Koffiecups

Toen ik in 2017 mijn appartement kocht, wist ik al dat ik een kantoor aan huis wilde. Ik wilde gewoon een dag in de week thuis kunnen werken en daar ook echt een plek voor hebben. Niet ergens aan de eettafel, op de bank of op een nog minder ergonomisch verantwoorde plek. Ik wilde een goede stoel, in hoogte verstelbaar bureau en een plek waar ik echt kon werken. Omdat ik de enige was die over die beslissing ging, is mij dat prima gelukt. Ik heb kantoor aan huis. Daar moest ik in het begin wel aan wennen, maar steeds vaker zit ik er met veel plezier te werken. Zeker nu we tijdelijk verplicht thuis moeten werken, is dit een erg fijne uitkomst. Een paar maanden geleden is daar dan nog een extra verbetering bij gekomen: we hebben een nieuw koffiezet apparaat. Maar wat een afval produceert dat ding!

Koffie leren drinken

Ik weet nog heel goed mijn allereerste kop koffie. We waren op jongeren-werkvakantie in Albanië. De laatste avond brak aan en we waren nog lekker een spelletje aan het doen. Als echte pubers hadden we natuurlijk geen zin om te gaan slapen. Dus dan ga je zoeken naar iets wat je wakker kan houden. Koffie leek wel de uitkomst te zijn. Nou, de eerste slok was echt niet te doen. Zelfs na het toevoegen van melk en suiker was het nog niet te harden. Ik weet niet meer of ik uiteindelijk mijn koffie op heb gedronken, of dat ik het heb laten staan. Ik heb in ieder geval kort geslapen en had bedacht nooit meer koffie te leren drinken. Toch ben ik, toen ik een paar jaar later op mijzelf woonde, koffie gaan drinken. Met melk en suiker. In de loop van de jaren is dat veranderd en drink ik ondertussen gewoon zwart. Maar toen ik mijn allereerste slok koffie nam, had ik nooit durven denken dat ik smaakverschillen zou gaan herkennen in koffie.

Kantoorkoffie

Kantoorkoffie was nooit echt mijn favoriet. Op kantoor hadden wij twee apparaten, waarbij uit de ene betere koffie kwam dan uit de andere. Ik snapte dat al niet. Toen ik uiteindelijk voor langere tijd naar het buitenland moest, ben ik toch wel verkikkerd aan koffie. Waarom snapte ik toen niet, maar ik vond de koffie daar een stuk lekkerder. Nu achteraf gezien snap ik het wel. Het was zo’n professionele Nespresso machine. Daar gingen geen capsules maar schijfjes in. Ik had werkelijk geen idee wat mij overkwam, maar er kwam best prima koffie uit. Veel beter dan die bij ons op kantoor.

De smaak van koffie

Dat er zoveel verschillende smaken koffie zijn, was voor mij een eye-opener. Ik zag pas dit artikel over kantoorkoffie op NU.nl voorbij komen. Waarom is kantoorkoffie vaak een stuk minder lekker dan thuis? Ik had geen idee! En ondertussen zijn wij thuis dus ook overgestapt van een filterbakkie naar de welbekende capsules. Tijdens de black friday aanbiedingen kwam er een goede aanbieding voorbij. Omdat we toch al besloten hadden dat er een ander koffieapparaat in de keuken moest komen, hebben we voor deze aanbieding gekozen. En echt waar, ik vind de koffie heerlijk! Er is alleen één ding waar ik bij de aanschaf nog niet heel goed over na had gedacht: De koffiecups.

Van een pak filterkoffie naar een doosje capsules

Wij hadden echt nog zo’n blik met koffiepoeder. Even een bakkie zetten en klaar. Om dat iets milieubewuster te maken, hadden we ook nog eens een herbruikbaar koffiefilter. Maar nu kregen we cupjes. Aluminium capsules die na één keer gebruiken weggegooid moeten worden. Ik zag de afvalberg direct ontstaan. Echter bij het bestellen kregen we de optie voor gratis recycle tassen. Daarin verzamel je de gebruikte cups en die lever je in. Ze worden dan voor jou gerecycled door Nespresso. Hoe dat precies gaat zie je hier. Op zich een prima deal!

De prijzen van koffiecapsules

Ondertussen zijn we een vier maanden verder en zijn we heel veel aan het proberen. De 200 meegeleverde capsules zijn bijna op, dus ga je eens om je heen kijken. Waar zijn de koffiecups het goedkoopst, welke zijn het lekkerst en wat zijn verdere voor en nadelen. Want die zijn er nogal. De goedkoopste cupjes heb je in de aanbieding voor zo’n €0,10 per stuk. Ga je voor de echte originele, betaal je minstens €0,42 per stuk. Dat is meer dan vier keer zoveel! Een groot prijsverschil. Nou zit er natuurlijk een gigantisch verschil in smaak, kwaliteit en ga zo maar door. Maar er zit nog meer in. Voor die €0,42 wordt je cupje namelijk ook weer gerecycled.

Verschillende koffiesoorten blijven proberen

Nu na vier maanden weet ik het eigenlijk nog steeds niet waar ik goed aan doe. We zijn nog steeds de verschillende koffiesoorten aan het proberen. De koffie is erg lekker en het zetten is een stuk eenvoudiger dan met filterkoffie. Maarja, ik vind niet alleen gemak belangrijk. Prijs, impact op het milieu en smaak vind ik ook belangrijk in mijn overweging. We hebben nu ook plastic cups. Deze mogen niet eens in de recycle tas, want die zijn alleen voor aluminium capsules. Daar ga ik dan natuurlijk wel ook van andere merken de capsules weer indoen. Ik neem aan dat ze dat niet zoveel uit zal maken. Maar de plastic cups hebben wel een heel ander proces om te kunnen recyclen. Als dat überhaupt tenminste kan. Tot nu toe heb ik daar nog geen mogelijkheid voor gevonden. Ook heb je nog herbruikbare cups. Die kan je zelf met koffie vullen en voorkomen een partij afval.

Welke koffiecups raad jij aan?

Laat ik maar gewoon de vraag stellen: hoe doe jij dat? Ga jij voor eenmalig gebruik van plastic of recyclebaar aluminium. Plastic is echt maar eenmalig en wordt weggegooid, maarja, dat aluminium kost ook weer veel energie om te hergebruiken. De smaak van deze koffie is in ieder geval nog steeds erg prettig, dus ik wil wel bij dit koffieapparaat blijven. Maar welke koffie is nou het lekkerst en welke heeft de beste smaak/prijs verhouding? Voorlopig koop ik van alle merken gewoon een verpakking en blijf ik lekker proeven. Maar wie weet kan jij mij helpen aan het lekkerste koffieadvies?

9 gedachten over “Koffiecups”

 1. Houd er rekening mee dat die (geheel) plastic cups na verloop van tijd je apparaat kapot maken. De messen in het apparaat zijn door Nespresso in de loop der tijd slechter gemaakt. Uiteraard goed genoeg om zonder enige moeite door originele aluminium cups te prikken maar te bot om door die mm plastic te prikken. Je merkt ook gelijk dat de hendels bij plastic cups lastiger sluiten. Het gaat een paar maanden goed maar daarna prikt hij er niet meer doorheen en dat zie je pas als er doorzichtige koffie gezet wordt 😉 Als je dus alternatieve cups koopt, koop dan wel cups met een aluminium bodem (net als het origineel). Lidl heeft zulke cups maar Jumbo bijvoorbeeld weer niet.

  Just my two cents!

  Groet Marvin

  Beantwoorden
 2. Als je echt lekkere espresso koffie wil drinken met zo min mogelijk belasting voor het milieu zou je kunnen kiezen voor een percolator. Daar doe je alleen gemalen koffie in en na gebruik spoel je hem uit met alleen water. De percolator is grotendeels van aluminium en bevat een afsluitrubber. Je hebt ook speciale percolators of een inductie adapter als je een inductieplaat hebt. Zelf heb ik een 3kops Moka express van Bialetti. Die heb ik al jaren. Daarvan heb ik 1x het rubber vervangen.

  Het lekkerste is om zelf bonen te malen, maar dan heb je ook weer een koffiemolen nodig.
  Het ligt er denk ik een beetje aan hoe veel koffie je drinkt op een dag.

  Beantwoorden
 3. Ook ik kocht ooit een een machine voor koffiecups en al snel kwam ik er achter hoe duur het was en hoeveel afval je produceert. Dat afval wilde ik echt niet! De machine is de deur uitgegaan en in plaats daarvan heb ik een espresso-apparaat gekocht met zo’n “pistool” dat je vult met koffie (zelfgemalen of kant en klaar gekocht). Het ding zet heerlijke koffie en het enige wat ik nu aan afval heb is het koffiedik. Dat gaat bij ons thuis gewoon op de composthoop. Voor mij nooit meer een machine met wat voor pads dan ook. Natuurlijk kan je de pads recyclen, maar in de praktijk gebeurt dat vaak niet. Ook gebruikte ik een tijdje navulbare pads, maar dan moet er ook op iedere pad een aluminium dekseltje. Je blijft hoe dan ook afval produceren op die manier. Wat ik ook vaak doe is een ouderwets kopje koffie opschenken. Ook heel lekker ende duurzaam.

  Beantwoorden
 4. Herkenbaar, lekkere koffie maar de cups… Ik recycle in ieder geval wel door de volle zak weer mee te geven en daar zitten inderdaad verschillende merken cups in. Vind het dan wel weer leuk dat Nespresso er bijvoorbeeld fietsen van maakt.
  Een goed alternatief vinden wij de cups van L’Or en dan de groene Lungo variant. Die van Starbucks kunnen ook maar die vinden wij toch minder lekker.

  Beantwoorden
 5. Percultor is echt favoriet!!

  En omdat hergebruik veel en veel beter is dan recycling, adviseer ik je -als je dit apparaat wilt blijven gebruiken- de cup die je zelf vult en blijft hergebruiken en ook in jouw machine past.

  Beantwoorden
 6. Wij hebben een apparaat van Jura. Bovenin een lading verse bonen en gaan! Maak wel een boel herrie, maar de koffie is heerlijk en niet zoveel afval als bij een apparaat met cups. Wij zijn hier erg tevreden over.

  Beantwoorden
 7. Wij hebben een “ouderwets” filterkoffie apparaat. Wel een fijne bonenmaler, met vers gemalen bonen. De bonenmaler is een paar keer zo duur als het koffiezetapparaat zelf 🙂 De filters zijn van gerecycled papier.
  Op kantoor hebben we ook een apparaat dat verse bonen gebruikt, maar er is echt een verschil met thuis qua gezondheid. Filters houden namelijk allerlei slechte stofjes tegen. https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-voedingsstoffen/welke-koffie-kan-ik-het-beste-drinken.aspx Percolator is ook goed.

  Beantwoorden
 8. Weg met die cups! Wij hebben een bonen machine van Philips. ( kan ook filter koffie mee gezet worden.)
  Heerlijke koffie. Bonen haal ik bij de Hema of van de AH.
  Vooral nu in de corona crisis moeten we ons bedenken hoe we straks verder willen. 15 soorten pindakaas en meer van dat soort artikelen. Erger mij er al langer aan..
  Dat je uberhaupt al een blog wijdt aan deze vraag…
  Waarom reageer ik eigenlijk??
  Hahaha,,

  Beantwoorden
 9. Stoppen voor je vijftigste gaat je niet lukken met een Nespresso.

  Oke, overdreven, maar het is wel jammer dat je een blog over zuinig leven en sparen hebt maar wel dure milieuvervuilende cups koopt. Nespresso koffie is ook nog eens vrij vies en er zitten rare ingredienten in. Heb je wel eens een (n)espresso een paar uur laten staan? Dat ‘crema’ laagje zit er dan nog steeds bovenop, helemaal schuimig geworden. Gadver.

  Koop een percolator als je espresso wilt of een aeropress als je koffie wilt. Veel lekkerder, goedkoper en duurzamer

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.