Miljoenen winnen met een spelletje…

Ach, het is maar een spelletje. Menig Nederlander vermaakt zijn of haar tijd met het spelen van spelletjes. Eén van mijn favorieten daarin is Monopoly. Iets met geld enzo… Maargoed, aan het einde van zo’n spelletje heb je een winnaar en een aantal verliezers. Je hebt een leuke avond gehad en krijgt de eer dat je hebt gewonnen. Verlies je? “Ach, het is maar een spelletje”. Maar stel nou dat er echt prijzengeld te winnen valt.

Geld winnen met Monopoly

Ja, het kan echt. Zo was er in 2015 het wereldkampioenschap Monopoly. In Hong Kong, waar 28 mensen strijden om de winst. Best pittig, want je moet een aantal ronden spelen. Win je? Dan ontvang je $20.580 prijzengeld. Precies hetzelfde als wat er aan geld in het spel zit. Best grappig bedacht!

Als ik aan geld verdienen met een spel denk, denk ik aan…

Sport! Sporten is vaak ook maar een spel. Maar heb je je weleens beseft hoeveel prijzengeld ermee te halen valt. Zo heeft onze Barney miljoenen verdient met het goed kunnen gooien van pijltjes terwijl hij biertjes drinkt op een podium. Er zijn voetballers die per doelpunt een extra vergoeding krijgen en win je op de Olympische Spelen een gouden medaille, krijg je €25.500 van het NOC*NSF. Met al die spelletjes in sportvorm valt heel veel te verdienen. Zolang je er maar heel goed in bent en mensen er naar willen kijken.

Zonder kijkers geen prijzengeld

Want daar gaat het natuurlijk om. Als er geen mensen zijn die willen kijken, heeft het ook geen zin om te doen. En doordat er miljoenen mensen bereid zijn om te kijken, is het mogelijk om prijzengeld uit te delen. Dat maakt het voor de beste van de wereld ook weer aantrekkelijk om mee te doen. En doordat de beste van de wereld meedoen, kijken er ook weer andere mensen. Een vicieuze cirkel die maar door blijft gaan en waardoor er ook verbetering blijft komen. Elke keer weer nieuwe spelers die het net weer iets beter kunnen. Een proces dat bijna niet meer de stoppen is…

Geld verdienen met een computerspelletje

Maarja, €25.000 voor een enorme sportprestatie, €100.000 als je als beste pijltjes kan gooien en nog veel meer als je goed kan voetballen. Met de technologische ontwikkeling was het te verwachten dat er ook voor computerspellen een toernooi ontwikkeld zou worden. Daarvan is er dit weekend eentje: Fortnite. Om heel eerlijk te zijn heb ik wel van het spel gehoord, maar het zegt mij niets. Vaak hoor je ouders klagen dat hun kinderen ALWEER aan het spelen zijn en dat er een behoorlijk verslavende factor bij komt kijken. Iets wat dus betekend dat het enorm populair is.

Hoeveel omzet zei u?

Fortnite, dat computerspelletje, heeft een omzet waar je bijna eng van wordt. In 2018 was er een omzet van 2,2 miljard euro. En dat terwijl het spel op zich gratis is… Het winstmodel zit hem in de extra’s. Als jij namelijk met geld een extra item koopt, ben je opeens veel sterker en kan je veel meer. Meer dan bijvoorbeeld jouw tegenstander. Je wint, en dat is wat je wilt: Winnen! Echter gaat jouw tegenstander ook weer dingen kopen, waardoor ook jij weer nieuwe items nodig hebt en ga zo maar verder. Best een slim verdienmodel. Degene met de grootste portemonnee maakt de meeste kans om te winnen.

Wie kijkt er nou niet!

Ik! Dit spel wordt vooral bekeken (en ook gespeeld) door tieners. Maar besef je even dat dit weekend er meer dan 100 miljoen pubers meegenieten van 100 mensen die in een spelletje op elkaar aan het schieten zijn. En met een prijzengeld over het gehele weekend van 27 miljoen (dat kan er wel vanaf met 2,2 miljard omzet) willen die 100 mensen wel winnen ook! Gister werd er gespeeld in koppels, waarbij er voor het winnende koppel 2,7 miljoen euro beschikbaar was. Dan verdien je gewoon €1.350.000 omdat je heel goed bent in een computerspelletje. Misschien heb ik dan toch een verkeerde carrièrekeuze gemaakt toen ik genoegen nam met mijnenveger en patience. Want ja, wie wil er nou meer dan dat?

2 gedachten over “Miljoenen winnen met een spelletje…”

  1. Ik stond ook even te kijken van het prijzengeld, maar er is ook veel aandacht voor het evenement waardoor er natuurlijk ook voldoende binnen gehaald wordt. Vergelijk t maar met t binnenhalen van een stervoetballer: alleen aan de merchandise stroomt t geld alweer binnen bij de club en dan is er nog geen seconde gespeeld.

    Mijn kinderen spelen het ook en ik sta geregeld met verbazing te kijken hoe snel en behendig ze erin zijn. Ik heb t zelf ook eens geprobeerd maar dat valt zeer zwaar tegen. Er komt zoveel bij kijken (kijken, nadenken, tactiek, heel veel knopjes met verschillende functionaliteiten, joysticks voor het bewegen maar ook direct t kijken enz) en dat allemaal tegelijkertijd. Ik snap dat je uren per dag moet spelen om zo goed te worden. Het gaat dan ook iets verder dan t is maar n ‘spelletje’.

    Beantwoorden
  2. Ik had er zelf nog nooit van gehoord, tot afgelopen weekend inderaad. Het prijzengeld is enorm, maar de bedragen die in het voetbal of American football omgaan zijn dit ook. Wat mij wel verbaasde, was de leeftijd. Een 21 jarige is daar “al oud.”

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.