De techniek van tegenwoordig

Voor de oplettende volger van mijn blog is er zaterdag een belletje afgegaan. Waar was mijn blog?!? Ik doe erg mijn best om mijn blog om de dag te laten verschijnen, maar zaterdag was daar opeens geen blog. Mijn bezoekersaantallen vielen ook al wat tegen, maar daar kreeg het weer de schuld van. Tot ik ’s avonds de vraag kreeg: Waar is je blog? Ik wist niet wat mij overkwam. Mijn blog niet verschenen? Ik had hem al helemaal klaar en ingepland. Waar ging het mis? Toen ik ’s avonds thuiskwam, gaf mijn wordpress de mooie foutmelding: “Inplannen mislukt”. Daar koop ik niks voor! Hoe kan zoiets nou mislukken? En toen ik mijn blog dan voor een dag later in plande, ging ook ook weer mis. Ik hoop dus dat het met deze blog in één keer goed gaat. Maar wat zijn we dan toch afhankelijk geworden van de techniek van tegenwoordig…

Alles digitaal
Grote stapels geld heb je tegenwoordig steeds minder. Alleen als er weer eens een drugscrimineel opgepakt wordt zie je grote stapels geld. Verder gaat alles digitaal. Zelfs monopoly heeft een variant met alleen een pinpas en ook de straatkrantverkoper accepteert pin en creditcard. En wat veranderd alles dan toch snel!

Vroeger
Ik hou ervan. Verhalen over vroeger. Dan ging je naar een bankkantoor, wat eigenlijk gewoon een kamer was in iemands woonhuis met een grote kluis. Daar bracht je je geld en dat werd opgeschreven in je spaarboekje. Het geld verdween in de kluis en klaar. Moest je vroeger een grote som geld ophalen, ging je een paar dagen daarvoor al naar de bank om het verzoek te doen, zodat de bank ook daadwerkelijk genoeg geld voor je had. En aandelen waren nog fysieke documenten. Documenten die met waardetransport nog echt van het ene bankgebouw naar het andere werden gebracht op het moment dat ze van eigenaar wisselden. Tegenwoordig is dat allemaal niet meer. Ga maar na hoe vaak je zelf nog naar de bank gaat. Als ik daar eens in de zoveel jaar kom is het veel… Maar toch bestaan er nog een hoop dingen die uit eerdere tijden komen. En de meeste daarvan snap ik totaal niet.

Transacties
Het grootste voorbeeld is wel de dagen waarop transacties plaatsvinden. Op zaterdag en zondag hoef je echt geen transacties te verwachten. Die worden gewoon niet verwerkt en komen maandag wel weer. Ook heeft het geen zin om na 6 uur ’s avonds geld over te maken. Het wordt de volgende ochtend om 9 uur pas echt verwerkt. En overschrijven van de ene naar de andere bank? Doe het voor 13.00, anders wordt het pas de volgende dag verwerkt. Leuke bijkomstigheid is dat het wel al van je rekening is en je er dus die dag geen rente over ontvangt… Zelfs met alle digitale mogelijkheden ligt de financiële wereld op z’n gat zodra het 5 uur is geweest en in het weekend doen ze al helemaal weinig. Ook een aantal feestdagen wordt meegerekend als een zondag. Goede Vrijdag, Tweede Paasdag, Dag van de Arbeid, eerste en tweede Kerstdag en Nieuwjaarsdag. Vrij opmerkelijk. Zeker aangezien Hemelvaartsdag of tweede Pinksterdag weer niet als zondag tellen. Snappen jullie het nog?

Daarnaast heb je ook nog eens de opening van bankkantoren. Naast dat je er geld stort en opneemt, wat vroeger voornamelijk gebeurde, zijn het tegenwoordig ook steeds meer service winkels. Hoe sta je er voor, wat is hun advies, kunnen ze iets voor je betekenen en waar wil je informatie over hebben. Veel is op internet te regelen, maar vele mensen vinden een kantoor met een persoon achter een balie of bureau nog erg prettig. Maarja, de financiële wereld ligt op z’n gat in het weekend, dus zijn de bankkantoren dicht. Het is pas echt van de laatste paar jaar dat een bankkantoor een paar uurtjes op zaterdag open is. Van 10 tot 14. Best wel achterhaald.

Ik ben teveel aan de technische mogelijkheden gewend…
Het ligt natuurlijk weer aan mij, maar af en toe denk ik bij banken echt: “kom op nou”. Waarom kan ik op zaterdag met internetbankieren wel iets overmaken en wordt het direct afgeschreven, maar wordt het maandag ochtend pas verwerkt. Zeker als het om een transactie tussen twee verschillende banken gaat. Je hoeft niet meer naar de post om een overschrijfkaart op de bus te stoppen, zodat drie dagen later (afhankelijk van het weer) je geld wel of niet overgeschreven wordt omdat je handtekening wel of niet genoeg leek op het origineel. We leven in 2017! Er worden dagelijks miljoenen transacties gedaan en voor computers is het een eitje om in het weekend door te werken (ik heb ze tenminste nog nooit horen klagen). Er zijn altijd bankmedewerkers in het weekend aan het werk om de betaalsystemen aan de praat te houden en de gehele wereld doet tegenwoordig ook op zaterdag en zondag hun bankzaken. Ga nou eens met de tijd mee! Begin in ieder geval eens om jullie bankkantoren / servicewinkels op zaterdag open te gooien. Dan ben ik vrij en dan heb ik tijd om even langs te rijden. Dubbel balen als je dan voor een dichte deur staat. En als vervolgstap mogen ook de financiële transacties op zaterdag uitgevoerd worden. Dat het niet meteen op zondag ook zo is kan ik wel begrijpen. Maar die zaterdag transacties verwerken is toch wel het minste wat je kan doen om met de tijd mee te gaan.

Laat de banken dus vooral gebruik maken van de techniek van tegenwoordig. We zijn oh zo afhankelijk van al die computers, maar ze zijn er toch… Laten we de techniek dan op z’n minst optimaal gebruiken…

2 gedachten over “De techniek van tegenwoordig”

 1. Die dagen waarop de banken ‘onverklaarbaar’ niet werken zijn Europees afgestemd. Zoals 1 mei, Dag van de Arbeid. In vrijwel alle Europese landen is dat een vrije dag, maar niet in Nederland. Overigens wordt er wel gewerkt aan systemen die meteen overboeken mogelijk maken, volgens mijn informatie zouden die in 2018 of 2019 klaar moeten zijn.

  De betalingssystemen van de meeste banken zijn al tientallen jaren oud, in ICT-termen is dat de oertijd. Gebouwd voor periodieke bulkverwerking, niet voor het meteen verwerken van individuele zaken zoals we nu wensen.

  Overigens ben ik het volkomen met je eens, we mogen wel een betere betaalservice krijgen dan we nu hebben…

  Beantwoorden
 2. Ik las ooit een boek over wat er gebeurt als alle computers en electriciteit uitvallen. Dat was werkelijk schrikbarend.

  Het inplannen van een post die vervolgens niet live gaat herken ik helaas.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.