Als je actief mijn blog volgt dan weet je ondertussen wat mijn doel is. Zo niet, check nog even de titel: Ik wil kunnen stoppen met werken voordat ik vijftig ben. Heel leuk allemaal, maar ondertussen ben ik ook millennial. Geboren in 1990 val ik precies in de groep mensen geboren tussen 1980 en 2000, aangemerkt als millennial. En daarbij horen ook andere uitdagingen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het milieu en het klimaatprobleem. En zo kwam er gisteren een documentaire voorbij waarin het ging over mobiliteit en het verminderen van de CO2 uitstoot. En ik zag in de problemen daarin een enorme overeenkomst met mijn eigen doel. Want wat levert het mij op…?
We stoten teveel CO2 uit!
Het probleem van nu, maar ook van de toekomst: we stoten teveel CO2 uit. We consumeren te veel en daarbij komt direct een gigantische CO2 uitstoot kijken. En toch gaan we lekker door met waar we mee bezig zijn. We pakken nog steeds liever de auto dan de trein, vinden vliegvakanties vanzelfsprekend en hoe verder die weg zijn, hoe beter. Het vreemde daaraan, is dat een groot deel van de bevolking ondertussen ook roept: het gaat slecht met het milieu. Aan de ene kant willen we dus maar al te graag op vakantie, consumeren en ‘genieten van het leven’, terwijl we maar donders goed weten dat we daarmee de aarde redelijk vakkundig naar de knoppen helpen…
Waarom zijn we nou niet wat zuiniger op de wereld?
Ah shit, het blijkt maar weer: we zijn gewoon menselijk bezig. In onze genen, die in de afgelopen 150 jaar niet zo heel erg zijn veranderd, zit het gewoon ingebakken. We maken keuzes. 150 jaar geleden was het belangrijk om snel een keuze te kunnen maken. Daarbij had je vooral te maken met kortetermijnkeuzes en goed voor jezelf zorgen. Tja, als ik dan nu moet kiezen of ik met de auto in 25 minuten op plaats van bestemming ben of met het OV daar 55 minuten over doe, is die keuze snel gemaakt. Zelfs als die slechter is voor het milieu.
Toch vinden we met z’n alleen het milieu erg belangrijk
“We moeten ons gedrag aanpassen!” Elke protestmars voor het milieu wordt het weer geroepen. Maar dat is voor ons brein / instinct dus enorm lastig. Langetermijnkeuze, veel te abstract en ga zo maar door. Dus hoewel we heel oprecht de wereld willen verbeteren, zo werkt het gewoon niet…Jouw brein gaat eigenlijk op de automatische piloot voor het kortetermijnprofijt. Dus toch weer lekker op vliegvakantie in plaats van onze poolkappen sparen. Wie wil er nou tenslotte naar zo’n ijsvlakte als je ook een zon-, zee-, strandvakantie kan hebben.
We worden goed voor het milieu als we er direct profijt van hebben
Wij mensen willen gewoon direct profijt van keuzes en acties. Alhoewel, willen… Het zit er eigenlijk ingebakken. Heb je niet direct profijt, dan zullen we blijven doen wat we nu ook doen. Kijk maar eens naar de bijtelling. Voorheen hybride auto’s en nu elektrische auto’s gaan bijna als warme broodjes over de toonbank in de zakelijke wereld. Elke Nederlander die een leaseauto mag rijden, kiest maar al te graag voor een elektrische auto. “Want dat is zo goed voor het milieu”. Nou echt niet, het is goed voor je portemonnee. Dat het nou ook goed is voor het milieu is mooi meegenomen. Elektrische auto’s vergen tenslotte wel net wat meer planning rondom laden en actieradius. Een nadeel ten opzichte van een benzine of diesel auto. Maar die stap willen we wel nemen als die auto minder dan de helft kost vergeleken met de traditionele auto. Kortom: op korte termijn een beloning maakt dat we er wel voor kiezen.
Wat is nu de overeenkomst met geld
Keuzes in lange termijn doelen. Voor het milieu zijn we er niet zo heel goed in. Maar ook financieel is het niet ons ding. Concreet sparen voor een nieuwe telefoon lukt nog wel. Geld apart zetten om er op korte termijn een ‘beloning’ voor terug te krijgen. Maarja, 10 jaar lang elke maand extra aflossen op je huis wordt al lastig. Dan hoor ik mensen aan wie ik mijn doel uitleg zeggen: “Oh, wat gaaf! Dat zou ik ook wel willen”. Tja, maar tussen iets willen en daadwerkelijk die keuzes maken om daar te komen zit dan een groot verschil… Zelfs als je elke maand dat bericht krijgt dat je alweer minder maandlasten hebt na een extra aflossing op de hypotheek, is het veel mensen dat nog niet waard. Het doel is te ver weg. Je ziet wellicht wat vordering, maar de kosten nu, wegen zwaarder dan het effect over 10 of misschien zelfs 25 jaar. Laat staan dat we de klimaateffecten over 100 jaar kunnen inschatten.
Stel kortere termijndoelen
Ik wil elk jaar tenminste €7.500 sparen. Zo simpel kan het zijn. Tot aan mijn 50e heb ik (alhoewel dat al een tijdje terug is) eens uitgestippeld hoeveel ik elke maand zou moeten hebben. En automatisch vergelijkt mijn excel dat al met wat ik in werkelijkheid heb. Zo simpel kan het al zijn om een verwachting te scheppen en deze voortgang zichtbaar te maken. Want dat is de truc: maak het inzichtelijk. Men ziet dat de maandelijkse kosten van de leaseauto dalen, dus is men bereidt daarvoor op andere zaken (zoals actieradius) in te leveren. Maak het financieel dus ook niet moeilijker dan het is. Wijzig stap voor stap jouw financiële situatie. Na elke wijziging hoop ik dat je het verschil ziet of merkt. Of je hebt wat meer geld over, je schuldenlast wordt minder etc. Elke keer een klein beetje. Al die kleine beetjes zorgen er uiteindelijk voor dat ook jij veel meer uit je geld kan halen. Kleine stapjes, steeds weer een nieuwe.
De mini-docu
Benieuwd naar de docu waarop de info uit deze blog is gebaseerd? Bekijk hem hieronder. Zo zijn er verschillende voorbeelden van initiatieven dat het anders kan en welke uitdagingen we nog te overwinnen hebben. Een docu van nog geen 7 minuten, maar zeker de moeite waard!
Ik vind het wel een lastige dat juist veel mensen die financiële onafhankelijkheid nastreven ook beleggen in aandelen en trackers als strategie hebben, terwijl die aandelen nu juist van bedrijven zijn die hard meedoen aan de milieuvervuiling en het uitputten van natuurlijke grondstoffen…
Tja dat beleggen in dat soort aandelen is misschien ook niet goed, maar als eerst iedereen zich maar eens ging gedragen om een beter milieu te krijgen.
Zolang nog veel mensen tegen windmolens en zonnepanelen zijn valt er nog een hoop te doen.
En helemaal als ik hoor zeggen dat al die formule 1 races niet zo erg zijn voor het milieu!
Ik heb mijn CO2 afdruk al zoveel mogelijk verlaagd, heb nog wel een auto, maar rij daar minder dan 3000km per jaar mee en fiets meer kilometers.
Gasverbruik is onder de 200m3 en scheid al mijn afval.
Windmolens & zonnepanelen, elektrische auto`s. Hartstikke leuk, maar de CO2 winst die ze opleveren lijkt me al verloren in de productie ervan. laat staan de afvoer ervan als ze afgeschreven zijn. Ik ben er niet tegen hoor, maar ze lijken mij niet de oplossing zoals het nu gebeurt. Waterkracht lijkt me dan nog het beste. Water blijft wel stromen.
Minder auto rijden is ook leuk. Alle beetjes helpen. Maar die auto is ook weer geproduceerd. dat gaat ook niet zonder uitstoot. Ik vraag mij af wat de verhouding is tussen CO2 van de productie en de CO2 van het gebruik.
Ik geloof er eerlijk gezegd niet in dat de mensheid nog in staat is om het tij te keren.
De aarde keert zich vanzelf tegen ons en dan is er geen keuze. Dat is het enige wat iets gaat uitrichten.
Ben het helemaal met je eens. Al die focus op het milieu en het redden van de aarde lijkt mij nogal onzinnig. Het is niet de aarde die gered moet worden maar de diersoort mens. De aarde, de natuur, overleeft dat beetje extra CO2 heus wel (de aarde heeft in de afgelopen 4 miljard jaar wel voor hetere vuren gestaan), maar de diersoort mens is straks niet meer in staat om zich aan te passen aan een temperatuurverhoging/klimaatverandering.
En dat een komende klimaatverandering door de mens zou kunnen worden tegengehouden c.q. vertraagd zou kunnen worden door wat minder CO2-uitstoot vind ik een meer dan schandalige blasfemie.
Het zou zeker wel vertraagd/voorkomen kunnen worden, maar de mens(heid) zelf is tot die (verregaande) acties niet in staat. Dat wil niet zeggen dat je het niet hoeft te proberen. Uitstel van executie is ook fijn.
Ik ben namelijk wel degelijk van mening dat wij de oorzaak zijn. Dus als wij weg zijn met al onze luxe industrie (niet bepaald take just wat you need) stabiliseert het wel weer.
Het doet er in mijn optiek eigenlijk niet eens toe of je gelooft dat het klimaat verandert door de mens. We zijn onzelf aan het vergiftigen, maken alles kapot en vies en het lijkt ons amper iets te doen. De mens denkt boven de natuur te staan, inplaats van er een deel van te zijn. Dat is denk ik het grootste probleem.