Woonachtig in Delft, maar mijn echte oorsprong ligt in het Westland. Het gebied waar alle kassen staan en die bekent staat om z’n exportproducten. “Bij ons” geen tulpenvelden of gigantische akkers, maar alleen maar glas. Heel veel glas. Nu met de coronacrisis doet het er eigenlijk al niet meer toe wat er nou precies groeit. De tuinders die groenten of fruit verbouwen verkopen het meeste nog wel, maar de bloemen worden keihard geraakt. Door alle importrestricties, is de markt voor bloemen nogal gekelderd. En dat doet heel erg pijn.
Veilen of vooraf verkopen
Tuinders hebben vaak wel wat keuze. Verkoop je je handel op de veiling, dan krijg je een prijs naar de vraag. Verkoop je de handel nog voor het de kas ingaat, dan staat er gewoon een stukprijs vast. Die is vaak wat lager, maar geeft wel de garantie wat je voor je handel krijgt. Het is echter geen vanzelfsprekendheid dat je een partij vooraf verkoopt. Omdat de veiling vaak ook nog eens meer opbrengt, gaat er dus een heel groot gedeelte van de bloemen via de veiling. Bij de veiling moet je wel altijd nog maar afwachten wat je voor de bloemen krijgt. En dat hebben ze geweten. Afgelopen maandag is de helft van al het aanbod doorgedraaid. Er was geen koper voor. De minimumprijs werd niet gehaald en dus wil niemand het hebben. Wat dat betekent? De bloemen worden vernietigd.
Weggegooid
Heb je wel eens duizendenbloemen gezien? Misschien wel. Heb je wel eens honderdduizenden bloemen gezien? Kan je je dan voorstellen dat ze allemaal weggegooid worden? Nee, laat dan dit filmpje even op je inwerken:
Even voor je idee: afgelopen woensdag waren ze nog steeds bezig om de doorgedraaide bloemen van maandag te vernietigen…
Rondje Westland
Het was misschien een druppel op een gloeiende plaat, maar gisteren hebben we een rondje Westland gedaan. Bij tuinders die wat langs de weg verkochten, hebben we een bloemetje gekocht. En heel veel mensen deden dat. Of het zoden aan de dijk gaat zetten? Ik denk het niet. We exporteerden vorig jaar voor 6,2 miljard euro aan bloemen en planten. Toch vond ik het een mooi gebaar dat er zoveel mensen alsnog op uittrokken. Want elk bloemetje wat aan de weg verkocht wordt, heeft geen kans om doorgedraaid te worden. Hoeft niet de container in en levert te tuinder nog wat op ook.
Dubbel belast
De tuinders en kwekers worden in deze tijden dubbel belast. Naast dat ze hun inkomen weg zien vallen, moeten ze ook nog eens betalen om niet verkochte bloemen af te voeren. Juist in deze periode is dat heel zwaar. Moederdag komt eraan en dat betekend gouden tijden voor de bloemen. En die gouden tijd en flinke vraag naar bloemen valt nu weg. De kassen staan meer dan vol. De bloemen blijven gewoon doorgroeien en kunnen niet bewaard worden. Er zit gewoon niks anders op dan weggooien.
De gevolgen van het coronavirus
Ik hoop van harte dat niet alleen de horeca, ZZP-ers, ondernemers, maar ook tuinders en alle andere beroepen die geraakt worden hulp gaan krijgen. Die paar honderd euro die de tuinders nu extra krijgen door wat meer aan de weg te verkopen, is een druppel op de gloeiende plaat. Het is vooral te hopen dat ze zich hierdoor wel gesteund weten. 2020 gaat waarschijnlijk de boeken in als een heel slecht jaar. Een jaar met hoge lasten en minimaal inkomen. Ik hoop in ieder geval wel dat het voor al die tuinders en andere ondernemers mogelijk wordt om het in 2021 te mogen herkansen. Dat ze voldoende steun krijgen om het volgend jaar weer opnieuw te kunnen proberen. Dat er met moederdag 2021 net zoveel tuinders zijn om aan de gigantische vraag naar bloemen en planten te kunnen voldoen.
Eeuwig zonde. Ik hoop dat er niet teveel ondernemers omvallen.
Zijn dat de kassen tussen ‘s Gravenzande en Ter Heijde? Lijkt er wel op. Koppert Cress in Monster zoekt per direct een bedrijf dat de geteelde speciale horeca sla komt snijden. Anders gaat het op de compost hoop.