Kunstmatig de kosten laag houden

Kennen jullie die mop? Twee mannen zijn met elkaar in gesprek. Begint de een te klagen over de benzineprijzen die zo ongelofelijk veel duurder zijn geworden. “10 jaar terug was het nog €1,20… Nu betaal ik verdorie €1,70! per liter”. Zegt die andere man: “ach, dat maakt mij niks uit, ik tank toch maar voor €20.”

Kip snijden
Ik moest aan deze mop denken toen ik mijn kip aan het snijden was (waar zou je anders aan zo’n mop denken…). De kipfilet was al een tijdje nergens in de aanbieding geweest, dus had ik toch maar gewoon kip gekocht voor de normale prijs. En dat knaagde toch aan mijn financiële verstand. Nu heb ik ‘dure’ kip gekocht…

€2 euro maaltijden
Mijn doel is om minimaal 5x per week te koken. Dat kan van heel eenvoudig wat pasta tot stamppot met zelfgemaakte aardappelpuree. Op de dagen dat ik niet kook gaat het van een boterham tot doe eens gek en beleg je eigen pizza margarita tot een feestmaal (erg leuk om eens met kinderen te doen. Wat vind je lekker en zou op een pizza kunnen doen). Een doel bij het eten is om de maaltijd maximaal €2 per persoon te laten kosten, maar het liefst nog minder. En daar heb ik nog nooit moeite mee gehad. Ik koop regelmatig bij de Lidl groente en vrijwel altijd lukt het om de groente voor ongeveer €0,50 per persoon per maaltijd te halen. Dan hebben we nog wat aardappels, rijst, paprika en andere kruiden en nog het vlees. En vooral dat vlees is het duurste. Mijn doel is om ook aan vlees niet (veel) meer dan €0,50 uit te geven. En dat is wel eens lastig… Veel aanbiedingen afgaan en veelal koop ik gehakt, shoarmareepjes of kipfilet. Dat is tenslotte ook lekker makkelijk om ergens door te doen. Ook spekreepjes (hoewel iets duurder) zitten regelmatig door mijn eten heen. En als ik het dan tegenkom in de aanbieding gaan er ook wel eens braadworsten of slavinken mee de kar in. En als laatste alternatief is een diepvries hamburger af en toe ook gewoon prima. Ik hoef niet perse een biefstuk of ander groot stuk vlees. Soms eet ik zelfs zonder vlees. Het is tenslotte ook helemaal niet goed voor het milieu en ik heb niet de behoefte dagelijks vlees te eten.

Door heel bewust mijn vlees te kopen, lukt het mij dus om gemiddeld niet meer dan die €0,50 uit te geven per portie vlees. Dat is dan één stuk of ongeveer 100 gram.

Terug naar die mop
En dan terug naar die mop. Voor mij zat er een kern van waarheid in. De porties kip die ik heb gemaakt, zijn namelijk gewoon ietsje kleiner dan normaal… Ik weet dat ik genoeg vlees binnen krijg per week, dus voor de voedingsstoffen hoef ik het niet perse te doen. En juist omdat het kipstukjes zijn, zit het toch al ergens doorheen. Eigenlijk merk je dus niet eens dat er echt minder vlees in mijn eten zit. En vlees wordt inderdaad duurder. Maar door al mijn maatregelen kan ik zeggen: “ach, dat maakt mij niks uit, ik kook toch maar voor €2.”

7 gedachten over “Kunstmatig de kosten laag houden”

 1. In principe heb je helemaal geen vlees nodig om al je voedingsstoffen binnen te krijgen. Noch door melk (calcium wordt eigenlijk beter opgenomen als je zoiets als spinazie eet) of eieren (we krijgen al genoeg eiwit binnen – en laten we eerlijk zijn, eieren zijn gewoon cholesterol bommetjes).

  Ik probeer niet bewust onder de 2 euro uit te komen (ik krijg een heleboel van mijn ouders). Maar je hebt me helemaal aan het denken gezet. Doe je trouwens dat ook voor ontbijt en lunch?

  Beantwoorden
  • Ik ben het helemaal met je eens. Maar ik vind vlees ook gewoon lekker.

   Ontbijt is heel eenvoudig onder de twee euro. Ik eet twee boterhammen en drink een glas melk. Voor de lunch doe ik iets meer mijn best. Ik neem namelijk mijn eigen lunch mee in plaats dat ik in de kantine iets koop. Wij hebben een relatief dure kantine, dus je zit al snel aan de twee of drie euro (Voor drie boterhammen met wat beleg). Door zelf boterhammen te smeren spaart dat het nodige uit. En mijn eigen boterhammen vind ik net zo lekker als die in de kantine. En stel dat het mij €1,50 scheelt. Ik lunch gemiddeld 200x per jaar op kantoor. Toch een besparing van €300. Daar kan ik weer hele andere leuke dingen mee doen (zoals investeren en er nog meer geld van maken 🙂 )

   Beantwoorden
 2. Van het weekend nog 11 maaltijden gemaakt voor ongeveer €15 euro. Nu eten wij net als minimaal geen vlees meer dus dat scheelt. En bijna alles zat erin, rijst, granen, groenten, bonen en noten. Beetje in bulk koken scheelt ook een hoop geld, tijd en gas!

  Beantwoorden
  • Goed bezig! En helemaal mee eens, bulk koken werkt erg goed. Ik heb standaard wel een portie in de vriezer zitten als ik eens laat thuis kom en geen tijd heb om te koken.

   Beantwoorden
 3. Leuk verhaal. Het is heel makkelijk om je met eten te laten gaan. “Oh dat is lekker, en ook nog even dit of dat er doorheen” maakt je gerecht al snel twee keer zo duur. Ik heb geen idee hoe duur mijn maaltijden zijn, je blog spoort me aan hier kritischer op te zijn. Wat ik wel doe is net als Team CF grote porties koken (rijst, groenten uit de wok, stukjes kip is hier heel geschikt voor) en dan invriezen wat je teveel kookt in losse porties. Drie vliegen in één klap: je bent goedkoper uit door groter in te kopen, je bent veel minder tijd kwijt met eten koken, en je kan op de “luie” dagen lekker iets opwarmen en tóch een zelfgekookte maaltijd eten.

  Beantwoorden
 4. Niks boven een kip die genoten heeft van het leven en daarna op jouw bord belandt smaakt beter, geeft een goed gevoel..

  Zeker is dat kip mishandeld wordt, volgestopt met antibiotica, groeihormonen en nog veel meer, om maar in zes weken van kuiken tot kip bij jou op tafel te liggen.

  Investeer liever meer in groenten, je hebt helemaal geen vlees nodig.

  De goedkope vis, zoals wijting, bijvangst komt binnenkort in de supermarkt te liggen. Gezond en goedkoop.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.