Investeren en cashflow

Investeren. Voor de één een ver van m’n bed show, voor de ander dagelijkse kost. Waarin moet ik nou m’n geld investeren? Wat is verstandig? En wat als het misgaat

Als ik vroeger dacht aan investeren, dacht ik aan heel veel geld. Nee… eigenlijk is heel veel geld nog niet genoeg. Heel heel heel veel geld. En dat had ik niet, dus kon ik niet investeren. Sparen was ik wel goed in. Elke maand weer werd er braaf een deel naar de spaarrekening overgemaakt. Maandelijks zag ik dat bedrag groeien. Maar het was nog steeds niet heel heel heel veel geld…

Crowdfunding

Zoals de meesten wel weten ben ik in mijn zoektocht naar meer rendement uitgekomen bij crowdfunding. Achteraf ben ik nog steeds erg blij met die stap. Naast dat ik het gewoon leuk vind, heeft het ook te maken met waardebepaling, de manier van investeren en het uitbetalen.

Vaste waarde

Wat ik met aandelen en vastgoed erg lastig vind, is waardebepaling. Hoe weet ik nu wat mijn investering op dat moment waard is. De waarde fluctueert en vooral bij aandelen kan ik er totaal niets aan doen of het nou meer of minder waard wordt. Hierdoor wordt ook het te behalen rendement lastig. Vervolgens krijg je in het geval van vastgoed een huur voor het pand. Maar daar moeten allerlei kosten en reserveringen vanaf of het werkelijke rendement te zien. En wat als het leegstaat? Dan heb je geen inkomsten, maar wel lasten. Bij aandelen wordt dividend uitbetaald. Ik heb hier niet veel verstand van, maar het voelt niet heel erg vast. Daarbij is het zo afhankelijk van de economie.
Dit vind ik dus erg prettig bij crowdfunding. Ik weet wat er per project nog uitstaat en hoeveel rente ik hierover zou moeten verwachten. Ook de kosten hiervan kan je vooraf berekenen. Ik weet dus per project wat ik ontvang bij best case scenario en kan berekenen wat er minimaal nodig is aan terugbetalingen om het project voor mij rendabel te laten zijn.

Cashflow

Een tweede voordeel van crowdfunding vind ik de cashflow. Elke maand wordt er (in het geval van een annuïteitenlening) een stukje rente en aflossing betaald. Hierdoor wordt niet alleen elke maand de schade bij een default verminderd, maar zijn ook de gevolgen minder groot. Wanneer een huurder opeens stopt met betalen, is er opeens een grote hap uit de cashflow die je maandelijks ontvangt. Als bij mij een project stopt met betalen, wordt mijn cashflow ongeveer 0,5% lager. En hoe groter het aantal projecten dat je hebt, hoe lager dit percentage is. Het is natuurlijk erg vervelend als een project in default raakt. Ik moet tenslotte een deel van mijn geld afschrijven en mijn totaal uitstaande bedrag wordt minder waard, zonder dat er uitbetaling tegenover staat. Echter voel ik er een maand later maar een heel klein beetje van. Hetzelfde effect kan natuurlijk ook wel in de vastgoedmarkt, maar dan heb je toch al snel 200 objecten nodig wil je het effect zo laag hebben.

Nadelen

Ondertussen zit ik crowdfunding behoorlijk de hemel in te prijzen, maar natuurlijk zijn er ook nadelen. Een van de nadelen die ook bijvoorbeeld bij aandelen gelden, is de beperkte invloed die je uit kan oefenen. Ik heb geen invloed op hoe het gaat met een bepaald project.
Een ander groot nadeel van crowdfunding, is dat het geld vaststaat. Net zoals bij een deposito kan ik niet zomaar bij mijn geld. Bij banken heb je dan nog wel eens de uitzondering dat bij de aanschaf van een huis of andere grote gebeurtenis je geld toch vrij kan komen, maar dat is bij crowdfunding onmogelijk. Ik krijg maandelijks een deel van mijn geld terugbetaald en daarmee zal ik het moeten doen. Dit nadeel heb je niet met vastgoed of aandelen. Als er geld nodig is, heb je de mogelijkheid deze te verkopen. Helaas is het in zulke situaties wel minder waard dan wanneer je het juiste moment van verkopen af zou wachten, maar je hebt in ieder geval geld.

Heb jij nog andere voor of nadelen van de verschillende vormen van investeren?

2 gedachten over “Investeren en cashflow”

 1. Ik vind bij crowdfunding toch wel het nadeel dat je niet snel je geld kunt terughalen mocht het nodig zijn. Dat geldt voor vastgoed ook trouwens. Bij aandelen kun je het altijd verkopen, hoewel dat ook met verlies kan zijn.
  En als je aandelen met een goede historie van dividend uitkering zoekt, kun je een zeker risico op het stoppen met uitbetalen verkleinen.
  Zoek eens op dividend aristocrats of dividend kings, die resp. 25 en 50 jaar op rij hun dividend verhoogd hebben.

  Beantwoorden
  • Dank voor je reactie! Ik ga zeker eens kijken dividend uitkerende indexen. Ik vind op dit moment ook inderdaad het nadeel van crowdfunding dat het vast staat. Daarom is het nog steeds erg belangrijk dat het gebeurd met geld dat je over hebt.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.