Gemeentelijke belastingen: het valt altijd weer tegen

Oef, gister ochtend zat hij weer in mijn inbox: de aanslag voor gemeentelijke belastingen. Het valt toch altijd weer tegen. Als verse huiseigenaar had ik nog niet eerder een dergelijke aanslag gehad, dus wist ik ook niet echt welk bedrag ik zou moeten betalen. Nu dus wel. En tja, dat doet wel even pijn.

Wat zijn de gemeentelijke belastingen
Allereerst maar even terug naar het begin: wat zijn gemeentelijke belastingen?
Als bewoner van een gemeente moet jij elk jaar belasting betalen aan die gemeente. Het is voor de gemeente een belangrijke inkomstenbron om een aantal zaken te betalen. Zo betaal je voor afvalverwerking, het riool en een aantal zuiveringssystemen (in ieder geval als de waterschapsbelasting er direct bij zit). Ook betaal je een belasting over de waarde van de woning. Dit is een percentage van de WOZ-waarde. Deze (taxatie) waarde wordt jaarlijks opnieuw bepaald.

Een of meerpersoonshuishouden
Vaak maken gemeente het verschil tussen een eenpersoons of meerpersoonshuishouden. Ben je alleen zijn de kosten vaak naar verhouding een stuk hoger dan wanneer je met meerdere personen in een huis woont. Het verschilt dan uiteindelijk weer per gemeente of je per persoon meer gaat betalen of dat er enkel verschil wordt gemaakt tussen een één- en meerpersoonshuishouden wordt gemaakt.

Eigenaren en gebruikers
Het grootste verschil in de kosten zit tussen de huurders en kopers. Als woning eigenaar moet je namelijk meer belasting betalen. Je bezit tenslotte een woning en in Nederland wordt er belasting geheven over bezit. In mijn geval is de aanslag bijna 2x zo hoog doordat ik eigenaar ben van mijn appartement. Dat hoort er natuurlijk gewoon bij, maar het valt dan toch altijd een soort van tegen. Het bedrag wat je aan belasting moet betalen is de OZB of de Onroerend Zaak Belasting. Het gaat daarbij om een percentage van de WOZ waarde, waarmee het te betalen bedrag wordt berekend.

En waarom valt het bij mij nog eens extra tegen
Ik wist al dat dit zou gaan gebeuren: mijn aanslag is relatief hoog… Ik woon namelijk in één van de duurdere gemeentes van Nederland. Dat komt voornamelijk omdat er in het verleden wat verkeerde keuzes zijn gemaakt en er nu op de balans gewoonweg geld tekort is.  Daarom is in mijn gemeente de OZB relatief erg hoog. Gelukkig is er al verbetering zichtbaar en komen de financiën van de gemeente weer op orde, maar of ik mijn gemeente ooit echt ‘goedkoop’ kan noemen valt te betwijfelen. Gelukkig maar dat het wel een hele leuke stad is 🙂

Kan je de gemeentelijke belastingen niet betalen?
Neem contact op met jouw gemeente! Het is nooit verstandig om er niks mee te doen. Gemeentes bieden over het algemeen betalingsregelingen aan en bij echte minimum inkomens wordt er zelfs wel eens wat kwijtgescholden. Zeker als je op dit moment het geld niet hebt kan het een uitkomst bieden. Niet betalen en het negeren van deze post leidt tot boetes en nog hogere lasten. Laat je dus in ieder geval niet afschrikken en zoek contact met je gemeente. Je bent namelijk echt niet de enige!

5 gedachten over “Gemeentelijke belastingen: het valt altijd weer tegen”

 1. wat vroeg!! onze gemeente was wel heel vroeg met de woz waarde, maar de aanslag heb ik nog niet binnen. wel gelijk even ingelogd, maar helaas. ben benieuwd, volgens mij zo rond de 1100 euro vorig jaar dus dit jaar zal t ook wel zoiets zijn. flink bedrag. voor ons vorig jaar ook voor t eert als huiseigenaar..

  Beantwoorden
  • Ik was zelf ook verbaasd. Ik had hem pas over twee weken verwacht, maar ik kreeg al een mail van mijnoverheid.nl. Voor mijn eenpersoonshuishouden zit ik op bijna €900. Als mijn vriendin erbij komt gaan we naar €1200 per jaar. Gelukkig heb ik er een heel jaar voor apart gezet, dus levert het mij geen problemen op 🙂 Hebben jullie ook gespaard voor deze uitgave?

   Beantwoorden
   • niet speciaal hiervoor, maar wel een apart spaardoel huis waar genoeg op staat en we t van betalen. dus ja en nee 😉 het is niet meer onverwacht iig 😉 en betaal het dus ook in 1x, dan ben ik er vanaf en hoef ik niet voor elke maand in mn excel weer bedragen erbij te zetten etc. gedoe

 2. Wij hebben hem ook nog niet ontvangen. Vorig jaar huis gekocht, dus ook nog niet zeker wat het bedrag gaat worden. Heb al wel een bedrag in mijn hoofd, zal altijd tegenvallen…. Maargoed..het komt eraan!

  Beantwoorden
  • Een bedrag in je hoofd opnemen is altijd verstandig! Op die manier kan je alvast gaan sparen voor deze rekening. Ik hoop voor je dat de inschatting goed is!

   Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.