Hoe verwarm jij straks (betaalbaar) jouw huis?

Een zorg voor iedereen. Nederland heeft als doelstelling om in 2050 van het aardgas af te zijn. dat is dus al over 32 jaar! De meesten van ons gaan dat gewoon meemaken. Ook ik maak mij daar zorgen over. Ik heb een appartement uit de jaren 60. Niet heel goed geïsoleerd en moeilijk aan te sluiten op aardwarmte. En daar gaan heel veel huishoudens last van krijgen. Kan mijn huis straks wel op aardwarmte? Moeten we naar stadswarmte? Wat voor apparaten moet ik aanschaffen? Wat gaat het geintje mij kosten? Een aantal jaar geleden kwam ik echter op een (goedkoop) alternatief. Eentje die wellicht voor veel huishoudens zou kunnen werken…

Alternatieven

Er zijn er zoveel. Alternatieven voor jouw CV op aardgas. Overgaan naar aardwarmte, stadsverwarming of het inbouwen van infraroodapparaten in jouw muren. Genoeg om over na te denken. Maar wat nou als dat erg moeilijk wordt? Aardwarmte biedt veel oplossingen, maar is duur en niet altijd mogelijk. Een factor die het vaak moeilijker maakt is het feit dat je een appartement hebt. Restwarmte wordt ook vaak gebruikt. Uit fabrieken of bijvoorbeeld uit de oude ondergelopen mijnen in Limburg. Maarja, ik woon in de randstad en zie het niet zomaar gebeuren dat ik aangesloten ga worden op restwarmte.
Ook is er voor veel oplossingen een flinke isolatieslag nodig. Hoe ga ik dat voor elkaar krijgen?

Restwarmte

Ik heb er al eens eerder een artikel over gezien: restwarmte. Uit de oude mijnen in Limburg kan water gehaald worden. Ze zijn ondergelopen en die warmte wordt gebruikt voor het verwarmen of koelen van gebouwen. Maar zo kan er veel meer worden gedaan met restwarmte. Zo worden er kassen verwarmt met de restwarmte van WKK’s. Met die WKK’s wordt elektriciteit opgewekt. Veel beter dan gewoon de gaskachel aanzetten in de glastuinbouw. En zo is er nog veel meer restwarmte. Bijvoorbeeld van datacenters.

40% van de energie

40% van het energieverbruik in een datacenter wordt gebruikt voor het koelen van de servers. Dat is enorm veel. Zeker als je dan nog eens bedenkt dat alle datacenters in de wereld zo’n 3% van alle stroom in de wereld gebruiken. Actieve koeling die erg veel energie kost. Daar hebben Delftse studenten iets op bedacht: het gebruik van die restwarmte. Waarom die hitte koelen, als je hem kan gebruiken.

De boiler verwarmen met een computer

Dat is het hele idee. Waarom zou je gas verbranden of elektriciteit gebruiken voor een verwarmingselement, als je de restwarmte van een server kan gebruiken. De server wordt actief gekoeld en de warmte opnieuw gebruikt. En dat met dezelfde energie.

Hoe werkt het? Er komt een server in jouw huis te hangen die allemaal moeilijke berekeningen gaat maken. Bijvoorbeeld door ziekenhuizen of andere instituten. Die berekeningen worden via een supersnelle internetverbinding naar een centraal punt gestuurd en samengevoegd. De warmte van de server verwarmt voor jouw het water. Wat dus normaal een restproduct zou zijn, wordt nu een nieuw product: jouw warme water uit de kraan. Hoe tof is dat!

En wat kost dat dan?

De vraag van elke Nederlander: “Kost dat?”. Omdat het om een pilot gaat is hier natuurlijk nog niet zo heel veel over bekend. Op de website wordt op dit moment aangegeven dat het stroomverbruik van de server wordt betaald door het bedrijf. Ook de internetverbinding wordt betaald. Jij hebt enkel de installatiekosten van de server en boiler. Die zijn zo’n €300 tot €400. Vervolgens is er af en toe wel onderhoud wat voor jouw rekening komt, maar dat heb je bij een normale boiler ook. De warmte zelf krijg je gratis. Het komt dus eigenlijk neer op een eenmalige investering en vervolgens gratis warmte. Volgens het bedrijf is de investering met zo’n 18 maanden terug te verdienen.

Op naar de toekomst

Van zulke start-ups word ik heel blij! Die gaan anders te werk dan wat er op dit moment marktconform is. Waarom zou je het restproduct ‘warmte’ af willen koelen, terwijl je op een andere plaats warmte nodig hebt om het eindproduct ‘warm water’ te creëren. Doordat er flink bespaard wordt op koelingskosten en dure gebouwen, is dit ook commercieel erg aantrekkelijk. Het bedrijf kan op dit moment rekenkracht veel goedkoper aanbieden dan de grote spelers als Google en Amazon. Het idee is dus wel zeker levensvatbaar. Ook de decentralisatie van de vele servers wordt als voordeel gezien. Stroomuitval in het datacentrum verlaagd de rekencapaciteit naar 0. De kans dat alle servers in de huishoudens geen stroom meer hebben is veel kleiner.

Door al deze ideeën en berichten worden mijn zorgen over een gasloze toekomst weer een beetje weggenomen. Natuurlijk moet er het nodige gebeuren om in 2050 geen aardgas meer te gebruiken. Maar met alternatieven als deze blijkt dus dat dit wel degelijk ook op een betaalbare manier kan.

Meer weten?

Het product wat ik zojuist heb beschreven komt van de Delftse startup Nerdalize. En met hun servers krijg jij dus gratis warmte!

Kijk ook vooral de onderstaande filmpjes voor meer informatie over de werking en praktijkvoorbeelden!

7 gedachten over “Hoe verwarm jij straks (betaalbaar) jouw huis?”

  1. Het klinkt goed. Maar security technisch zijn er wat gaten in te slaan. Een ziekenhuis zal nooit haar data zo maar bij een particulier zetten. Een mkb misschien wel?

    Beantwoorden
    • Dat klopt. De opslag van data is altijd erg gevoelig. In dit geval gaat het echter om het maken van berekeningen. Zo kan er tegenwoordig berekend worden hoe een antibiotica zal werken in bepaalde doseringen in verschillende omstandigheden (ziektebeeld, gewicht en grootte van de patiënt, gezondheid van de patiënt etc.) Enorm moeilijke berekeningen die verder geen vertrouwelijke gegevens bevat, omdat het hier gaat om het doorrekenen van een model. Er zit dus ook bijna geen opslag in deze servers, maar enkel rekenkracht. Voor zulke doeleinden kunnen deze servers heel goed gebruikt worden.

      Beantwoorden
  2. Goed idee van die server en zo zijn er nog wel meer dingen te verzinnen door fantasierijke technische mensen. Ik zag trouwens dat ze vlak bij mij een stadverwarmingcentrale gaan bouwen. Ik weet natuurlijk niet precies hoe dit technisch werkt maar ga er vanuit dat het op de toekomst gebouwd wordt.

    Ik had zelf ook al zitten denken over een gasloos huis. Mijn huis is goed geisoleerd, ik stook bijna nooit in de winter. Ik zou dus kunnen verwarmen met infrarood, koken op een electrische plaat en douchen met een zonneboiler of een gewone kleine boiler. Ik woon alleen dus dan zijn de oplossingen snel gevonden.

    Beantwoorden
  3. Ik ben voor deze initiatieven. Mijn appartement is redelijk nieuw (5 jaar) en aangesloten op stadsverwarming. In mijn volgende huis zou ik graag gasloos zijn en verwarmen op elektriciteit, middels infrarood bijvoorbeeld, met zonnepanelen.

    Beantwoorden
  4. me eigenlijk nog helemaal niet in verdiept. toen we hier ruim 2 jr geleden kwamen wonen, begaf binnen 3 weken de ketel t dus een nieuwe ketel gekocht.. die kan dus in principe nog wel een jaar of 8 mee. maar vast gaan sparen volgens mij en tegen die tijd meer in verdiepen..

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.