Geld verliezen met crowdfunding

Ik wil kunnen stoppen met werken voor mijn vijftigste en dan financieel onafhankelijk zijn. Daar ben ik op dit moment druk mee bezig en één van de manieren is crowdfunding. Maar crowdfunding heeft ook een keerzijde: Je kan er ook geld mee verliezen. Na al meerdere blogs geschreven te hebben over geld ermee verdienen, risico’s, risico spreiding en tactiek ook maar eens een blog over de keerzijde: verlies lijden.

Vorige maand gebeurde het mij voor het laatst. Een project is gestopt met betalen. Het bedrijf is failliet en voorlopig hoef ik niet te verwachten dat er nog geld binnen gaat komen.
Gelukkig is me dit al even niet gebeurd. De laatste keer was een half jaar geleden, terwijl het daarvoor bijna maandelijks gebeurde dat ik zo’n bericht ontving. Mijn nieuwe tactiek begint dus zijn vruchten af te werpen. Hoewel het meest recente probleemproject een project is waar ik op dit moment nog steeds in zou investeren, zie ik dus dat het werkt om minder risicovol te investeren. Maar wat zijn nu mijn winst en verliescijfers. Hoe ga ik om met een bericht dat een project stopt met betalen en heb ik nu na al die jaren nou wel winst geboekt?

Een default
Allereerst is het belangrijk om te weten hoe ik omga met het bericht dat een project failliet is of stopt met betalen. Op dat moment krijgt een project in mijn overzichten de status: P. Probleemproject. Het nog uitstaande bedrag wordt dan direct als verlies geboekt en van de renteinkomsten van dat jaar afgehaald. Zelfs al kan er nog geld binnenkomen, hij wordt direct afgeschreven. Ik verwacht geen cent meer terug. Mocht er dan nog geld binnenkomen, heb ik dus eigenlijk dubbele winst. Dat ziet er in de overzichten wat raar uit, maar ik heb dan onverwachte inkomsten. Dat mag wat mij betreft dan ook wel gezien worden als extraatje.

Rente
Jaarlijks bereken ik een rentepercentage wat crowdfunding mij oplevert. Dat is een hele simpele som: gemiddeld uitstaand bedrag / renteinkomsten. Die renteinkomsten worden beïnvloed door de defaults van dat jaar. Het kan dus ook een negatief bedrag zijn. Ik ben nu voor het vijfde jaar bezig en van de vier eerste jaren zijn er twee positief (4,69% in 2013 en 6,84% in 2014) en twee negatief (-5,04% in 2015 en -0,02% in 2016). Vooral de -5% is een grote domper, omdat er verhoudingsgewijs behoorlijk wat geld uitstond dat jaar. Voor dit jaar staat de teller op +3,4% (dit percentage is direct doorberekend naar het jaarpercentage). Er is dit jaar één default, dus dat drukt het percentage behoorlijk. Daarvoor stond hij op 6%. Gemiddeld over de jaren heb ik nu dus een jaarlijks rentepercentage van 2%. Vergeleken met de rente op mijn spaarrekening doe ik het dus helemaal niet slecht. En ik vind het nog leuk ook.

Winst
De totale winst is nog erg gering. Het resultaat na 4 jaar was licht negatief. Gelukkig maakt dit jaar een hoop goed. Ik ben nu echt winst aan het maken met crowdfunding. Daarbij moet mijn investeringsstrategie wel stand houden, want anders is die winst natuurlijk ook weer zo weg. En natuurlijk hou ik er rekening mee dat er er zo af en toe een project stopt met betalen. Dat is het risico van het investeren. Ook bij vastgoed of aandelen kan het gebeuren dat je een mindere investering doet. Dus als er één of twee projecten per jaar in de problemen komen, zie ik dat eerder als normaal.

Cijfertjes
Om toch ook nog met wat cijfers te komen, nog even wat cijfers over mijn probleem projecten. In totaal heb ik er 21. Daarvan is er één helemaal klaar. Dat project is uiteindelijk na een laatste betaling afgesloten met een restschuld. Daar heb ik een klein verlies op gemaakt. En dan zijn er nog 20 projecten die ik heb gemarkeerd als probleem. Eén daarvan is nooit gemarkeerd als default door het crowdfundplatform, maar ik weet dat deze toko failliet is. Hij betaald echter nog wel de maandelijkse termijnen, dus hoewel hij al afgeschreven is, wordt het verlies elke maand kleiner. De overige 19 zijn wel echt probleemgevallen. Voornamelijk faillissementen. Van vier is bekend dat men in de schuldsanering zit. met één is een betalingsregeling getroffen en de rest is voornamelijk afwachten. En dat is af en toe heel lastig. Ik hoop natuurlijk dat er nog geld terug gaat komen. Volgens het platform gaat het zeker lukken om een deel terug te krijgen. Helaas is crowdfunding nog te jong om daar echt cijfers van te kunnen presenteren.
Wat ik in ieder geval voor mijzelf weet is dat ik in 14 projecten op dit moment waarschijnlijk niet had geïnvesteerd en dat er in totaal 9 projecten zijn waarbij ik op dit moment minder zou investeren. En die twee feiten bij elkaar drukken de winst op dit moment behoorlijk
En 21 probleemprojecten is inderdaad heel veel. Maar gelukkig zijn er ondertussen ruim 200 projecten die wel hun betalingsverplichtingen nakomen. Nu vooral maar hopen dat zij niet in de problemen komen. Dan voorzie ik nog een behoorlijke winst uit crowdfunding te kunnen halen.

13 gedachten over “Geld verliezen met crowdfunding”

 1. “Mocht er dan nog geld binnenkomen, heb ik dus eigenlijk dubbele winst.”, nope, minder verlies!

  Het gevaar in crowdfunding zit hem in de aanname dat de mensen achter de lening weten wat ze doen. En dat weten de meeste dus helaas absoluut niet. Veel ondernemers hebben geen idee hoe ze een bedrijf moeten runnen. Vandaar ook dat veel van de crowdfunding projecten het zo moeilijk hebben Zelfs nu in een tijd waarin het economisch goed gaat, ben heel benieuwd hoe de verschillende crowdfunding projecten het gaan doen in de volgende crisis.

  Wij hebben onze vertrouwen inmiddels verloren voor crowdfunding, te veel risico voor een te laag rendement. Hebben nog ongeveer 30 projecten lopen, 3 zijn er al omgevallen of overgenomen. Rendement is nog steeds ruim 7%, maar dat zal nog wel flink naar beneden worden bijgesteld in de komende jaren. Benieuwd wat het eind resultaat gaat worden.

  Misschien vind je het wel leuk, maar realizer wel dat als je dit geld de afgelopen jaren in index fondsen had gestopt, je rendement zeer waarschijnlijk 10%+ geweest zou zijn. Dan is die 2% toch wel erg weining, vind je niet? Leuk of niet, als je financieel onafhankelijk wilt worden, dan lijkt dit niet de juiste manier te zijn om er te komen. In ieder geval niet als grootste deel van je portfolio.

  Sterkte! Ben erg benieuwd hoe het verder gaat.

  Beantwoorden
  • Ik ben het geheel met je eens dat 2% op jaarbasis relatief laag is. Maar daarbij zit wel de aantekening dat al deze projecten uit de eerste 2 jaar van mijn investeringen komen en dus voor mijn omslag naar de nieuwe strategie. Ik heb heel veel geleerd in de bijna vierenhalf jaar en zo investeer ik steeds minder risicovol. Het bedrijf moet minimaal al een paar jaar bestaan, ze moeten niet het maximale lenen wat ze kunnen, starters is een no-go, geen horeca of kledingwinkels. Daarom ben ik op dit moment ook behoorlijk fan van samen in geld. Daar krijg ik welliswaar effectief ‘maar’ 4,5%, maar heb ik wel 1e hypotheekrecht op slechts 55% van de waarde van de woning in verhuurde staat. Mocht het dan misgaan, is de kans op verlies behoorlijk geminimaliseerd. Voor dit jaar verwacht ik een rendement van zo’n 5 tot 6%. Heel wat beter in ieder geval dan mijn huidige gemiddelde.

   indexfondsen of beheerd beleggen gaat inderdaad mijn volgende stap worden. Maar zoals eerder aangegeven werk ik voor een groot accountantskantoor. Ik mag dus niet zomaar meedoen aan zulke fondsen, omdat ik van bepaalde bedrijven geen aandelen mag hebben. Zelfs al heb ik niks met de jaarcijfers te maken. Die discussie moet ik op het werk dus binnenkort maar eens gaan voeren, maar vergt meer voorbereiding dan gewoon instappen in het indexfonds.

   Beantwoorden
 2. 5-6% is inderdaad al wat beter, hoop voor je dat je strategie gaat werken.
  Voor wat betreft die index fondsen, je kan er zelf ook eentje maken door dividend aandelen bij elkaar te gaan zoeken in de komende jaren. Op deze manier kan je accounting problem misschien omzeilen en toch een mooi cash-flow portfolio maken. Maar zeker de moeite waard om eens op je werk te informeren. Je zal niet de enige zijn die dit probleem heeft.

  Beantwoorden
 3. Mooie reactie, wat ik het jammer vind bij Samen in Geld dat je per transactie ( uitbetaling €0,25) transactiekosten moet betalen. Bij een investering van 300 per project loopt drukt dit het resultaat behoorlijk. Ik ben ook gestart met de croud, mede omdat ik aandelen op dit moment over gewardeert vind. Ik houd het op dit moment echter wel bij de save projecten van geld voor elkaar. Heb je nog tips voor andere goede platforms. Die lage kosten rekenen bij relatief kleine investeringe. Ik investeer namelijk 300 per project om zo veel mogelijk te sprijden.

  Beantwoorden
  • Volgens mij worden er op dit moment nog geen kosten in rekening gebracht door samen in geld. Dat zou je eventueel nog bij ze kunnen verifiëren. Ik ben het met je eens dat dit erg drukt op het rendement, maar ik investeer daar ongeveer elke maand in een nieuw project. Ik herinvesteer het bedrag dus elke keer. Daardoor heb ik die kosten niet. Je kan namelijk de e-wallet ook tot exact het bedrag aanvullen dat je zelf wilt. De kosten liggen per platform ongeveer gelijk. Ikzelf investeer via Geldvoorelkaar, kapitaalopmaat en Funding circle. Bij alle drie zijn de goede projecten momenteel erg schaars. In de projecten van Kapitaalopmaat kloppen vaak dingen niet en ik vind het bij funding circle een slechte zaak dat bedrijven in mei nog niet de cijfers van vorig jaar kunnen presenteren. Dit weerhoudt mij regelmatig om te investeren.

   Beantwoorden
 4. Wow, dat valt dus best vies tegen met crowdfunding! Ik heb me net aangemeld voor een project, dat een A-waardering (of 5 sterren) kreeg, dus in principe het meest positieve wat er is. Nu begin ik echter wel een beetje te twijfelen of ik dat dan door moet zetten. Ik had niet verwacht dat er zoveel op de fles zou gaan (en ga er wel een beetje vanuit dat zowel jij als team CF ook niet zomaar overal instappen).

  Beantwoorden
  • Hou er wel rekening mee dat alle ‘probleemprojecten’ uit het begintijdperk van crowdfunding komen. De meeste zou ik zelf nu ook niet meer in investeren, omdat ik ze te risicovol vind. Maarja, dat wist ik 3 jaar geleden nog niet. Dat is een leerproces dat ik heb moeten ondergaan. Van de 21 probleemprojecten zijn er 14 uit de hoogste risicoklasse. Daar zou ik tegenwoordig nooit meer in investeren, maar helaas heb ik die investeringen nu eenmaal gedaan. Daarom ga ik inderdaad tegenwoordig voor de minder risicovolle projecten en uit zowel mijn eigen cijfers als die van de platformen doen die projecten het gemiddeld genomen ook echt veel beter.

   Beantwoorden
  • Het is bij crowdfunding zaak om zeer kritisch naar de cijfers te kijken. Veel van de sites en aanvragers zijn er goed in geworden om de cijfers mooi te presenteren terwijl ze dit niet altijd zijn. Er zijn echt nog wel goede projecten te krijgen, maar het is zaak om kaf van het koren te scheiden, omdat er ook veel prut bij is gekomen sinds crowdfunding een aardige vlucht heeft genomen (mede doordat men alternatieven zoekt voor de lage spaarrente).

   Beantwoorden
 5. Sinds begin mei van dit jaar, ben ik je blog tegen gekomen en kom ik regelmatig terug om alles even bij te lezen.

  Zelf ben ik sinds eind 2015 erg actief (al zeg ik het zelf) in het investeren in crowdfunding. Tot op heden heb ik 0 defaults maar wel geregeld vertraagde projecten, en daarvan ook enkele waarbij de eerste 30 vertraagde dagen verstreken zijn. ‘Opzich’ geen verkeerde resultaten, maar ik heb voor mezelf nu toch wel besloten om gas terug te gaan nemen. Twee redenen: 1. ik lees hier de negatievere kant van crowdfunding. 2. naast jou blog volg ik ook ‘Team C-F’ en ook lees ik daar minder positieve berichten. Daarnaast eigenlijk als derde puntje vind ik dat mijn portfolio nu een te groot % crowdfunding is.

  Ik las dat je investeert op meerder platformen. Zou je eens cijfers willen delen wat de resultaten per platform zijn. Aantal projcten, defualts, vertraagd etc. Ik ben niet zozeer geïnteresseerd in exacte bedragen maar wel in cijfers qua platform resultaten.

  Ik investeer zelf op 1 platform. Heb vaak overwogen om op meerder te doen, maar tot nu toe heeft Funding Circle (F.C.) mij het meeste aangesproken. Ik heb voor mezelf de regel (deels omdat crowfunding nieuw is) om met een vast bedrag per project te investeren (€100). In het verleden investeerde ik met hogere bedragen.
  Het valt mij een A-E beoordeling (in het geval van F.C.) niet zoveel zegt. De meeste vertraagde projecten van mij (of die ooit een vertraging hebben gehad) zijn B, A & A+.

  Je schreef iets over eigen regels voor crowfunding. Ik heb er zo ook een lijstje. Op basis hiervan bepaal ik (met de gegevens die ik heb vanuit F.C.) of ik het investeren waard vind. Ik doe zelf ook onderzoek naar de bedrijven op internet, al valt dat soms natuurlijk niet mee met mkb bedrijven. Maar goed, dat laatste is voor mij vaak al een reden om dan juist niet te investeren.

  Beantwoorden
  • Wat leuk dat je mijn blog volgt! Ik denk dat bijlezen al een deel van je vragen beantwoord. Wat betreft de statistieken zal ik daar binnenkort een blog aan wijden.
   overigens hebben Geldvoorelkaar en Funding Circle beide ook statistieken openbaar gemaakt:
   De statistieken van GvE
   De statistieken van FNC
   Mijn resultaten komen redelijk overeen met deze statistieken.

   Verder is het mij opgevallen dat de meeste defaults ontstaan tussen de 12e en 24e maand (het tweede jaar van de lening).

   Ik vind het goed dat je een vast bedrag per project investeert. Ik heb dat in het verleden niet gedaan en daarmee ook een hoop geld verloren. Tegenwoordig gaat er in elk project exact hetzelfde bedrag. Als ik dit vanaf het begin had gedaan, zou ik nooit een negatief rendement hebben gehad. Ondertussen is mijn rendement weer positief, maar dat heeft wel even geduurd, omdat een aantal grote investeringen zijn omgevallen.

   Waar ik benieuwd naar ben: Je geeft aan dat het percentage crowdfunding in je portfolio te groot begint te worden. Waar bestaat je portfolio nog meer uit en wat is daarvoor je strategie?

   Beantwoorden
   • Mijn reactie is wat later dan gepland, maar bij deze is ie er:

    Allereerst ga ik je blog nog verder terug lezen (intussen alweer een deel gedaan) om mijn vragen beantwoord te krijgen. Ik ben bekend met de openbare statistieken van beide platformen. Echter komen die bij mij, en bij bekende in mijn omgeving die ook via Funding Circle investeren, niet overeen.

    Op dit moment bestaat bij portfolio uit crowdfunding en investeringen via de beurs. Onder crowdfunding heb ik mijn investeringen via drie verschillende wegen gedaan. De grootste is Funding Circle daarnaast ZonnepanelenDelen en een klein gedeelte geïnvesteerd in een lokale horeca onderneming.

    Ben je bekend met ZonnepanelenDelen? Het idee klinkt goed. Meer duurzame energie (ik ben daar wel voor). Helaas stelt het platform mij op dit moment zo erg teleur dat ik na 4x een investering van €250,- (om het uit te proberen) een grote stop erin heb gezet. Alle 4 de investeringen zijn Q3 2016 gedaan en de laatste had eind januari opgeleverd moeten worden. Je leest het al. ‘had’.
    De situatie is nu als volgt: 1 project is eerder dan gepland oplevert en levert mij rendement op. 1 project is 4-6 maanden vertraagd maar levert volgens ZPD stroom en dus rendement op. Echter wacht ik samen met vele andere investeerders al weken op een internet kabel die aangesloten moet worden om de resultaten te zien.

    Mijn twee andere projecten zijn meer dan een halfjaar vertraagd. Communicatie vanuit de organisaties van de projecten gaat moeizaam. Wat ik er nu van weet is dat deze projecten nog gebouwd moeten gaan worden. Ik verwacht dan ook dit jaar hier geen resultaten meer van. Voor mij dus de keuze om er mee te stoppen.

    De lokale horeca onderneming is ‘dicht bij huis’ waardoor ik mezelf goed verdiepen hierin + dat ik zelf de eigenaar al ken.

    Daarnaast investeer ik ook in aandelen op de beurs. Echter wil ik veel meer gaan uitbreiden en zoals eerder verteld het crowdfunden verminderen.

    Op de beurs werk ik op de ‘buy and hold’ manier. ‘Voor levenslang de aandelen houden’. Uiteraard kunnen er situaties voordoen dat dit niet mogelijk is. Ik wil een spreiding over verschillende sectoren en koop alleen stocks van dividend uitkerende bedrijven. Ik kijk nu niet naar wie het hoogste % dividend heeft. Nee geschiedenis is belangrijker (hoelang betalen ze al divid en hoeveel % van hun wist betalen ze uit). Daarnaast wil ik ook niet teveel bedrijven in mijn portfolio hebben die constant alle kanten opvliegen. Ik heb ook geïnvesteerd in een aantal dividend groeiende bedrijven.

   • Hi D-H

    Dank voor je uitgebreide reacties. De statistieken gecommuniceerd door de platformen komen in mijn portfolio wel overeen. Daarbij heb ik op dit moment zo’n 200 lopende projecten, variërend van net begonnen tot aan 4 jaar oud.
    Voordat deze statistieken bekend werden gemaakt, heb ik mijn strategie al aangepast, omdat ik zelf deze statistieken al begon te zien in mijn eigen investeringen.

    Voor mij is een lokale onderneming vaak geen optie. Het voordeel van een platform is namelijk dat ze ook zaken voor je regelen op het moment dat het misgaat. Dat stukje zekerheid kost geld, maar dat heb ik er wel voor over. Ik heb geen tijd en energie om daar mij verder in te verdiepen. Ook zijn contracten beter geregeld en is er gewoon meer ervaring met crowdfunding wanneer het via een platform gaat.

    Zonnepanelen delen ken ik wel. Het is een heel nobel idee om op die manier zonnepanelen te financieren. Ik ben er toen niet ingestapt, omdat ik het niet kon overzien. Projecten konden niet meteen starten, de looptijd was langer dan dat ik wilde en het rendement stond niet vast en was afhankelijk van de zon. Deze onzekerheden hebben mij doen besluiten niet mee te doen. Bij twijfel niet inhalen laat maar zeggen.
    Vervelend dat jij nu met de negatieve ervaringen zit. Als ik de reactie van Edwin zie staan ze zeker open om een keer het gesprek met je aan te gaan. Persoonlijk vind ik dit kansen die ik graag met beide handen beet zou pakken.

    Via Funding circle investeer ik regelmatig. Daar moet je wel het kaf van het koren scheiden, want er zitten veel projecten tussen waar ik niet veel inzie. Het valt mij ook op dat de projecten waarin ik wél investeer, ook snel vol zitten. Persoonlijk is dit voor mij een positief puntje, want dan ben ik dus niet de enige die succes in dit bedrijf zie.

    Dan zijn er een aantal sectoren waarin ik vrijwel niet investeer. Starters, horeca en kledingwinkels staan bij mij al standaard 0-1 achter. Ik heb teveel negatieve ervaringen met dit type projecten. Niet dat ze per definitie slecht zijn en er zijn ook wel projecten die ik meeneem, maar ze moeten een nog betere pitch hebben.

    Dan ook nog over de platformen. Een platform moet goed in elkaar zitten. Anders gaat bij mij de stop erop. Als ze namelijk al fouten / inconsequenties op de site / in pitches hebben, hoe kan ik er dan vanuit gaan dat het wel goed gaat met m’n geld? Zo ben ik ook in gesprek met een gloednieuw platform. Daar heb ik binnenkort iets meer contact mee, maar ik heb zo al een paar fouten uit hun website gehaald. En op dat moment zakt bij mij al de drang om te willen investeren. Dat heeft dan niet eens met de projecten te maken.
    Ook dashboards, betaalschema’s etc controleer ik altijd.
    Zo kloppen dashboards soms niet, worden ze heel laat bijgewerkt, gaan verschillende platforms op verschillende manieren om met defaults etc etc. Maar zulke dingen moet je ook ervaren. Ik sta dus altijd wel open om een nieuw platform te proberen, maar ik begin er al niet aan als het niet goed voelt.

    Gaaf dat je ook wat op de beurs doet! Ik hoop dat mijn serie herkenbaar voor je is. Mocht je daar feedback op hebben of adviezen waar ik naar moet kijken hoor ik dat graag 🙂

 6. Beste D-H,

  Via online monitoring van ZonnepanelenDelen kom ik op je reactie terecht. Fijn dat we je er bij hebben als ZonneDeler. Jammer dat je verschillende zonne-energieprojecten zo ervaart, enkele projecten vragen inderdaad wat geduld.

  Er zijn projecten die sneller zijn gerealiseerd dan gedacht en anderen hebben enige vertraging voordat deze worden opgeleverd en vervolgens letterlijk jarenlang meegaan en rendement opleveren.

  Vanuit ZonnepanelenDelen blijven we benadrukken bij de projecteigenaren om te blijven communiceren over de voortgang. ook als die anders is dan eerder gedacht. Alle projecten zijn tot nu toe gerealiseerd en dat zal ook met de komende projecten zo zijn. We zijn dan ook trots op de kWh meter die continue door blijft lopen op onze website met alle geproduceerde zonnestroom.

  Mocht je specifieke vragen hebben twijfel dan niet om mij te contacten op Edwin@zonnepanelendelen.nl.

  Met vriendelijke groet, Edwin Res / ZonnepanelenDelen

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.