Spelletjes spelen: Perfect vermaak of zonde van je tijd?

Spelletjes zijn van alle tijden en voor iedereen. Zo waren er al kaartspellen sinds de uitvinding van het papier in China. Voor een spel hoef je op zich niets nodig te hebben, behalve spelers (bijvoorbeeld bij tikkertje), maar kan je ook bordspellen met daarop weer uitbreidingen kopen. En helemaal sinds de komst van de computer en de telefoon zijn die digitale spelletjes enorm populair. Wie heeft er tenslotte nog nooit snake gespeeld ?!? Maar, dan reist natuurlijk wel eens de vraag: Is een spel spelen nou perfect vermaak, of zonde van je tijd?

Spelletjes spelen, ik ben er dol op! Van een avondje Kolonisten tot eventjes op m’n telefoon en van een potje voetbal op straat tot aan een potje poolen met vrienden. Vele soorten en maten aan spelletjes zijn beschikbaar. Maar is het nou heerlijk vermaak of zonde van je tijd?

Kinderen
Alle kinderen spelen spelletjes. Ik kon niet wachten tot de bel ging, zodat we op het schoolplein een spelletje konden spelen. Heerlijk! Het was een leuke manier om de pauze door te komen. Even de gedachten op iets anders voordat de les weer verder ging. Het hoorde erbij. Eenmaal thuis kwamen er nog vele spelletjes voorbij. Van spelletjes met anderen tot aan computerspelletjes. En met de jaren veranderden de spelletjes steeds meer.

Tijdverdrijf?
Spelletjes krijgen altijd het kenmerk tijdverdrijf mee. Dat klopt voor een groot deel wel, maar vaak komt er meer bij kijken. Het sociale aspect, want vaak speel je samen of juist tegen elkaar. Een uitdaging, zoals een puzzel oplossen of iets educatief. Ik ben van de generatie waarbij spelletjes ook echt ingezet gingen worden op school. Denk maar eens aan RedCat of de jacht op de gestolen kroonjuwelen. Spelletjes zijn dus meer dan alleen tijdverdrijf.

Wat heb je bereikt
En om dan de vraag te beantwoorden of iets perfect vermaak is of zonde van je tijd, is het denk ik goed om eens te kijken wat je hebt bereikt met het spelen van je spelletje. Heb je een avond plezier gehad met vrienden? Perfect! Iets nieuws geleerd? Super! Je hersens laten kraken over een puzzel? Geweldig!
Maar wat nou als het geen van dat allen is? Je ziet ze steeds vaker. Zeker op je telefoon of bijvoorbeeld op Facebook. Spelletjes waar je niks voor hoeft te kunnen. Je moet een beetje wachten of gewoon veel klikken. Maar verder eigenlijk niks. Wat bereik je dan?
In Silicon Valley worden er zelfs studies gedaan voor apps en spelletjes: Hoe kunnen we er voor zorgen dat de gebruiker zo lang mogelijk de app gebruikt? En hoe kunnen we vervolgens daar weer geld mee verdienen? En zo zijn er steeds meer van die spelletjes waarmee je niks bereikt, maar die enorm verslavend zijn. En werkelijk het enige wat je ermee doet is de tijd doorkomen en geld verdienen voor de ontwikkelaar. Niks anders.

Waarom?
En waarom vraag ik mij nou deze vraag überhaupt af? Wel, het is goed om je af en toe eens af te vragen wat je nu met je tijd doet. Ik heb al eens eerder geschreven dat ik mijn tijd graag efficiënt gebruik. Daar hoort dit dus ook bij. Ik ben dus zeker niet tegen het spelen van spelletjes. Één van mijn levensmotto’s is ook: “Je kunt alleen tijd verspillen, als je vergeet ervan te genieten”. Maar daarom is het ook juist belangrijk om even erbij stil te staan of je nou echt hebt genoten van het spel. Het overkomt mij ook wel eens dat ik uren besteed aan een spelletje dat nergens op slaat en waar je zeker geen voldoening uithaalt. Maar de meeste spelletjes die ik speel dienen toch altijd wel een tweede doel naast tijdverdrijf. Even je gedachten 5 minuten verzetten door een puzzeltje op te lossen. Een gezellige avond met vrienden of even een avond mij uitleven in de sporthal. Daarom zijn spelletjes perfect vermaak, maar zonde van je tijd als ze alleen maar nuttig zijn om de tijd te doden.

2 gedachten over “Spelletjes spelen: Perfect vermaak of zonde van je tijd?”

  1. Wij spelen regelmatig spelletjes. Vaak is dit tijdens een spelletjesavond met vrienden, dus dan is het vooral gezellig en is het sociale aspect belangrijk. Alleen spelletjes op de computer of telefoon speel ik niet, vroeger wel tijdens mijn studie, maar nu ik werk vind ik het zonde van mijn vrije tijd.

    Beantwoorden
  2. Veel gratis mobiele spellen zijn zo gebouwd om verslavend te zijn, of om je tijd te verspillen, zodat ze je kunnen verleiden om herhaaldelijk kleine bedragen te betalen.

    Ik vind het zonde, en speel het liefst alleen spellen die een paar euro kosten en verder geen advertenties, in app purchases, of ongevraagde notifications hebben. Tips: The Room 1 2 en 3, Reigns, 80 Days, Hitman Go, Lara Croft Go, You Must Build a Boat, Threes.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.