Neveneffecten

Alweer een blog over Corona… Maarja, in mijn blog probeer ik een beetje mee te gaan in de actualiteiten en veel meer dan coronanieuws krijg ik ook niet mee. Gelukkig is er wel genoeg over te schrijven, dus wil ik vandaag eens ingaan op de neveneffecten van dat coronavirus. Doordat we namelijk allemaal zo veel mogelijk binnen moeten blijven, zie je verschillende initiatieven, verschijnselen en gewaarwordingen ontstaan. Heel interessant om te zien hoe veerkrachtig alles en iedereen is.

Zonnepanelen

Ik begin meteen met een positief nieuwtje. Of het helemaal klopt weet ik niet en echte onderbouwing heb ik er ook niet voor. Maar misschien heb je het zelf ook wel ervaren. De zonnepanelen leveren opeens meer op. Nu we massaal de auto thuis laten staan, omdat we zelf ook voornamelijk thuis werken, is de luchtkwaliteit al aantoonbaar een stuk schoner. Tel daarbij ook nog eens de verminderde uitstoot van de luchtvaart bij op en opeens zijn er veel schonere luchten. Wonderlijk hoe snel zoiets al waar te nemen is. Maar ook heftig dat dit zelfs zo’n positief effect heeft op bijvoorbeeld de zonnepanelen. Dat de luchtkwaliteit invloed heeft op de zonnepanelen was wel al aangetoond. Maar dat we dat nu al met z’n allen kunnen merken vind ik vrij heftig. Zo vies is onze lucht normaal gesproken dus…

Digitale borrels

Ik werk op een kantoor waar we op vrijdag graag nog even een drankje met elkaar doen. Gezellig, even de week afsluiten. Maar dat we niet naar kantoor kunnen komen, betekent niet dat onze borrel niet door kan gaan. Het vraagt wel iets meer voorbereiding, want wanneer digitaal iedereen door elkaar heen gaat praten, versta je er niks meer van. Zeker als je met een wat grotere groep bent. Daarom hadden mijn collega’s een muziekbingo georganiseerd. Met ruim 40 man hebben we tegelijk een leuke activiteit gedaan, zonder bij elkaar in de buurt te komen. Ook schiet de populariteit van de app ‘houseparty‘ uit de grond. Daarmee kan je met je telefoon of laptop beeldbellen met een groep van 8 personen. Kunnen we virtueel toch een beetje bij elkaar zijn.

Politieke kleuren vervagen

Ik vind het altijd wel interessant om de politiek te volgen. De een schreeuwt, de volgende drijft de derde in het nauw en de laatste probeert sympathie te wekken bij de stemmer. Poppenkast, theater en drama in één. Maar dan komt er zo’n crisis. En die kost politiek ook het nodige. Kijk maar naar Bruno Bruins. De crisis koste te veel van hem. Erg vervelend, zeker omdat hij de leiding had in de strijd tegen corona. De VVD-er werd vervangen door een PvdA-er. Opmerkelijk, want normaal wordt de minister vervangen door iemand uit dezelfde partij. Die vraag kreeg Mark Rutte ook meerdere malen. En je ziet hem geïrriteerd raken. Rutte zet de journalist op z’n plek. Politieke kleur maakt in deze crisis even helemaal niks uit. We willen de beste persoon op deze cruciale plaats. Hij is de komende maanden daarvoor beschikbaar en zal alles ervoor doen om ons te helpen. Laten we blij zijn. Kortom: stop met zaniken en laten we doorpakken.

Thuiswerken

Niet omdat het kan, maar omdat het moet. Zelfs leerlingen uit het basisonderwijs moeten ondertussen thuis aan de slag om te voorkomen dat zij een te grote achterstand oplopen. Ik ben helemaal niet zo nauw betrokken bij het basisonderwijs en ik wist nog net aan dat men tegenwoordig digiborden heeft. Maar dat zelfs basisschoolleerlingen al via het internet onderwijs kunnen krijgen. Wauw! Natuurlijk is het voor de ontwikkeling goed dat ze vooral ook in contact zijn met leeftijdsgenoten, maar in de huidige crisis kan het even niet anders. Dan is het toch mooi dat dit ook kan.

Laten we allemaal ons steentje bijdragen!

Deze crisis is heel heftig voor Nederland. Sterker nog: voor heel de wereld. Laten we dan allemaal ook helpen en vooral elkaar bijstaan waar nodig. Arjen Lubach is redelijk los gegaan op het feit dat we massaal toch naar buiten gaan. Moet je niet doen… En wil je perse naar buiten. Ga dan boodschappen doen voor mensen die het niet kunnen. Neem meteen een bosje bloemen om ook de tuiners te ondersteunen en ga daarna vooral weer naar binnen. Voorkom dat we elkaar gaan besmetten en help mee met het feit dat de zorg het aantal patiënten aan blijft kunnen. Zo moeilijk is het allemaal niet.

2 gedachten over “Neveneffecten”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.