Het wachtgeld van Dijkhoff

Oef, glad ijs. Waar Arjen Lubach met regelmaat de politiek op de hak neemt, houd ik mijzelf graag politiek neutraal. Tenminste, voor waar mogelijk dan natuurlijk. Meestal lukt mij dat wel. Ik blog tenslotte over geld en financiën, niet over lokale of nationale politiek. Maar nu onze Klaas Dijkhoff zo groots in het nieuws voorbij blijft komen met ook een financiële kwestie, wil ik daar toch eens op ingaan. Want beste Klaas, volgens mij ging er iets niet goed. Speciaal voor jou een brief met een boodschap.

De wachtgeldregeling

De wachtgeldregeling is een vergoeding voor politici die hun baan kwijt raken. Dit kan bijvoorbeeld zijn op het moment dat de ambtsperiode erop zit en men niet herkozen wordt. Het is een soort uitkering die in de eerste periode na het verliezen van de functie, de inkomsten derving voor een deel vergoed. Bijvoorbeeld heel fijn wanneer je als voormalig minister op zoek moet naar een andere baan na de val van een kabinet. Tot aan het moment dat je een nieuwe baan hebt (met natuurlijk een maximum periode), heb je recht op dat wachtgeld en als jouw nieuwe baan minder geld oplevert, zal het wachtgeld dat aanvullen tot aan een percentage van jouw vorige salaris. Zo ook bij onze Klaas Dijkhoff.

Beste Klaas…

Beste Klaas. Wat heb ik met je te doen. Elke keer weer lig je onder vuur. Tja, nadeel van zo’n publieke functie laat maar zeggen. Niet minder vervelend natuurlijk. Toch wil ik even reageren op het verhaal. Volgens mij gaat er namelijk iets mis.

Fijn dat er wachtgeld is

Allereerst natuurlijk fijn dat er die wachtgeld regeling is. Mocht je je baan verliezen, dan weet je in ieder geval dat je voorlopig nog even vooruit kan. Wat mij betreft niets aan te merken op die regeling. Je kan tenslotte vrij plotseling je baan verliezen, dus dan is zo’n regeling eerder een secundaire arbeidsvoorwaarde dan volstrekt overbodig. Het maakt het aantrekkelijk(er) om de politiek in te gaan. Er zit alleen wel een ‘maar’ aan.

Maar…

Die ‘maar’ gaat namelijk over het vinden van een nieuwe baan, maar dan met een lager salaris. Want gefeliciteerd, vrijwel direct kreeg je een nieuwe baan als Tweede Kamerlid. Een nieuwe functie waar ook andere werktijden en andere verantwoordelijkheden bij horen. En dus hoort daar gewoon een ander salaris bij. En helemaal begrijpelijk hoor, dat je niet minder wilt gaan verdienen dan wat je daarvoor verdiende. Maar doe dat dan lekker in het bedrijfsleven. Daar is het vrij gebruikelijk dat een bestuurder goed verdient. Meer dan het salaris van een kamerlid in ieder geval.

De heren in den Haag

Ik wil ook nog even kort ingaan op de hoogte van jouw wachtgeld. Er wordt altijd wel gesproken over ‘de heren in Den Haag’ en dat ze geen idee hebben wat er allemaal speelt. Volgens mij heb jij daar ook een beetje last van. Want laten we eerlijk zijn. Met jouw salaris als Tweede Kamerlid verdien je zo’n €120.000 op jaarbasis. Ik wil niet lullig doen, maar dat is zo’n 4x het startsalaris van een HBO geschoold iemand. Zelfs Jan Modaal (het meest voorkomende salaris in Nederland van €36.000) ziet dat jij zo’n 3,5x zijn salaris verdient. En dat is niet erg hoor. Er zitten namelijk andere werktijden aan jouw baan dan aan die van ons en ook je verantwoordelijkheden zitten verwerkt in dat salaris. Maar om dan nog eens wachtgeld te krijgen van een geheel jaarsalaris van een ‘normale burger’ is best veel. Daar hoef je namelijk niets voor te doen, want je bent al minister geweest.

hebben geen idee hoe het is

Dat ik dan nu in de krant lees dat je jouw wachtgeld gaat inleveren vind ik heel nobel. Fijn om te horen dat je niet zodanig bent gaan leven dat je perse het salaris van een minister nodig hebt om te overleven. Dat is goed, want dat is wat eigenlijk alle finance bloggers uit proberen te dragen: “Geef minder uit dan erin komt”. En ja, dan nu de kwestie over het terugbetalen van het geld waar je eigenlijk wel recht op had. Toch maar wat aandelen verkopen? Ik neem tenslotte aan dat het niet allemaal op is. Misschien toch maar eens met staatssecretaris Menno Snel en wat gedupeerden van de teruggevorderde kindertoeslag gaan praten. Kijken hoe die opeens een gigantisch bedrag terug moesten betalen terwijl ze het geld helemaal niet hadden.

Beste Klaas

Om jullie eigen vakjargon te blijven gebruiken: Dit is een rotsituatie. Maar laten we het wel eerlijk houden. Ja, technisch gezien had je er zeker recht op. Maar als je nou werkeloos was geweest op zoek naar een topfunctie had ik het nog kunnen begrijpen. Maar om nu, met een riant jaarsalaris, alsnog deze vergoeding te blijven ontvangen is nogal wat mensen in het verkeerde keelgat geschoten.

Maak van deze negativiteit iets positiefs

Wat laat Klaas Dijkhoff nou na als hij de politiek verlaat? Wordt de nieuwe Balkenende-norm! Regel nou dat Dijkhoff nog jaren in de politiek te horen is. Namelijk het Dijkhoff-principe. Iedereen die recht heeft op wachtgeld, maar daarvan afzien omdat ze prima verdienen, maken daar gebruik van. Dat geeft namelijk iedere politicus een positieve vibe, want je kan tenslotte positief in het nieuws daarmee komen.
Laat je het voor wat het is, krijg je allemaal politici die met hun Dijkhoff-actie weer meer geld hebben gekregen dan echt nodig. Merk het verschil al? Maak van deze Dijkhoff-actie een Dijkhoff-principe.

en laat wat achter.

Nu komt er al in het nieuws dat de hele boel weer op de schop moet. Dat de wetgeving aangepast moet worden. Dat we weer jaren verder zijn voordat we echt tot een oplossing zijn gekomen. Naast dat je het Dijkhoff-principe achterlaat, kan je nog veel meer achterlaten. Namelijk het feit dat dit helemaal niet vastgelegd hoeft te worden in de wetgeving. Maar dat het een eer is en een ongeschreven regel om gewoon te doen. Dat kan je namelijk direct invoeren en is direct van kracht. Even een Dijkhoffje. Hoppa, niet moeilijk discussiëren, er gewoon een ongeschreven regel van maken. Natuurlijk kan je hier niet alle regels en wetten mee regelen. Maarja, het maakt wel heel veel dingen in de politiek heel veel makkelijker!

Beste Klaas,

Fijn dat er wachtgeld is, maar de heren in den Haag hebben geen idee hoe het is.
Beste Klaas: Maak van deze negativiteit iets positiefs en laat wat achter.

En wat heb jij hieraan?

Heet je nou toevallig geen Klaas Dijkhoff? Ach, dan maar gewoon de boodschap meenemen. Fouten maken hoort erbij. Leer ervan en probeer de negativiteit om te draaien naar positiviteit. Er is waarschijnlijk wel een situatie die nog vervelender is dan de jouwe. Leer ervan en probeer te voorkomen dat het jou overkomt of nog een keer gebeurt.

5 gedachten over “Het wachtgeld van Dijkhoff”

  1. Hebben de mensen in de gaten dat Fredje Teeven de stadsbus aan het besturen is tegen het uurloon van een Staatssecretaris? Deze baan werd als positief gezien door de buhne, maar mensen hebben totaal niet in de gaten wat het de overheid en dus wij allemaal kost.

    Beantwoorden
  2. Ik vind het prima dat de WW uitkering van publieke functies hoger is dan normaal. Maar aan wachtgeld zit dezelfde verplichting als WW: sollicitatieplicht. Zo moest Krista van Velzen haar wachtgeld terugbetalen omdat ze na haar kamerperiode op wereldreis ging, dus niet aan het solliciteren was.

    Ook als je aanvullend WW ontvangt omdat je een baan accepteert die minder verdient heb je nog steeds sollicitatieplicht, zie <a href="https://eerlijkmetrecht.nl/arbeidsrecht/waarom-je-de-uitbetaling-van-je-ww-uitkering-zou-willen-staken-en-kan-dat/"hier.
    Kortom: Klaas zou zijn extra wachtgeld alleen mogen houden als hij elke week solliciteert naar een funtie die meer verdient dan zijn huidige functie.

    Beantwoorden
  3. Tja en nu Rutte ook al die 20.000 euro teveel heeft ontvangen en ook niet terug wil betalen.
    Denk dat ze dat allemaal daar doen in die ivoren toren!
    Maar als de gewone burger teveel toeslag heeft ontvangen dan mag je bloeden of wordt je onterecht neergezet als fraudeur!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.