Een stapje dichter bij 2023

Ja, het zal je waarschijnlijk redelijk ontgaan zijn door al dat coronanieuws. Maar 1 april is een belangrijke datum geweest in de richting van 2023. En dan wel voor het rookbeleid van de overheid. In Den Haag wil men roken steeds minder aantrekkelijk maken. Nieuwe regels zijn daarvoor aangenomen en ook de Hoge Raad heeft een uitspraak gedaan die extra impact had op het kunnen roken van tabak.

Geen 1 april grap

Nee, het is allemaal echt waar. Als je nu een pakje sigaretten koopt, ben je €1,00 duurder uit dan een paar dagen geleden. De accijns op tabak is flink omhoog gegaan. Alweer… Want dat gebeurde op 1 januari ook al en gaat op 1 januari 2021 weer gebeuren. En dat gaat voorlopig nog wel even door. De overheid heeft zichzelf namelijk een doel gesteld. Een minimumbedrag voor een pakje sigaretten in 2023.

€10,00 voor een pakkie peuken

Roken moet onaantrekkelijk worden. Hoe onaantrekkelijker, hoe beter. En daarom gaan de accijnzen in de komende jaren nog verder omhoog. Totdat het doel van €10 per pakje is behaald. Het is eigenlijk vrij simpel. Door het gewoon te duur te maken, stoppen mensen uiteindelijk toch wel. Maar het beleid gaat nog verder dan dat.

Verboden te roken

Roken wordt namelijk op steeds meer plekken verboden. Want per 1 april is het niet meer toegestaan om een rookruimte in de horeca te hebben. Dat is eigenlijk al sinds september 2019 al, maar zou pas vanaf 1 april 2020 gehandhaafd gaan worden. En er gaat nog meer volgen. Zo mag je vanaf 2021 in publieke gebouwen buiten gaan staan en zijn rookruimten daar verboden. In 2022 mogen bedrijven ook geen rookruimten meer hebben. Vele bedrijven en ondernemingen zie je hier al op anticiperen. Zo wordt er op stations per 1 april geen sigaretten meer verkocht en mag je op diezelfde stations vanaf oktober 2020 al niet meer roken. En dat alles voor de doelstelling van 2040.

Roken in 2040

Want waar ik het net nog had over de doelstelling van 2023 (een pakje sigaretten kost minimaal €10), is het een onderdeel van een groter plan. Dat is namelijk een rookvrije generatie. 70 verschillende organisaties hebben zich samen met de overheid gecommiteerd om in 2040 de eerste rookvrije generatie te hebben. Maar er is nog veel meer. Want niet alleen roken is ongezond. Ook alcohol en overgewicht vallen binnen dit preventieakkoord. En dat eigenlijk om Nederland in z’n algemeenheid gezonder te maken.

Weerstand of in één keer omschakelen

Tja, verbieden werkt toch een soort van averechts. Kijk maar nu naar al die coronamaatregelen. Als je het echt wilt verbieden, moet je maatregelen stellen en consequenties ergens aan hangen als het wel gebeurd. Anders zijn wij Nederlanders eigenwijs genoeg om het toch te doen of iets te bedenken om tussen de mazen van de wet te passen. Maar al jaren lang wordt roken steeds onaantrekkelijker gemaakt. Het wordt steeds een klein beetje duurder, het mag op steeds minder plaatsen en het moet steeds meer uit het beeld verdwijnen. Op deze pagina van de NOS is een filmpje over roken bij de NS door de jaren heen opgenomen. Steeds een beetje minder mogen. We morren, maar passen ons toch dan weer aan.

Makkelijk praten

Ik ben best wel voorstander van al die plannen, maar heb ook makkelijk praten. Ik rook niet, heb geen overgewicht en hoewel ik graag geniet van een biertje, mag dat ook best ééntje zonder alcohol zijn. Het is uiteindelijk om Nederland een stuk gezonder te maken. Ik denk wel dat het goed is om dit over de komende twintig jaar uit te smeren, want in een keer iets verbieden gaat averechts werken. Maar langzaamaan wennen dat de overheid ons uiteindelijk gezonder wil maken lukt denk ik wel. En het gaat niet alleen om de gezondheid, maar ook om kostenbesparingen. Want ga maar eens na hoeveel zorgkosten er jaarlijks zijn door de ongezonde levensstijl die wij tegenwoordig hebben. Ja, ik denk dat de generatie van 2040 in z’n handjes mag wrijven voor alle moeite die wij hier nu al insteken.

4 gedachten over “Een stapje dichter bij 2023”

  1. Ik vind het wel ver gaan qua betutteling, maar heb er zelf geen last van omdat ik niet rook. Qua gezondheid en kosten hebben ze gelijk.

    Beantwoorden
  2. De overheid als liefhebbende vader. Wat prachtig betuttelend. Stop dan ook met wiet gedogen! Ik zie nog die beelden van verslaafden voor de “coffeeshops” voor me. Heel grappig dat daar geen accijns op zit.
    Nou, ik brouw mijn eigen bier, en daar betaal ik 0% accijns op.

    PS Eigen bier brouwen goedkoop? Het is nog steeds duurder dan in de supermarkt.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.