster staan. Gaat hij kapot wordt hij gerepareerd en er is nooit meer gezeur dat de ‘eigenaar’ van de wasmachine uit het studentenhuis vertrekt. Daarbij staat er ook nog eens een A-merk wasmachine waardoor je ook nog eens een betrouwbaar apparaat hebt. Voor thuis wellicht wat overbodig, maar in de situatie van een studentenhuis zie ik het als mooie oplossing.

Abonnementsvormen
Naast alle leaseproducten heb je ook nog eens abonnementen. Spotify en Netflix zijn daar wel de bekendste van. Je hebt geen kasten meer nodig vol met muziek en films. Alles komt binnen via het internet en voor een vast bedrag per maand heb je toegang tot een collectie die nooit in jouw huis zal passen. Ook ikzelf ben gebruiker daarvan. Ik vind het heerlijk dat ik toegang heb tot zoveel titels. En zoveel hoeft dat niet eens te kosten.

Nog veel meer
Bovenstaand rijtje kan ik nog veel langer maken. Denk maar eens aan de telefoon die je least bij jouw abonnement. Tegenwoordig ligt er een behoorlijke focus op studenten. Wie wil er nou geen Playstation in z’n studentenhuis. Of X-Box of allebei !?! Maar ook de koelkast, gasfornuis, oven en ga zo maar door. Tot aan je laptop en iPhone kan je leasen!

Wil men nog wel bezitten?
Ik denk dat tegenwoordig bezit nog steeds van belang is. Maar, men heeft niet direct door dat wat met least niet van hen is. Zolang de rekening wordt betaald, is alles koek en ei. Maar als er eenmaal geldproblemen zijn, is de halve inboedel weg. Dat klinkt heel eenvoudig: hou je financiën op orde. Maar werkt dat wel zo simpel? Voor in een studentenhuis kan ik heel goed begrijpen dat je een ‘onafhankelijke eigenaar’ wilt hebben voor een wasmachine of koelkast. Maar voor een laptop of telefoon?

Waarom wordt er dan zoveel geleast?
Lease is een constante. Je weet wat je krijgt en wat het per maand kost. Mensen vinden het tegenwoordig steeds moeilijker om eerst ergens voor te sparen voordat het gekocht wordt. Voor sommige zaken zoals een auto kan ik dat nog wel begrijpen, maar voor een wasmachine of laptop niet. Natuurlijk is het in het begin goedkoper. En na 5 jaar krijg je wel een nieuwe wasmachine. Maar wat men vergeet is dat je in die 5 jaar meer hebt betaald dan wat die wasmachine oorspronkelijk heeft gekost. Dat, plus dat een zelf gekochte wasmachine waarschijnlijk nog langer meegaat dan die vijf jaar. Iets zelf aanschaffen is dus op de korte termijn wel een flinke som geld,  maar is op de lange termijn gewoon goedkoper.

Waarom wel of niet?
Lease is dus een prima oplossing als je een ‘onafhankelijke’ eigenaar wilt hebben. Of als je op dat moment echt geen geld hebt om een groot en essentieel apparaat te kopen. Maar bedenk je altijd dat je een contract van een aantal jaar aangaat. Wat je anders zou sparen voor een nieuw apparaat, geef je nu uit aan je lease machine. Je zal dus nooit echt sparen voor een nieuwe en op het moment dat het leasebedrijf de machine vervangt, had jij hem nog jaren kunnen gebruiken.

Vanuit gemak en comfort is lease dus zeker een optie. Kijk je naar het financiële aspect raad ik zeker aan om een apparaat zelf te kopen indien dat mogelijk is. Voor welke optie je ook kiest, aan het einde van de dag heb je het apparaat toch wel nodig.

8 gedachten over “Is bezit nog wel van deze tijd?”

  1. Hoi, bedankt voor je linkje!
    Dit is een interessant artikel. Ik zit me ook al een tijdje te verbazen over de toename van de financieringen voor consumenten, en dan met name bij auto’s (maar inderdaad ook met dure telefoons en andere apparaten).

    Voor bedrijven snap ik dit nog enigszins. Leasen is niet alleen zekerheid – het zorgt ook dat je geen kapitaalintensieve goederen hoeft aan te schaffen. Met het kapitaal dat je daarmee vrijhoudt kan je andere dingen doen. Dat geldt ook voor consumenten, maar ik betwijfel of die dezelfde rekensom maken. Ik vrees van niet namelijk. Het lijkt erop dat mensen liever een auto van 10.000 euro of financieren of private leasen. Daar valt wat voor te zeggen als ze die 10k anders ergens hadden geïnvesteerd, maar in de praktijk blijkt dat toch niet zo te zijn denk ik.

    Beantwoorden
  2. om die reden idd een goedkope, zuinige kleine 2e hands auto. zie uberhaupt t nut van een nieuwe niet nodig (behalve dat er dan wel anderen moeten zijn die een nieuwe kopen of leasen, anders komen er nooit 2e hands autos :p ).. ook een 2e hands bakfiets ipv nieuw.. wil het juist wel graag in bezit hebben zodat we er zelf baas over zijn. maar snap ook dat in andere situaties leasen idd slimmer is! mn schoonmoeder gaat ook een auto leasen nu haar huidige kapot ging en te duur werd op gas nu ze minder rijdt. ook omdat ze dan een vervangende auto krijgt als er wat mee is, en de auto gehaald wordt als hij naar de garage moet. dit met haar rugproblemen is erg handig, dus een stukje service wat je betaalt eigenlijk. ideaal

    Beantwoorden
  3. Wat ik wel bijzonder vind is dat je voor vele producten een huur/lease/abonnement constructie hebt en dat steeds meer mensen daar gebruik van maken, maar dat bij huizen eigenlijk de tegengestelde beweging juist gangbaar is.
    Van een aflossingvrije hypotheek (waarbij je “huurt van de bank”) naar verplicht aflossen, zodat je huis juist helemaal in eigen bezit komt uiteindelijk.

    Beantwoorden
    • Wat ik zie is dat ook veel meer mensen gaan huren dus ook in huizen is deze gang merkbaar. Wat jij noemt heeft denk ik meer met wetgeving te maken. Aflossingsvrij is niet interessant als je op andere hypotheekvormen een hoop belastingkorting krijgt.

      Beantwoorden
  4. Ik woon in een studentenhuis, doe zelfs de financieen in mijn gang, en no way dat elk denkende student een wasmachine gaat leasen. Een goed georganiseerde gang heeft gewoon een potje achter de hand. Gaat het wasmachine kapot? Binnen een dag staat er een nieuwe. Waarom zouden we in hemelsnaam leasen?

    Beantwoorden
  5. Wij leasen helemaal niks. Een auto hebben wij ook tweedehands gekocht. We hebben de optie van een private lease auto wel mee genomen in onze berekening, maar dit bleek voor ons duurder te zijn dan zelf een auto te kopen. Daarnaast vind ik het zelf erg irritant als ik niet zelf kan beslissen wat ik met mijn spullen wil doen. Heb ik morgen geen auto meer nodig? Dan wil ik hem de deur uit kunnen doen, niet nog verplicht een jaar mijn leaseperiode uitzitten.

    Beantwoorden
  6. Voor mij is het heel simpel: als ik iets voor mezelf wil hebben koop ik het. Nieuw maar veel vaker tweede hands. Huren enkel als het producten aangaat die prima zijn voor de deel economie.
    Ben ervan overtuigd zo het goedkoopst uit te zijn. Wasmachine (als voorbeeld) heb ik gekocht, is van mijzelf en niemand anders gebruikt em. Fitness apparaat? Gewoon op de sportschool- gedeeld met anderen.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.