Niet kijken, niet kijken, toch kopen

De woningmarkt is oververhit. Als je in de grote steden niet overbiedt, dan kan je het wel vergeten. En dat is nogal lastig. Want stel dat jouw budget het niet toelaat. Of dat de eisen van jullie allebei lastig zijn te combineren, omdat je in een nieuw huis toch iets anders wilt. Zelfs daar is een oplossing voor. In de vorm van een programma. En stiekem is dat toch wel heel leuk om naar te kijken.

Verhuizen met een kleintje op komst

Het klinkt zo eenvoudig. Vanaf het moment dat je weet dat je zwanger bent, heb je pakweg nog een maand of zes / zeven voor het kopen van een huis en de verhuizing zelf. In het verleden was dit ook zeker mogelijk. Maar ondertussen… Soms zijn koppels al tijden op zoek naar hun nieuwe paleisje en zijn ze tijdens die zoektocht zwanger geraakt. Juist die combi geeft nog wel eens een probleem en flinke tijdsdruk. Want hoe ga je nou daadwerkelijk jouw paleis vinden, in een oververhitte markt, met een deadline van een paar maanden. Dan schakel je Martijn in!

Gelukkig geen ach en wee situatie

Wat ik altijd vervelend vind, is dat de ellende van de een, het entertainment van de ander is. “Help mijn man is…” en ook “een dubbeltje op z’n kant” zijn van die typische voorbeelden. Gelukkig is dat bij dit programma wat anders. Men kan “alleen maar” geen nieuw huis vinden. De oplossing is heel simpel en eigenlijk ook heel leuk. Het team van experts krijgt gewoon carte blanche. En dat geeft toch wel leuk TV, zonder dat het een (sorry voor mijn woorden) ‘kutsituatie’ moet oplossen of dat bekende Nederlanders de meest idiote dingen gaan doen om maar op tv te komen. Eigenlijk dus best wel weer eens een ander concept wat best leuk is om naar te kijken.

Kopen zonder kijken

Dat is het hele idee van het programma. Een koppel geeft het programma een volmacht. De programma makers mogen met het budget van het stel een huis kopen en aan de hand van wat mood boards inrichten naar een stijl waarvan ze denken: “dat vindt het koppel leuk”. En ondertussen weet het koppel bijna niets. Er wordt een huis gekocht en vervolgens mogen ze een rondje rondrijden. Langs een aantal huizen waar onder andere ook hun eigen (nieuw aangekochte) huis tussenzit. Zodra de wettelijke bedenktermijnen verlopen zijn, krijgt het koppel het huis te zien. “Dit hebben jullie gekocht”.

Dan de verbouwing nog

En dan natuurlijk nog even het stukje TV programma. Want ja, er is nog maar een klein bedrag over uit het budget en er moet nog verbouwd worden. De uitdaging is enorm groot en spanning is elke keer weer om te snijden of het nu wel op tijd en binnen het budget klaar is. En hoewel het er natuurlijk wel iets wat bovenop ligt, is het ook wel een uitdaging. Vaak wordt er nog een nieuwe badkamer of keuken geplaatst, wat nou eenmaal heel veel geld kost.

Het eindresultaat mag er zijn

En hoewel het natuurlijk enorm spannend is om een stel vreemden carte blanche te geven, doen zijn hun werk wel heel goed. De aankoopmakelaar kijkt heel goed naar de wensen en mogelijkheden van het koppel en de inrichting wordt ook met aandacht uitgevoerd. Waar je bij verschillende van die woon- en klusprogramma’s toch wel de extremen voorbij ziet komen, is dat in dit programma niet het geval. Er wordt een leuk huis gekocht en de inrichting wordt naar smaak van de nieuwe bewoners gedaan.

Misschien wel goed om een ander het budget en de volmacht te geven

Hoewel het misschien wel raar klinkt en dit ook niet de goedkoopste optie zal zijn, is dit misschien wel een goede manier van een huis kopen. Natuurlijk wil je het liefste direct verliefd worden op jouw droomhuis, maar dat kan niet altijd. Zeker in de huidige oververhitte woningmarkt. Daarnaast zit je altijd weer met dat budget. Gaan we het wel halen of niet? En kunnen we niet voor een goedkopere optie gaan (hoewel dat natuurlijk ook niet altijd een goed alternatief is). Al die zorgen heb je in deze opzet niet. Het ontzorgt dus enorm. Waar ik vooral benieuwd naar ben, is of deze mensen over een paar jaar nog in hetzelfde huis met dezelfde inrichting wonen. Want hoewel je natuurlijk dat droompaleis wil, moet je ook realistisch blijven. Soms kan het gewoon niet. En dan is de vraag of men tevreden is met de middenweg tussen wensen en budget. Als dat geslaagd is, hebben de programmamakers hun taak erg goed uitgevoerd.
Ook benieuwd naar dit programma? Elke maandag avond half negen op RTL 4: “Kopen zonder kijken”.

Ik zou er niet negatief tegenover staan, maar zou jij een team van experts carte blanche geven om voor jou een huis te kopen en in te richten?

4 gedachten over “Niet kijken, niet kijken, toch kopen”

 1. Van de ene kant kan ik me wel voorstellen dat dit goed kan werken als je in een gebied zit waar de woningmarkt zo oververhit is dat je bijna geen andere keus hebt dan het zo aan te pakken. Bij een bezichtiging gebeurt het je toch dat je te kritisch wordt en dat je een verbouwing niet goed kunt inschatten. Wat dat betreft is het wel een oplossing.

  Zelf zou ik het niet doen. Ik ben hier te veel een control freak voor. Zo wilde ik in een bepaalde plaats wonen toen ik op zoek was om praktische redenen, en als er dan een huis voor me was gekocht in een van de weinige slechte buurten hier, had ik verschrikkelijk gebaald. Je moet je wel veilig en prettig voelen in een huis.

  Beantwoorden
 2. Oh, dat klinkt intrigerend zeg! Ik kijk ook altijd graag naar de Engelse Kirsty en Phil die mensen begeleiden op zoek naar een woning. Het lijkt me wel heel spannend om het zo uit handen te geven.

  Beantwoorden
 3. Ja, ik zou het wel doen.
  Volgens mij ben je veel goedkoper uit en ze luisteren goed naar je wensen, kennen de markt (dus onderhandelen ook (denk ik beter) over de koopprijs en bovenal als ik kijk met welk budget ze dan nog de (complete) verbouwing doen,,,,,,,,,, daar kan ik het zelf nooit voor (laten) doen.
  Denk dat er een heel groot bedrag van de verbouwing dmv sponsors betaald wordt.
  Ik vind het een leuk programma.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.