Het coronavirus

De halve wereld is er ondertussen bang voor. Het coronavirus. En hoewel ik erg zeker ben van de kwaliteit van de Nederlandse zorg en de maatregelen die we hier nemen, denk ik er wel zeker over na. Wat zijn de risico’s en kan ik er misschien zelfs nog profijt van hebben?

De impact van ziekte

Als ik bij mijzelf naga wanneer ik voor het laatst ziek was en welke impact dat had, moet ik even ver in mijn geheugen graven. Een jaar of drie geleden had ik de griep die werd opgevolgd door een keelontsteking waarbij de antibiotica niet aansloeg. Op het moment dat ik dus m’n eten binnen kon houden, kon ik door de keelpijn niet meer eten. En dat had een behoorlijke impact. Ik moest afspraken afzeggen, kon bijna niet functioneren. Eenmaal beter, moest ik ook nog herstellen van het ziek zijn. Mijn lichaam had tenslotte twee weken flink moeten strijden om alle ellende uit m’n lichaam te krijgen, dus het koste ook wel een paar dagen voor ik echt weer de oude was. Die impact was dus behoorlijk. Ik heb drie weken bijna niets kunnen doen.

Zieke werknemers

Het is niet voor niets dat bedrijven het belangrijk vinden dat hun werknemers gezond zijn. Je kan niet al het ziekteverzuim vermijden, maar toch proberen ze het verzuim zo laag mogelijk te houden. Niet alleen omdat werkgevers dat verplicht zijn, maar omdat een zieke werknemer ook nog eens veel geld kost. Je moet tenslotte (een deel van) het loon doorbetalen, terwijl de werknemer ziek thuis zit en dus niet voor jou werkt. Werkgevers doen er dus vaak al het nodige aan om je fysiek en mentaal gezond te houden. Denk maar eens aan alle ergonomische bureau’s, stoelen, gratis fruit en ga zo maar door. Het is ten slotte in ieders belang dat we met z’n allen gezond zijn en blijven.

Coronavirus in Nederland

Gelukkig valt het nog mee. Op het moment van schrijven zijn er nog geen Nederlanders besmet met het virus en het is ook nog niet in Nederland voorgekomen. Daar ben ik heel blij om, maar dat wil natuurlijk nog niet zeggen dat het daarmee klaar is. Want het heerst wel. En met heersen bedoel ik niet zozeer het ziek zijn, maar de gedachten over het virus. Wat als… Maar misschien wel bovenal: wat zijn de gevolgen van het virus.

KLM lijdt miljoenen verlies door het coronavirus

Met 25 geschrapte retourvluchten naar China is onze blauwe trots toch een voorbeeld van een bedrijf, dat toch wel serieus te maken heeft gekregen met de gevolgen van het virus. En natuurlijk, het is een bedrijf en dat is het risico van ondernemen. Maar dit is pas één bedrijf. 25 vluchten per week levert in de maanden die ze niet vliegen toch een schade post op die richting de 200 miljoen gaat. Apple verwacht dat er minder telefoons geproduceerd kunnen worden en zo zijn er nog vele voorbeelden van bedrijven die er last van hebben. Er worden verliezen geleden, om het virus binnen de perken te houden. Maar gaan we dat merken?

Corona op de beurs

Tot nu toe valt het allemaal nog wel mee. De aandelenbeurzen zijn nog druk bezig om groene cijfers te schrijven. Maar hoelang gaat dat nog door? De maatregelen om het coronavirus binnen de perken te houden, worden steeds drastischer. En hoeveel verder moeten we nog gaan? Hoeveel maatregelen gaan er nog genomen worden en hoeveel gaat dat kosten. Het is nog iets waar vele beleggers bang voor zijn. Wanneer slaat dat coronavirus nou echt toe op de beurs? Misschien gaat het wel helemaal niet gebeuren. Maar als het virus niet klein gekregen kan worden, zal het zeker effecten gaan hebben op de cijfers van de bedrijven en dus de prijzen van aandelen. Handelaren zijn er bang voor, ik ben er vooral benieuwd naar.

Aandelen in de aanbieding?

Ik klaag dat het altijd sale is, maar er is één plek waar dat bijna nooit het geval is: op de beurs. Aandelen zijn niet zo heel vaak in de aanbieding. Ze vertegenwoordigen tenslotte een bepaalde waarde en die moet je er ook voor betalen. Maar op het moment dat het coronavirus een nog groter probleem wordt dan het nu al is, dan zijn de poppen aan het dansen. Dan kan het zomaar gebeuren dat handelaren uit voorzorg toch van hun aandelen af willen. Bang dat er toch een groot probleem ontstaat op de wereldeconomie. Dat bedrijven minder waard worden. Juist dat is het moment dat je een voordeel zou kunnen behalen. Wanneer de prijzen op de beurs dalen.

De beurs moet je niet timen

Ik weet het, het aankopen van aandelen moet je niet timen. Je bent als kleine belegger tenslotte altijd te laat vergeleken met de grote handelaren. Vaak veel te laat. Voor deze maand zijn mijn investeringen dan ook alweer gedaan. Maar ik hou het zeker wel in de gaten. Want als er opeens een gigantische dip is, wil ik toch in overweging kunnen nemen om alsnog wat extra ETF’s te kopen tegen een lagere waarde. Juist omdat ik het voor de lange termijn ga beleggen, is de kans dat het zich op de langere termijn herstelt vrij hoog. Hooguit duurt het een paar jaar. Dat zien we dan wel weer. Eerst maar het coronavirus in de gaten houden. Wellicht kunnen ze alle schade wel beperken en merkt de beurs er helemaal niets van. Wie weet heb ik er profijt van, wie weet alleen deze (leuke) blog.

2 gedachten over “Het coronavirus”

  1. Het valt me op hoe rustig de beurzen blijven onder het virus. Ze kijken meestal over gebeurtenissen heen, maar het komt op mij over als de kop in het zand steken. We gaan het zien/beleven of de klap nog moet komen.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.