Is de boiler wel toekomstbestendig?

Blogje twee vanuit onze heerlijke reis door Schotland. Ondertussen zijn we te gast geweest bij een aantal Bed and Breakfasts. Je slaapt bij mensen thuis, maakt gebruik van hun badkamer en krijgt er meestal ook nog eens een ontbijt. Daarbij krijg je de kans om tips te krijgen van de echte locals, maar ondertussen zie je ook nog hoe het huishouden bij iemand anders werkt. Ondertussen zitten we in huis vijf en ze hebben allemaal één ding gemeen: douchen doe je zonder boiler of combi-ketel.

Warm water in Nederlandse huishoudens

Wij Nederlanders zijn, net als de rest van de wereld, dol op een warme douche. Of warm water bij het afwassen. Of, nou ga natuurlijk zo maar door. Warm water hebben we al heel lang en zijn we enorm aan gewend. Alleen de manier waarop dat water is verwarmt, is wel over de tijd wat anders geworden. Vroeger moest er een ketel op het vuur gezet worden en had je een liter of 2 heet water. Tegenwoordig hebben we een geiser, combi-ketel of een warm water boiler. Maar hier gebruiken ze ook nog een andere manier om aan warm water te komen.

Jouw douche wordt ter plekke verwarmt

Want daar komt het op neer. Hier in Schotland (en waarschijnlijk door heel de UK) maken ze gebruik van elektrische doorstroomverwarmers. Het is eigenlijk heel simpel: Koud water loopt door een elektrisch verwarmingsblok en warm douchewater komt eruit. En dan ook nog eens met een prima hoeveelheid water.

De voordelen van douchen op deze manier

Wat ik altijd een nadeel vond, is dat een boiler ook weer afkoelt. Als ik een week naar het buitenland ging, zette ik mijn boiler uit. Die verbruikte namelijk elke nacht weer een partij energie om de boiler weer bij te warmen. En dat terwijl ik helemaal geen warm water had verbruikt. Er is dus altijd wel een warmte lekkage. Daarnaast verbruik je op deze manier alleen de daadwerkelijk gebruikte energie die je voor het warme water nodig hebt. Bij een boiler gebruik je altijd energie teveel, omdat er altijd wel warm water overblijft. Plus: omdat het ter plekke verwarmt wordt, heb je altijd voldoende warm water. Nooit meer een lege boiler dus 🙂

Heeft de boiler nog wel een toekomst?

Ik heb eerlijk gezegd geen idee. Natuurlijk vraagt deze manier van waterverwarming een andere infrastructuur dan we op dit moment hebben. Namelijk in plaats van een warmwaterleiding een stroomaansluiting in de badkamer. En daarnaast heb je er nog eens een nodig voor elk warm waterpunt dat je hebt. Maar op zich zou het wel een oplossing kunnen zijn voor de problemen die we straks gaan krijgen als Nederland van het gas af moet. Natuurlijk kunnen we heel veel doen met aardwarmte, maar ik heb echt geen plaats voor een boiler. En dan is zo’n minikastje in de douche wel een geschikt alternatief.

De tijd zal leren hoe wij straks warm water hebben

Natuurlijk is dit allemaal een beetje gissen in de toekomst. Het is in ieder geval leuk om te zien dat ze het in een ander land op een compleet andere manier doen dan wij Nederlanders. Of ook wij het zo in de toekomst gaan zien is natuurlijk nog even de vraag. Maar ik hou deze manier zeker even in gedachte. Je hebt zo’n dergelijk apparaat namelijk al voor zo’n €300. Dat je daarnaast ook nog eens nooit meer energie verbruikt dan echt nodig, vind ik erg aantrekkelijk.

4 gedachten over “Is de boiler wel toekomstbestendig?”

  1. Dat klinkt inderdaad goed, maar hoeveel stroom verbruikt zo’n doorstromer en kan hij ook gelijk voor warm water in de keuken gebruikt worden?
    De gewone boiler is inderdaad achterhaald, stroomvreters zijn het!
    Nu hebben wij een zonneboiler en dat is superzuinig, zelfs in de winter met weinig zon hebben we nog genoeg warm water.

    Beantwoorden
  2. Ik kan niet spreken voor Schotland, maar Engeland, en in het bijzonder Londen, kent dit systeem (immersion heater)ook, vooral in oudere woningen en appartementen. Inmiddels hebben veel mensen ook een boiler en natuurlijk wordt in het VK ook hard gewerkt aan duurzamere systemen en zie je steeds meer zonnepanelen.

    Beantwoorden
  3. Zelf woon ik een wijk met alleen stadsverwarming en heb geen boiler. Warm water wordt ook geregeld door de stadsverwarming.

    Beantwoorden
  4. Dit is niet de toekomst, dit is het verleden. Op deze manier verwarmen is enorm inefficiënt. Uit 1m3 gas haal je (net geen) 10kwh aan energie. Daarnaast verwarmt een moderne ketel met een efficiëntie van 107%, dat haalt een doorstroom verwarmen over het algemeen ook niet. Om break-even te draaien mag gas dus zo’n 10 keer duurder zijn dan elektriciteit.

    Dat is het nog lang niet en ik denk niet dat de voordelen tegen het prijsverschil opwegen.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.