De nieuwste rage

Voor iedereen met jonge kinderen is dit alweer oud nieuws, voor de ouderen zonder kinderen een onbekende wereld. Er is een nieuwe rage: de spinner. Hoe zal ik het eens omschrijven. Een driepuntig schijfje met in iedere punt een gewichtje. In het midden zit een los schijfje wat je vast moet houden. Voor het gemak, kijk maar gewoon even naar het plaatje hierboven. En je raadt het al aan de naam, de spinner kan draaien. Niets meer en niets minder. En hij draait heel soepel en heeft weinig weerstand. Daardoor blijft hij draaien als je hem een zwiep geeft. Ze zijn er verder in allerlei kleuren, met en zonder lichtjes en de kinderen hebben ze wel, de winkels niet meer. Ik liep in de winkelstraat gisteren en de een na de andere winkel: spinners uitverkocht.

Maar wat moet je er nou mee?
De spinner leidt af. Hij leid enorm af zou je zeggen. Het is ooit, in de jaren ’90, ontwikkeld door een moeder van een kind met ADHD. Het kind werd er rustiger van omdat het zich ergens op kon focussen en kon zich daardoor ook beter focussen op z’n werk. Een heel handig dingetje dus. Ondertussen is het doorgebroken bij het grote publiek. Kinderen houden ervan. Je kan er zo lekker mee spelen en je kan er zelfs trucjes mee doen. Op het nieuws was er zelfs een item over. Sommige scholen vinden het verschrikkelijk, anderen omarmen hem. Kinderen kunnen zich echt beter focussen. En je kan hem ook heel handig toepassen in je les. Gebruik hem als een soort twister wijzer en laat jouw spinner bepalen welke tafel je moet gaan oefenen. Erg knap als je zo’n onding kan gebruiken in je lessen waardoor kinderen er niet meer door worden afgeleid.

De kosten?
Als ouder word je waarschijnlijk helemaal gek! Jouw kind wil ook zo’n spinner. Je ziet er het nut niet van in en prijzen variëren van €3,50 tot €12. €12 voor een stom ding. Maarja, je kind wil er toch bijhoren. Ik zou zeggen, bij zulke rages, wees het gezeur voor. Heeft je kind het er al een paar keer over en je komt hem goedkoop tegen tijdens het boodschappen doen, neem  hem dan alvast mee. Ben je daar te laat mee, doe het dan samen met je kind. Vraag hoeveel zo’n ding dan kost en ga samen op zoek naar een betaalbare versie. Stel een budget op en leer daarmee ook je kind omgaan met een budget en verder kijken dan je neus lang is. Zolang je het realistisch houdt, lukt het ook echt om het op die manier samen met je kind te doen.

Ik snap deze rage niet…
En ik snap deze rage nog niet. Een spinner is heel grappig, maar er was al een alternatief. Iets waar je veel meer mee kan. Namelijk de fidget cube, ook wel friemelkubus genoemd:

Deze kubus bevat alle dingen die je maar kan bedenken om mee te friemelen. Een schakelaartje, een draaiwieltje, een balletje, klikknopjes en een joystickje. En dat alles om te friemelen, waardoor je normale concentratie eenvoudiger is om te behouden. Wat mij betreft een veel minder storend alternatief om lekker te friemelen en je beter te focussen. Zeker bij volwassenen wordt dit apparaatje meer geaccepteerd dan de spinner.

En tja, willen je kinderen dan toch een spinner, bestel hem meteen mee op bol.com, zodat je aan de €20 komt en dus geen verzendkosten hoeft te betalen. Twee vliegen in één klap.

Wil je de spinner toch goedkoper ergens in de winkel kopen…? Heel veel succes met je zoektocht!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.