De perfecte mix

Dinsdag schreef ik over de voordelen die ik zie van crowdfunding (klik hier voor dat artikel). Maar natuurlijk zijn er ook een aantal nadelen aan verbonden. Daarom is het belangrijk om op zoek te gaan naar de perfecte mix tussen verschillende ‘plaatsen’ waar je geld hebt.
Zodra ik eenmaal verhuisd ben, ga ik op zoek naar de perfecte mix. Deze bestaat naar mijn mening uit de volgende drie onderdelen:
– Buffer
– Cashflow genererende investeringen
– Lange termijn investeringen

Buffer

De buffer is heel simpel. Als mijn wasmachine kapot gaat, heb ik NU geld nodig om een nieuwe te kopen. Puur een buffer voor als ik direct geld nodig heb. Het Nibud heeft hier een tooltje voor gemaakt. Persoonlijk vind ik deze tool niet goed. Deze gaat namelijk enkel uit van onverwachte uitgaven. Nibud geeft aan dat ik met een ruim twee netto maandsalarissen een voldoende buffer heb. Echter ben ik het daar niet mee eens. Wat als ik mijn baan kwijtraak? Naast mijn inkomsten, raak ik bijvoorbeeld ook mijn leaseauto kwijt. De buffer die ik aan wil houden, is ongeveer vijf  netto maandsalarissen. 2,5 x zoveel als het Nibud aanbeveelt. Is het echt nodig? Misschien niet, maar ik voel mij daarbij wel het prettigst.

Cashflow

De cashflow genererende investeringen zijn bijvoorbeeld de crowdfunding projecten. Mochten mijn inkomsten of vaste lasten plotseling erg veranderen, duurt het even voordat ik mijzelf hierop heb aangepast. Dit moet dus tijdelijk opgevangen kunnen worden. Hiervoor is de cashflow een soort back-up. Ik heb voor inkomstenverlies dus ook geen verzekering afgesloten, omdat ik deze buffer heb. Dit spaart ook meteen weer geld uit. Het doel is om deze cashflow te verhogen tot mijn huidige netto inkomsten voor tenminste een jaar. Mocht ik dus in de ongelukkige situatie komen dat ik mijn baan kwijt raak, wil ik dit hiermee minimaal een jaar op kunnen vangen.

Lange termijn

De lange termijn investeringen zullen vastgoed en aandelen worden. Hier heb ik mij op dit moment nog niet in verdiept, maar dat zal wel gaan gebeuren. Ook heb ik op dit moment al een aantal aflossingsvrije investeringen. Die laat ik ook onder dit type investeringen vallen. Ik krijg hier weliswaar periodiek rente over uitbetaald, maar dit helpt niet de cashflow hoog te houden.
Voor de lange termijn investeringen zal ik mijn kennis dus flink moeten opkrikken, regelgeving van mijn werk moeten controleren (want hier zijn helaas wat beperkingen) en onderzoeken vanaf wel bedrag dit interessant wordt. Om hier een eerste investering in te kunnen doen verwacht ik dat er ook wel wat gespaard moeten worden. Dit gaat natuurlijk in een van mijn toekomstige blogs terugkomen!

Kortom: grootse plannen voor de lange termijn hoe mijn portefeuille eruit moet komen zien. Maar voor het zover is: eerst verhuizen!

Hoe ziet jouw perfecte mix eruit?

3 gedachten over “De perfecte mix”

 1. Afgelost huis (sinds 5 jaar hypotheek vrij en hoef nu nog maar 20 uur te werken),spaargeld een appartement voor de verhuur (huur inkomsten en hopelijk waardestijging in de toekomst van het appartement. Veder een deel beleggen in mijn geval zijn dit aandelen en whisky.

  Beantwoorden
  • heerlijk om zo te kunnen leven en jezelf van een deel van je inkomen te voorzien. Goed gedaan! Levert een Whisky investering nog wat op, of is dat puur voor de lange termijn?

   Beantwoorden
   • Een deel is voor de lange termijn (gesloten distilleerderijen Port Ellen Brora Littlemill enz worden alleen maar meer waard omdat er niks meer geproduceerd word). Ik koop van alles wat ik drink min. 2 flessen 1 voor nu en 1 voor later (om te drinken of om te verkopen als het tegen valt).

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.