Wat verzamel jij?

Onze trip zit er bijna op. We hebben Schotland bijna uitgespeeld, veel genoten en hele gave en mooie dingen gezien. Van het stadse van Edinburgh en Glasgow, tot aan de prachtige uitzichten in Cairngorms National Park en Isle of Skye. Een van de dingen die we ‘moesten’ doen, was in elke plaats een koelkast magneet meenemen. Want ja, we zijn er tenslotte geweest. En de tweede ‘geen discussie mogelijk’ bestemming waren de Hard Rock cafés in Edinburgh en Glasgow. Want ja, van elke plaats met een Hard Rock Cafe hebben we al iets in huis, dus waarom niet. En dan ga je toch wel weer even nadenken… Waarom ook alweer?

Ik spaarde flippo’s

Jazeker, als kind geboren in het prachtige 1990, was ik een jaar of 4 toen de eerste flippo’s uitkwamen. Jarenlang heb ik de plastic schijfjes gespaard en volgens mij ligt de verzameling nog steeds compleet (op zolder in mijn ouderlijk huis dan…). En hoe slim was dat! Je kreeg alleen bij één bepaalt merk die Flippo’s, dus ging je wel dat merk kopen. En zo ging dat later ook nog een tijdje over in Pokémon kaarten. Tja, als kind heb ik wat bij elkaar gespaard.

Koelkast magneten verzamelen

Ik heb al eerder een blog over souvenirs geschreven. Want als je al iets mee wil nemen, wat neem je dan mee? Zijn het gewoon de foto’s, iets lokaals, of overal hetzelfde. Dat kan dan een vingerhoedje, kerstbal, ansichtkaart, koelkastmagneet of verzin het maar zijn. Onze koelkast komt steeds voller te hangen met alle plaatsen waar wij zijn geweest. Commercieel spelen enorm veel winkeltjes daarop in. Zelfs de lokale boekhandels verkopen tegenwoordig de magneten. En toeristen wandelen van winkel naar winkel om toch de leukste uit te kiezen.

Hard Rock Café verzameling

Iets wat al sinds de jaren tachtig enorm populair is, is een verzameling hebben van Hard Rock Café t-shirts. Elke stad met zo’n café verkoopt namelijk een t-shirt met de plaatsnaam erop. Draag je het shirt, betekent dat dus dat je daar geweest bent. Heel slim aangepakt al zeg ik het zelf. Tegenwoordig kan je vaak kiezen uit zo’n 8 verschillende shirts en is het nog steeds (dus na zo’n 40 jaar!) echt een ding om te hebben. Ook de glazen die je kan kopen, de knuffels en tegenwoordig ook de pins zijn enorm populair. Elke vestiging heeft weer z’n eigen pins en ze zijn er zelfs in bepaalde series uitgebracht (die natuurlijk ook weer limited edition zijn). Ze echt allemaal verzamelen wordt dus wel een flinke uitdaging.

Hoe gevoelig ben jij voor commerciële verzamelingen?

Sparen en verzamelen zit gewoon in onze genen. Al in de prehistorie moesten we eten verzamelen en af en toe wat bewaren voor als we honger hadden. Je ziet het ons mensen, maar ook heel veel dieren doen. Dat we tegenwoordig dan geen eten, maar koelkastmagneten zijn gaan verzamelen is een stukje commercie die erbij is komen kijken. Met elke magneet, pin, kerstbal, vingerhoed of t-shirt koop je namelijk een stukje herinnering. Daar ben ik geweest in de goede ouwe tijd. Herinneringen waar we gelukkig van werden en worden. Of de flippo’s waar er steeds meer van uitgebracht werden. Uiteindelijk meer dan 1000 verschillende. Of al die Pokémonkaarten. Het is niet voor niets dat ze nog steeds nieuwe Pokemon’s verzinnen. Hoe graag wil jij ze dan nog hebben?

Elke keer weer wat nieuws

Ik zeg niet dat je niks maar verzamelen hoor. Ook ik maak mij er schuldig aan. Maar waar ligt de grens? Wanneer stopt het of wanneer sla je door? Ga je een extra stad bezoeken (want helemaal niet het plan was) omdat dat zo’n Hard Rock Cafe zit? Of neem je ze mee ‘als je er dan toch bent’. En wil je dan en een glas en een shirt en een pin en een magneet en een knuffel? Of hou je het bij wat kleins? Weet in ieder geval dat het allemaal erg commercieel is ingestoken. Bij welk bedrijf dan ook. Ze willen maar al te graag dat jij ben hen binnenloopt en er wat koopt. Het liefst nog meer dan je van plan was. Dus wat je ook verzameld. Stick to the plan! Of dat nou om een cafe, magneten, postzegels of munten gaat. Want ze proberen je altijd meer uit te laten geven dan je van plan was.

7 gedachten over “Wat verzamel jij?”

 1. Wat zijn aan het ontspullen en momenteel ook op het digitale vlak, alles om later klaar te zijn om weg te kunnen om te gaan en te staan. Sparen is hier niet meer aan de orde maar we hebben enkel de uitzondering op de kleine souveniertjes die we meenemen van plaatsen en landen waar we heen zijn geweest. Die worden verzameld en geetaleerd in onze hal.

  Beantwoorden
 2. Helemaal niets! Net als Rose ben ik van het ontspullen, gewoon omdat ik niet zoveel dingen nodig heb. Herinneringen zitten in mijn hoofd, spullen geven me niet meer herinneringen. Foto’s vind ik wel leuk en van iedere vakantie laat ik altijd maximaal 20 foto’s afdrukken. Ik plak ze niet in maar bewaar ze in een doos. Soms zijn het er maar 10, maar ook dat is genoeg om een leuke vakantie weer te geven.

  Beantwoorden
 3. Sta mij toe je even hartelijk uit te lachen…

  De flippo’s waren voor destijds mij al een eye-opener. Alleen bedoeld om je meer chips van dat ene merk te laten kopen. Aan alle daaropvolgende verzamelrages ben ik niet eens meer begonnen. Koelkastmagneten? Ik heb altijd een inbouwkoelkast gehad. Toen ik jaaaaaaaaren later begon met minimalisme en ontspullen, hoefde ik die meuk in elk geval niet op te ruimen. Herinneringen zitten in je hoofd, niet in spullen.

  Beantwoorden
 4. Ik verzamel maar 1 ding en dat is oude kerstballen.Het begint zo rond augustus te kriebelen en na februari is het weer over. Ik heb wel een paar afspraken met mezelf. Ze mogen niet duur zijn, max 2,50 dus………soms vind ik er veel, maar dat is heel zelden. Meestal maar 1 of 2 per jaar. Prima het moet een sport blijven en niet ik koop maar bij.

  Beantwoorden
 5. Hier ook alleen magneten van de plaatsen waar we geweest zijn, dat is nog een goede verzameling want ze nemen opgestapeld weinig ruimte in beslag en bovendien kosten ze maar 1 of hoogstens 2 euro.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.