Doorwerken na je pensioen

Mijn doel is kunnen stoppen met werken voordat ik 50 ben. Een doel waar niet iedereen het mee eens is. Laat mij maar nu genieten van het leven en tot m’n pensioen leeftijd werken. Ook natuurlijk niks mis mee, maar daarna vinden mensen dat ze het toch ook wel echt verdiend hebben om met pensioen te gaan. “Het verdiend hebben”. Tja, heb je het dan ook wel echt verdiend? En wil je wel echt stoppen met werken? Vandaag een blog over langer doorwerken. Want er zijn genoeg mensen die dat doen…

“Pas op voor je pensioen, het is doodsoorzaak nummer 1”

De titel van dit kopje komt van Lebbis. Natuurlijk op een grappige manier bedoelt, maar er zijn genoeg mensen die er toch een kern van waarheid inzien. “Zodra je stopt met je hersenen gebruiken, volgt je lichaam moeiteloos vanzelf.” Blijven werken houdt mensen scherp en alert. Niet dat mij dit nu tegenhoudt en ik zal nog steeds doorgaan met mijn doel willen halen. Maar ondertussen zijn er genoeg mensen die na hun AOW-leeftijd toch aan het werk blijven. Soms omdat het leuk is, soms omdat het simpelweg noodzakelijk is.

Pas na je pensioen krijg je het echt druk

Dat is wat ik altijd hoorde van mensen die echt met pensioen waren. Ze deden er nog zoveel naast, dat ze het (in ieder geval voor hun gevoel) nog echt druk hadden. Van vrijwilligerswerk tot de bingomiddag, ze doen van alles. Zeker als het pensioen het toelaat, dan willen ze van alles doen. Nog ‘even’ op wereldreis, 3 tot 4 dagen op de kleinkinderen passen en natuurlijk verschillende organisaties helpen bij het vrijwilligerstekort. Verschillende bezigheden en vele druktes. Maar toch wel allemaal vrijwillig. En zo zijn er dus ook nog genoeg mensen die dit voor een baas doen, terwijl ze nog betaalt krijgen.

Ik wil nog helemaal niet met pensioen!

Het klinkt wel leuk en aardig hoor, AOW vangen en niet meer voor een baas hoeven werken. Maar wat als dat nou je ziel en zaligheid is? Heerlijk lekker eruit moeten, nuttig en productief zijn. Er zijn er genoeg die het nog helemaal niet willen. Zo was een oud collega van mij nog helemaal niet klaar voor haar pensioen. “Laat mij nog maar lekker een paar jaar doorwerken”. Een ook las ik pas een artikel van een man op leeftijd die helemaal niet thuis wilde zitten. “Ik heb altijd zin om te werken” Nou, als je dat op je 84e nog steeds kan zeggen, zullen er velen jaloers op je zijn.

Ik wil doorwerken na mijn 65e

Er zijn genoeg mensen die meer willen dan ze financieel kunnen. Ze willen graag nog wat extraatjes doen, maar hebben daar het geld niet voor. Daarom gaan ze rustig door met wat uren werken. Een voorbeeld daarvan is deze “uber-oma”. Op haar 69e rijdt ze passagiers rond voor Uber, om zo wat extra’s te verdienen. Na 40 dienstjaren heeft ze slechts €70 per maand extra pensioen naast haar AOW. Niet genoeg om in haar levensstijl te voorzien. En daarom doet ze dit er nog naast. Lekker flexibel en waarom niet 🙂

Ik moet doorwerken na mijn 65e

Tja, en dan zijn er nog een aantal schrijnendere gevallen. Bijvoorbeeld mensen die niet altijd in Nederland hebben gewoond of gewerkt tussen hun 15e en 65e levensjaar. Je bouwt in die 50 jaar namelijk de AOW premie op met 2% per jaar. Heb je dat niet die gehele periode gedaan, dan krijg je ook geen volledige AOW. Dat wordt ook wel een AOW gat genoemd. Stel dat daarnaast jouw pensioen ook niet toereikend genoeg is, zal je toch ergens anders je geld vandaan moeten halen. Dan maar uit werk. En dat zijn meer mensen dan je denkt. Het zal je financieel net maar even tegenzitten of je hebt net verkeerde keuzes gemaakt… Dan moet je opeens nog aan de bak om elke maand toch weer rond te komen.

Kan je als 65-plusser nog aan de bak?

Dat is dus iets waar ik mijzelf over verbaasde. Want er wordt altijd gezegd dat je boven een bepaalde leeftijd niet meer makkelijk aan een baan kan komen. Dat is ook wel zo, maar ondertussen springen andere bedrijven in dat gat. Zo is er tegenwoordig zelfs een uitzendbureau waar je AOW-ers in kan huren Sterker nog, uit de naam blijkt dat je alleen maar AOW-ers via hen in dienst kan nemen, namelijk www.65plus.nl. De ‘ouderen’ kunnen daar zelf bepalen hoeveel uren ze willen werken en of ze heel praktisch werk of juist wat moeilijker werk willen doen. Er is voor elk wat wils. Voor bedrijven is dit ook aantrekkelijk. Want vaak neem je graag iemand aan die wat jonger (en dus goedkoper) is. Maar ondertussen kunnen zij nu wel mensen aannemen die flexibel zijn in werktijden, kennis en ervaring hebben en misschien juist die eigenschappen meebrengen die alleen de wat oudere werknemer hebben. En als uitzendkracht zijn ze contractueel ook nog eens heel flexibel.

Een mooie kans

Met mijn doel in het achterhoofd hoop ik natuurlijk dat het niet nodig is om na mijn 65e nog aan het werk voor een baas te moeten. Maar ik denk wel dat dit een mooie kans is. Een goede optie om op deze leeftijd toch aan betaalt werk te komen. Actief te blijven in het werkende leven en daarnaast nog een extraatje verdienen. Daarnaast vult dit uitzendbureau op dit moment natuurlijk het gat in de arbeidsmarkt op door op een flexibele manier de wat oudere werknemer in te zetten. Ik hoop dat, voor degene die het echt nodig hebben, ze op den duur gewoon een vast contract bij het bedrijf kunnen krijgen. Tot die tijd maar gewoon gebruik maken van de opties zoals deze.

2 gedachten over “Doorwerken na je pensioen”

  1. Deze bewering is onjuist: “Werk je namelijk voor een Nederlands bedrijf, dan betaal je een deel premie voor de AOW. Heb je dat niet gedaan, dan krijg je ook geen volledige AOW”.

    Je bouwt AOW op wanneer je bent ingeschreven in Nederland (of woonachtig in het buitenland, maar werkt voor een Nederlands bedrijf). Ook als je de laatste 50 jaar voor de AOW leeftijd nooit hebt gewerkt, maar wel woonachtig bent geweest in Nederland krijg je de volledige AOW. Gedeeltelijke AOW komt voor iendien je je uitschrijft in Nederland om te emigreren of bijvoorbeeld buitenlanders die zich op latere leeftijd vestigen in Nederland.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.