Later

Vroeger kreeg ik al van mijn ouders mee dat sparen erg belangrijk was. Ik had dan ook twee spaarpotten. Een voor nu en een voor later. Uit die van nu mocht ik m’n Lego, K’nex en ander speelgoed kopen. Maar die spaarpot voor later was altijd maar wat vaag…Later
Later kan je als 5 jarige niet begrijpen. Later… Later als je groot bent! De spaarpot voor later gingen we één keer per jaar bij de bank legen. Bij de Rabobank, waar je toen nog een cadeautje kreeg als je je spaarpot ging legen. Dus zeker wel dat ik wat in die spaarpot wilde hebben, want dan kon ik bij de bank dat cadeautje halen. Hoeveel dat nou was maakte mij niet uit. Als ik maar NU dat cadeautje kreeg.

Een beetje voor nu en een beetje voor later
Op het moment dat zakgeld om de hoek kwam kijken, kreeg ik ook twee bedragen. Een beetje voor nu en een beetje voor later. En ook toen ik eenmaal mijn krantenwijk had, gingen mijn verdiensten door tweeën. De helft voor nu, de andere helft voor later. Toen ik, zo rond m’n 16e, doorhad op wat voor bankrekening mijn spaargeld gezet werd, werd dat spaarbedrag opeens nog en stuk hoger. De Rabobank was verruilt voor de zilvervlootrekening van de ABN. Als je eenmaal 18 werd, kreeg je een eenmalige bonus waarvan het percentage gelijk was als het aantal jaren dat je die rekening had. In mijn geval was dat 16 jaar, dus 16%. Maximaal kon je €600 sparen op jaarbasis, dus de laatste paar jaar heb ik daar natuurlijk vol gebruik van gemaakt. Ik zag tenslotte ‘gratis geld’.

Later (2)
Later was aangebroken en ik had ondertussen een concreet doel gekoppeld aan later: mijn rijbewijs halen. Daar heb je tenslotte de rest van je leven wat aan! En opeens ging dat sparen zoveel sneller en makkelijker! Ik had namelijk een doel voor mijn spaargeld. Allereerst was dat natuurlijk die bonus op 18 jarige leeftijd, maar later werd dat mijn rijbewijs. Ik heb mijn volledige rijbewijs kunnen betalen van dat geld en uiteindelijk was er zelfs nog flink wat over. Nu, 9 jaar verder is de pot leeg (hoewel er elke maand nog steeds gespaard werd). Recent verhuisd en aanspraak gemaakt op die pot. Ik vond verhuizen toch ook wel zo’n ‘later’ doel.

Blijven sparen voor later
Ondertussen wordt er nog steeds / weer gespaard voor later. Voor de uitgaven waar ik niet echt op zit te wachten, maar die er toch gaan komen. Het vervangen van een wasmachine, keukenapparaat of misschien wel de hele keuken of CV. Hoewel het nog steeds erg vaag is, weet ik wel dat het nodig is. Daarbij hou ik een vast bedrag aan per maand. €100. Dat heb ik altijd al gespaard en is altijd al genoeg geweest. Mijn vriendin gaat nu wel meesparen en daarmee verdubbelen we het bedrag. Zeker omdat de inrichting nog niet 100% compleet is, kan dit geen kwaad.

Van jongs af aan
Wat goed is geweest in mijn situatie, is dat ik niet anders wist dan dat je voor later spaart. Het hoeft niet concreet te zijn, het was er gewoon. En dat is belangrijk! Dat je gewoon niet anders weet dan dat er voor later gespaard wordt. Dat maakt dat sparen nu ook veel makkelijker. Ik spaar voor een aantal concrete doelen, zoals vakantie, m’n auto en ga zo maar door. Maar ook voor later. Als het moment daar is heb je meteen door dat het zo’n ‘later’ doel is. En wat is het dan fijn om niet direct met geldzorgen te zitten!

Spaar jij voor later? Of laat je de (klein) kinderen voor ‘later’ sparen?

6 gedachten over “Later”

  1. Leuk berichtje. Je was er al vroeg bij, met een 50% SR op je 5e 🙂

    Ik spaar zeker voor later. Op twee manieren. De eerste is voor de korte termijn later. Mijn vakantie bijvoorbeeld, of de vervanging van een laptop. Elke maand zet ik geld opzij in mijn categorie in YNAB en als dat potje groot genoeg is kan ik die vakantie betalen of laptop kopen.

    De andere categorie is natuurlijk het ultieme later: beleggen voor financiële onafhankelijkheid maar dat doe jij ook!

    Beantwoorden
    • haha, zo had ik het nog niet eens bekeken! 50% sr op m’n 5e. geweldig!
      Sparen voor later zie ik voornamelijk als een spaarpot zonder doel. Voor de overige doelen heb ik mijn potjes

      Het ultieme later doel is inderdaad stoppen voor mijn vijftigste. Echter is dit voor mij wel een los kopje op de balans.

      Beantwoorden
  2. Je bracht me even terug naar mijn jeugd, centjes naar de bank brengen, waar in je spaarbankboekje werd geschreven hoeveel er op je rekening stond en hoeveel rente je kreeg…heerlijk. Ik heb het sparen ook met de paplepel ingegoten gekregen. Mijn ouders hebben zelfs mijn pinpasje gehouden totdat ik 18 werd..daarna heb ik wat minder verstandige beslissingen gemaakt maar such is life 🙂

    Beantwoorden
    • Dat het werd bijgeschreven in je spaarbankboekje heb ik dan niet meegemaakt, maar het is inderdaad wel zo’n vroeger verhaal. En tja, foute keuzes… Daar leert men van en volgens mij is dat bij jullie prima goedgekomen!

      Beantwoorden
  3. Ik spaar ook voor later. Aangezien ik geen pensioen opbouw moet ik dat zelf doen. Wel heeft mijn buffer op orde krijgen voor nu de prioriteit en staat het voor later sparen even op een laag pitje.

    Beantwoorden
    • Ik snap helemaal dat de buffer voor nu meer prioriteit heeft. Bouw deze wel zo snel mogelijk op, zodat je weer kan sparen voor later. Je bent namelijk zo weer een jaar verder en dan is zo’n ‘voor later’ pot wel prettig om te hebben.

      Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.