Hoeveel verspilling zou er plaatsvinden?

Wie doet dat nou niet, even de buren helpen om tijdens hun vakantie voor de plantjes zorgen. Zo werd ook ik gevraagd om de planten en post te verzorgen tijdens een drieweekse vakantie naar Frankrijk. Helemaal niet erg om te doen, maar er zat wel iets meer werk in dan verwacht. Naast de plantjes, was er namelijk ook een moestuin die verzorging nodig had. En tijdens dat tuinieren, wat overigens erg goed is voor de ontspanning, moest ik direct denken aan wat wij dagelijks in de supermarkt kunnen kopen. Een vergelijking die niet 1-op-1 gemaakt kon worden.

Je eigen moestuin

Hoe leuk is dat wel niet. Plantjes die jou van eten voorzien. “Uit eigen (moes)tuin!”. Vele mensen in Nederland hebben toch wel iets van een moestuin. Van kleinschalig op het balkon tot een echt volkstuintje ergens net buiten de stad. En hoe leuk kan het zijn om tijdens het eten te kunnen zeggen: zelf geoogst. Ik kan je er altijd anderen weer blij mee maken. Want laten we eerlijk zijn. Jouw moestuin produceert of veel te weinig, of genoeg om een heel weeshuis te voeden. Er zit niets tussenin…

Minder kieskeurig als het uit de moestuin komt

En wat mij ook direct opviel tijdens het tuinieren, is dat ik minder kieskeurig werd tijdens het tuinieren. Want ik zag een lekkere aardbei, en die verdween zo m’n mond in. Hij was dan misschien wel niet zo mooi, groot en er zat een deukje in, maar hij smaakte heerlijk. En dat terwijl ik die aardbei in de winkel nooit zou kopen. Toch is het tijdens het tuinieren toch ook gewoon genieten als je zo, tijdens het plukken, af en toe wat lekkers direct in je mond kan stoppen. En dan maakt een klein butsje, deukje, bobbeltje of wat oneffenheid helemaal niks uit. Ze smaken er niet minder om!

Oogst uit de moestuin is nooit zo mooi als in de supermarkt

Maar wat ik dan wel frapant vind, is dat de oogst die uit de moestuin komt, nooit zo perfect mooi, recht en gekleurd is als wat je in de supermarkt kan kopen. Natuurlijk zit daar een kwaliteitsslag en een stuk veredeling tussen, maar toch. Eigenlijk zou alles uit eigen moestuin zo ongeveer afgekeurd worden om in de winkel te verkopen. En als je dan goed gaat kijken naar de kwaliteit uit de moestuin, is die best prima. Dan vraag ik mij toch direct af: hoeveel moet er wel niet weggegooid worden om alleen deze perfecte producten in de winkel te krijgen?

Alleen maar A-kwaliteit producten in de supermarkt

Ja, want zo is het nou eenmaal. Zelfs de buitenbeetjes zouden nog door kunnen onder de A-kwaliteit. Ook al zijn ze niet super perfect, ze kunnen nog prima door om aan de consument te verkopen. Alle andere producten eindigen ergens anders. Van groentestal langs de weg tot gratis op te halen en van veevoer tot de container. Want jazeker, er wordt ook het nodige gewoon weggegooid. Simpelweg omdat het niet mooi, groot, gekleurd is als dat er verwacht wordt.

Tomaten die gratis worden weggegeven

Maar, gelukkig belandt alles dat is afgekeurd niet direct in de container. Zo werden er vorig jaar bijvoorbeeld gratis snoeptomaatjes uitgedeeld. Bij elkaar zo’n 3 vrachtwagens vol. De tomaten hadden te lijden gehad door het warme weer en waren niet goed genoeg om de verpakken en vervolgens te verkopen. Maar de smaak was er niet minder om, zolang je ze maar wel snel op zou eten. En wij zouden geen Nederlanders zijn als we die drie vrachtwagens vol snoeptomaatjes zonder klagen op zouden komen halen. Voor de tuinder natuurlijk wel een financiële tegenvaller, maar die is met de gratis uitdeelactie wel beperkt gebleven. Ga maar eens na wat het zou kosten als je ook nog de afvalverwerker moet betalen om zoveel tomaten te verwerken.

Hoeveel zou er nou weggegooid worden?

Een vraag die ik mij dan ook wel oprecht afvraag na slechts een aantal weken moestuinieren. Hoeveel voedsel wordt er nou wel niet weggegooid? We zien in de winkel alleen maar de meest perfecte producten, maar als ik naar een behoorlijk goed opgezette moestuin kijk, zouden die producten het nooit tot aan de winkel halen. Hoeveel eten wordt er dus wel niet weggegooid tussen de plant of struik tot aan de supermarkt. Volgens de website kromkommer.nl gaat het om ongeveer voor 2 miljard euro. 2 tot 2,4 miljard euro gooien Nederlanders zelf weg en nog eens 2 miljard euro aan voedsel gaat er verloren tussen oogst en de winkel. Schokkende cijfers al zeg ik het zelf.

Gooi in ieder geval zelf niet teveel weg!

We gooien jaarlijks een groot deel van ons eten weg. Zelfs al voordat jij het in de winkel koopt, valt er al een groot deel af. Nog erger is dat wij zelf dan vaak teveel kopen en nog steeds heel kieskeurig zijn of we iets wel of niet eten. Als we daar nu met z’n alleen eens wat bewuster mee omgaan? Een appel met een slecht plekje kan je nog prima eten. Hooguit dat je het slechte plekje eraf snijdt. De rest van de appel is vaak nog prima. En zo werkt het met heel veel groente en fruit. Het grootste deel gooien we weg, omdat er een heel klein plekje opzit. Terwijl je het gewoon op zou eten als het uit eigen moestuin kwam. Minder weggooien dus. Beter voor jouw portemonnee, maar zeker ook beter voor het milieu.

6 gedachten over “Hoeveel verspilling zou er plaatsvinden?”

  1. Ik hoop altijd dat alle ‘misvormde’ tomaten door Unox in de soep gestopt worden en de aardbeien door Mona in toetjes.
    Maar uit de cijfers blijkt iets anders geloof ik. Ik weet niet of dit niet gebeurt of dat die producenten minder verbruiken dan er beschikbaar is.

    Beantwoorden
  2. Ja zoiets hoopte ik ook altijd, maar helaas blijkt dat dus niet zo te zijn.
    Wij gooien bijna geen eten weg, denk dat het nog geen halve kilo per jaar is omdat het dan echt bedorven is.
    Vaak kopen we ook de producten met de korting sticker erop, twee vliegen in één klap, gooit de winkel het niet weg en wij hebben korting 😉

    Beantwoorden
  3. Schrik niet: tweederde van de voedselproductie op aarde wordt weggegooid. Een derde bij de oogst en samen een derde in transport, winkels en bij de consument. Terwijl de wereld 9 miljard monden moet voeden, zorgen marktwerking (afnemer wil geen kromme komkommerd) en luxe (consument koopt geen lelijke paprikas) voor een enorme verspilling.

    Ik kan me daar best over opwinden. Er zijn wel wat initiatieven, maar nog veel te weinig.

    Beantwoorden
  4. En dan is er nóg iets aan de hand: die A-kwaliteit, dat is dus puur selectie op uiterlijk+vervoer (blijft het lang genoeg mooi om van x naar y te komen en daar te verkopen).
    Daar wat op geselecteerd, die rassen worden gekweekt. Smaak? Dat mag je er zelf bij denken… Daarom smaakt een minder mooie aardbei, of kromkommer of gek aardappelras vaak beter dan de A-kwaliteit (wie kent de waterbom tomaten nog?).

    Overigens: leuk dat je hier over schrijft!

    Beantwoorden
  5. Een poosje geleden heb ik onze verspilling thuis bijgehouden en zoals ik had verwacht viel dat gelukkig heel erg mee. Ik heb er nog een gastblog op Zuinigeman.nl over geschreven.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.