Ik heb er moeite mee

Af en toe scroll ik zo eens langs m’n facebook lijn en verbaas ik mij over sommige berichten. Laatst las ik er zo eentje. Een bericht wat er op duidt dat geld wel ergens een probleem is, maar het probleem nog niet gezien wordt. Zo’n persoon zou ik dan wel eens door elkaar willen schudden: “heb je het nou echt niet door ?!?”. Vandaag het facebookberichtje waar ik moeite mee had.

Autoliefhebber

Het berichtje op de tijdlijn kwam van een autoliefhebber. Vol trots een foto van zijn nieuwe auto. Ik ken de eigenaar van het facebookberichtje al wat langer en weet dat hij er inderdaad dolgelukkig mee zal zijn. Bij het berichtje stond “Na lange tijd weer een privé voertuig erbij, met dank aan pa en ma. Dit wordt mijn nieuwe audioproject”.

Het verkeerde keelgat

De combinatie van die drie zinnen schieten bij mij in het verkeerde keelgat. En dan vooral die combinatie. Ik vind het prima als iemand meerdere auto’s heeft. Zeker de combinatie met een autohobby snap ik heel goed. Ook de hulp vanuit ouders om iets aan te schaffen snap ik nog.  Schijnbaar heeft deze nieuwe auto vrij lang op zich laten wachten, want het is ‘eindelijk’ en ‘met dank aan pa en ma’. Zelf was het hem dus niet direct gelukt om aan deze auto te kopen. ‘Dit wordt het nieuwe audioproject’ maakt het dan nog even af. Met moeite en hulp van anderen kan je in de behoefte voorzien van je hobby en dan ga je er nog (veel) geld aan vertimmeren ook. Geld dat je dus in eerste instantie schijnbaar niet genoeg had.

Hobby

Hobbies kosten geld. Dat is een feit en dat is niet erg. Als je graag knutselt kosten materialen en gereedschappen nou eenmaal geld. Stel dat je dat nou niet kan betalen, kan je altijd nog bezuinigen op je hobby. Bijvoorbeeld door iets te verkopen of tweedehands spullen te gebruiken. Maar je kan een keer te ver gaan denk ik. Een autohobby kost veel geld. Dat is een keuze om dat te doen. Maar waarom heb je daarbij de hulp van anderen nodig? Misschien moet je dan eerst eens te rade gaan of je nog wel goed bezig bent…

Lukt het financieel?

Een vraag die eigenlijk wel eens vaker aan jongeren en jongvolwassenen een gesteld zou moeten worden. Gewoon om ze te triggeren. Wat zijn nou jouw inkomsten en uitgaven? Red je het om in je vaste lasten te voorzien of gaat er toch iets niet helemaal goed. Natuurlijk is het dan niet erg als ouders bijspringen. Dat is ook wel eens nodig. Het leven is veel duurder geworden en als starter is het wel eens lastig rondkomen. Zeker als de auto dan ook nog eens kapot gaat, terwijl die wel nodig is om op het werk te komen. Maar bij die financiële ondersteuning zou nog iets extra moeten zitten: Een doorlichting van de financiën. Want een steuntje in de rug helpt heel even, maar verhelpt het daadwerkelijke probleem nog niet.

Ervaringen delen

Op geld en financiën rust nog steeds een enorm taboe. Zelfs binnen de familie. En dat is een kwalijke zaak. Vraagt iemand nou om jouw hulp in zijn of haar geldzaken? Geef die dan! En vind je het moeilijk om bedragen te noemen, geef dan in ieder geval aan hoe jij rondkomt. Hoe het jou lukt om te sparen en wat jij met je spaargeld doet. Het feit dat je blogs als deze leest, geeft aan dat je al heel financieel bewust bezig bent. Juist dat hebben degene met een financieel tekort nodig. Een keer die verstandige blik van mensen die wel zonder hulp rondkomen.
Je kinderen een keer uit de brand helpen is zeker geen probleem. Maar help ze dan direct zodanig dat ze de volgende keer zelf die brand kunnen blussen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.